Innvandring

Siem Pilots dager er talte? EU vil stoppe trafikken fra Afrika

EU vil stoppe trafikken fra Libya over Middelhavet. Opp mot 180 000 personer tok seg fra dette nordafrikanske landet i fjor over til Italia. Dette kan bety at norske Siem Pilot, som har ligget tett på kystlinjen til Libya og plukket opp mennesker i synkeferdige båter, må finne andre oppdrag.

 

Stats- og regjeringssjefene i EU har lagt fram en plan på ti punkter for å stagge strømmen av asylanter og migranter som tar ferden fra Libya til Europa. Så mange som over 180.000 mennesker tok seg over Middelhavet fra Afrika til Italia i fjor, de fleste med utreise fra Libya. Dette var rekordmange.

Siem Pilot har plukket opp tusener av migranter ved Afrikas nordlige kyst. Nå er det stopp?

EU vil nå stanse migrantene før de når internasjonalt farvann.  

Nå har stats- og regjeringssjefene i EU samlet seg om en ny plan der hovedgrepet er en styrking av kystvakten i Libya for å sette libyerne i stand til å stoppe flere båter før de når internasjonalt farvann. I tillegg skal det gjøres forsøk på å styrke kontrollen ved Libyas grenser mot Tsjad og Niger i sør, samtidig som EU vil støtte opp om arbeidet FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) gjør på bakken i Libya.

«Skubbe desperate barn»?

Sveriges statsminister Stefan Löfven er usikker på om det lar seg gjøre å stoppe migrasjonen. Han får støtte av aktivister for en fortsatt menneskestrøm over Middelhavet.

– Det vanskelige er selvfølgelig å få det til å fungere bra. Libya er jo ikke et helt fungerende land, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven til svenske journalister i forkant av toppmøtet.

Menneskerettighetsorganisasjoner har samtidig kritisert EU kraftig for de nye planene, som de frykter vil føre til at migranter fanges i en umenneskelig situasjon i et land der det rapporteres om grufulle overgrep begått av smuglere og væpnede grupper.

– Det er ingen løsning å skubbe desperate barn tilbake til et land som mange har beskrevet som et helvete på jord, sier Ester Asin i Save the Children.

Skubbe desperate barn? Hvorfor i all verden tar barn seg – visstnok på egenhånd – over Middelhavet?