Aktuelt

Mer talende blir det vel ikke?

NRK Filmpolitiets Birger Vestmo anmelder den russiske filmen "Disippelen", som handler om moderne kristen radikalisering.

Filmen «Disippelen» handler om gymnaseleven Veniamin Yuzhin, som blir opphengt i bibelen og stadig mer radikalisert. Yuzhin bruker skolen – hvor han blant annet bryr seg med hva kvinnelige medelever kler seg i – som kampplass, og i undervisningen opponerer han konsekvent mot vitenskapen og rasjonaliteten representert ved læreren Elena.

Det som følger lyder relativt kjent:

Innholdet i historien engasjerer og forarger. Det er forstemmende å se hvordan Veniamin er irrasjonelt opphengt i bibelske tekster. Han lar dem ikke bare styre sin egen tilværelse, men han påtvinger sin tro på alle rundt seg.

Like forargende er det å se hvordan både rektor og noen av lærerne på skolen ser ut til å la seg styre av ham, kanskje av frykt for konsekvensene av å motsi selve Bibelen.

Filmen kunne med andre ord vært laget om islams fremvekst og krav til omgivelsene, for ikke å nevne de samme omgivelsenes merkverdige ettergivenhet, hvilket jo må sies å være langt mer aktuelt for de fleste lands vedkommende. Så hvorfor man valgte kristendommen?

NRKs Birger Vestmo setter fingeren på det springende punkt:

Disippelen ville kanskje vært enda mer aktuell om den handlet om fanatisk praktisering av en viss annen religion, men da hadde det blitt farlig å vise den på kino.

Det er sannelig litt av en attest til Fredens religion.