Aktuelt

Fra Kristiansand til IS i Libya

En eritreer fra Kristiansand medvirker i propagandavideo for Den islamske staten. I den profesjonelle videoen vises bildet av en angivelig henrettelse. 38-åringen fremstår som skatteinnkrever og risikerer straff ved retur til Norge.

Eritreeren kom til Norge i 2010.

Fædrelandsvennens skjermdump fra videoen.

Han er en av to personer i filmen som framstår som offisielle representanter for IS. Fædrelandsvennen får bekreftet fra flere kilder at de kjenner ham igjen som en 38-åring som har bodd i Kristiansand.

Mannen med eritreisk bakgrunn kom til Norge i 2010. 38-åringen skal ha bodd i sentrum og var elev på Kongsgård skolesenter på Lund.

– Det virket ikke som om han var fornøyd med å være her. Han ble en outsider, sier en tidligere medelev til Fædrelandsvennen.

Mannen skal ha reist fra Norge våren eller sommeren 2015.

Filmet i Libya

Videoen skal ha vært tatt opp i den libyske byen Sirte. Etter grunnskoleeksamen skulle 38-åringen ha fortsatt på videregående skole. Men etter sommeren 2015 dukket han ikke opp.

Kilder forteller Fædrelandsvennen at mannen var «aktiv i moskeen i Posebyen». Dette avvises av moskéledelsen.

Men leder av Muslimsk union i Agder, Akmal Ali, og Abdifatah Mohamed Hirsi, som leder Al Rama Islamic Center, sier de ikke kjenner til ham.

Hvem skal vi tro?

Fædrelandsvennen 16. januar 2017 (bak betalingsmur).