Aktuelt

Trafikksikkerhet og tilvandret korrupsjon

Arabisktalende tolker og kjørelærere hjalp ditto elever å fuske seg til førerkort.

Seks kjørelærere og arabiskspråklige tolker hjalp ditto kjørelever – inklusive en politibetjent – å fuske til seg førerkort i Danmark, melder DR.dk.

Tre personer, en kjørelærer, hans assistent og en kvinnelig tolk, er hovedpersonene i en rettssak om fusk på teoriprøver. De tre er tiltalt for bestikkelse og stillingsmisbruk, etter at det ble avdekket at tolkene la inn «koder» i oversettelsen som fortalte eleven hvorvidt det skulle svares ja eller nei. En av de som skaffet seg førerkort på denne måten er en arabisktalende politibetjent.

Ytterligere en kjørelærer og to tolker er tiltalt for det samme.

Trafikkavdelingen fikk opprinnelig mistanke fordi elever fra det som omtales som «visse arabisktalende hold» alt for ofte bestod teoriprøven uten en eneste feil, hvilket er svært uvanlig. Mistanken ble styrket da asylsøkere ved senteret i Sandholm snakket seg i mellom at hvis man ville bestå teoriprøven, kunne en bestemt kjørelærer hjelpe.

Det er ikke første gang. I 2002 aksjonerte flere politikretser på Sjælland mot en gruppe tolker, som de mistenkte for å misbruke tolkeoppgaven til å hjelpe innvandrere med å besvare tekniske spørsmål for å bestå teoriprøven. I en tilsvarende aksjon sommeren 2015 ble 18 kjørelærere og elever anholdt i København. De seks tiltalte var blant disse.

Danskk kjørelærerunion uttrykte glede over at politiet avdekket svindelen med teori- og kjøreprøver. Landsformann René Arnt var imidlertid ikke overrasket, da unionen hadde hørt rykter om slik svindel i årevis:

– Vi har i årevis været bekendt med rygter om, at der snydes med køreprøver. Vi har alle en fælles interesse i at få fjernet snyd og bedrag, siger foreningens landsformand, René Arnt, til Ritzau.