Innvandring

Jätteproblematiskt, du!

Sveriges svar på UDI - Migrationsverket - forventer at så mange som 49.000 asylsøkere vil gå under jorden som følge av avslag de neste fire årene. Sa noen "innvandringspolitisk fallitbo"?

Opptil 49.000 asylsøkere kan komme til å gå under jorden som følge av avslag og fortsette en ulovlig tilværelse i Sverige de neste fire årene, melder Expressen.

Svensk grensepoliti advarer om at en stor del av dem aldri kommer til å gjenfinnes. Mange vil havne i den svarte økonomien, utnyttes som billig arbeidskraft, bli utsatt for kriminalitet eller selv ende som kriminelle med alle de konsekvensene det har for samfunnet.

Ifølge Sveriges svar på Utlendingsdirektoratet (UDI) – Migrationsverket – avvek nesten 6.000 avviste asylsøkere uttransportering i fjor. I år forventes det at 8.300 vil avvike og til neste år forventes tallet å stige til 12.400.

– Jätteproblematiskt, sier sjefen for den nasjonale grensepolitiseksjonen Patrik Engström.

Förklaringen är hög belastning och att resurserna inte räcker till, enligt Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen. Utvisningsärenden är både komplicerade och tidsödande.

– Att leta efter någon som är försvunnen – det kräver resurser. Lämnar Migrationsverket 8 000 ärenden till oss har vi ingen möjlighet att efterspana alla dessa människor aktivt. Vi måste prioritera de fall där det finns tips eller information, säger Patrik Engström.

När många lever gömda riskerar det att skapas ett skuggsamhälle, där människor utnyttjas och far illa.

– Det finns en överhängande risk att många av dem stannar kvar olovligen och det är ju jätteproblematiskt. De riskerar att bli utnyttjade som billig arbetskraft och de riskerar att utsättas för brott, men också att dras in i brottslighet. Det är en svårt osund utveckling när sådana samhällen växer fram, säger Patrik Engström.

Den svenske regjeringen ønsker å påskynde uttransporteringen av avviste asylsøkere, men en kraftig økning i avgjørelser blir arbeidsmengden for stor, mener Engström.

– Det är en jättestor utmaning. Under förutsättning att vi tillförs de resurser som krävs har vi naturligtvis möjlighet att hantera det här. Men som det ser ut just nu i gränspolisverksamheten är det väldigt svårt, säger han.

I Tyskland bor det i dag svimlende 550.000 personer som har fått avslag på asylsøknaden sin. Politiet vil ikke ha store muligheter til å finne igjen de som går under jorden og inn i den svarte økonomien. Skulle de bli tatt for kriminalitet, så er det fortsatt ikke lett for tyske myndigheter å sende dem ut.

I Norge anslår en rapport utarbeidet for UDI i 2015 at mellom 18.000 og 56.000 personer oppholder seg ulovlig i Norge og at de fleste trolig er avviste asylsøkere. Forskerne bak rapporten tror at det reelle antallet er nærmest det laveste anslaget på 18.100. Det er antagelig for lavt, for allerede i 2008 anslo Statistisk sentralbyrå at antallet ulovlige innvandrere her i landet var på rundt 18.000. Gruppen har ingen rettigheter i Norge og sluses ofte inn i den svarte økonomien av kyniske bakmenn som således ukonkurrerer firmaer som driver lovlig. Særlig utsatt er bransjer som bygg og anlegg, bilpleie og bilvask, og serveringsbransjen. Ifølge Byggenæringens Landsforening er malerbransjen en av de som er i ferd med å ødelegges på denne måten. Det er jo kjempefint for lovlydige skattebetalere – «etniske innfødte» såvel som etablerte innvandrere – som livnærer seg av disse bransjene.

På tide å ta til sunn fornuft og innføre lukkede mottak?