Innvandring

Nå skal somaliere deporteres også

Ikke før vi hører at Sveits deporterer asylsøkere som besøker hjemlandet, så kommer nyheten fra Danmark: 800 somaliere skal deporteres, sier Regjeringen, og gir blaffen i hva FN måtte mene. Hvilket blir det neste landet som følger i disse fotsporene?

Nesten 200 asylsøkere i Sveits fra en rekke ulike land som Irak, Tunis og Bosnia, skal deporteres fordi de etter å ha levert inn asylsøknad besøkte hjemlandet, fortalte vi torsdag 26. januar. I tillegg vil Sveits bruke storslegga mot nye innbyggere som ikke retter seg etter landets tradisjoner, normer og sedvaner – og selvsagt også lovverket. De skal også fratas oppholdsgrunnlag.

Det er knapt så man tror det. Nasjonalstaten reiser seg?

Danmark – 800 søkes returnert

Nyheten har knapt nådd oss fra Sveits før Danmark kommer på banen. Hele 800 somaliere – med opphold – risikere nå å miste grunnlaget for å bo i landet. Danske UDI (Udlændingestyrelsen) går nå gjennom sakene deres med tanke på tilbakekallelse og deretter deportasjon. Det snakkes om en svært omfattende operasjon, skriver Politiken.

Foreløpig står fire somaliere klar for hjemreise. De har en måned på å ta seg til Afrikas Horn. Regjeringen trosse FN og enhver annen organisasjon som mener forholdene er uholdbare og farlige i Somalia.

Inddragelserne sker, på trods af at adskillige rapporter og flere organisationer advarer mod at sende somaliere hjem.

Blandt andet er FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, stærkt kritisk og mener, at de pågældendes liv kan være i fare.

– Sikkerhedssituationen i Somalia er stadig omskiftelig, og civile er fortsat i alvorlig grad påvirket af vold og konflikt. Der rapporteres om drab, udbredt seksuel- og kønsbaseret vold samt tvangsrekruttering af børn, skriver UNHCR i en mail til Politiken.

Reiser på ferie, bygger boliger

Nå er det slik at det er en kjent sak at somaliere i Norge reiser på ferie og forretningsbesøk til Somalia. Dertil finner man norsksomaliske boligområder i byer i nord, som Hargeisa. I tillegg – og virkelig noe FN burde brydd seg med – dumpes norsksomaliske bar i Somalia i måneder og år. Noen alene hos klanen, andre har med seg moren. Dette er altså grei skuring for menneskerettighetslobbyen? HRS satte fokus på dette i en bredt anlagt rapport allerede i 2004.  Det fikk nesten null konsekvenser (stort sett bare justeringer av hvor lenge et barn kan være ute av Norge før barnetrygden opphører).

Norsksomaliere feirer 17. mai i Somalia. Ja, man kan kanskje bo der?

Danmark setter foten ned

Når situasjonen i hjemlandet er bedret, åpner lovverket for at danskene kan returnere aktuelle personer. Danske UDI mener dette er tilfellet i Somalia nå. Uansett om forholdene fortsatt er usikre og også alvorlige, kan danske myndigheter sende folk tilbake.

Ikke overraskende protesterer en forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

– Man risikerer at sende dem tilbage til at blive slået ihjel. Og de danske myndigheder har ikke mulighed for at følge dem og vide, hvad der rent faktisk sker, siger han til Politiken.

Vel, nå er det slik at det er tett mobilkommunikasjon mellom Norge og Somalia…

Socialdemokratene støtter tiltaket

Statsråd Inger Støjberg viker ikke en tomme:

– Men at en person på et tidspunkt har fået prædikatet flygtning, er efter regeringens mening absolut ikke det samme, som at man for tid og evighed skal være i Danmark, skriver hun i en mail til Politiken.

Og merk dette: Danske Ap, Socialdemokratiet støtter regjeringen!

– Der kommer så mange flygtninge, der vitterligt flygter fra død og ødelæggelse, at det er vigtigt, at alle disponible ressourcer går til at hjælpe dem og ikke folk, der måske ikke længere har behovet, skriver udlændingeordfører Dan Jørgensen i en kommentar til Ritzau.

Verden står ikke til påske. «Noe» skjer i vesteuropa.

Gå ikke glipp av denne fra i går: «Alarm: Sjokktiltak fra EU.»