Terrorisme og ekstremisme

Tysk politi bekrefter terrorhandling

Minst 12 mennesker ble drept i det tysk politi nå bekrefter at var et terrorangrep. Den mistenkte gjerningsmannen er ifølge nyhetsbyrået DPA en afghansk eller pakistansk mann som kom til Tyskland i februar som asylsøker.

Oppdatering: VG melder at politiets spesialinnsatskommando stormet en hangar i den nedlagte Tempelhof-flyplassen klokken 04 i natt. Flyplassen huser Berlins største asylmottak med mellom 300 og 400 beboere.

Minst 12 mennesker ble drept og 48 skadet da en polskregistrert trailer med avslåtte frontlykter kjørte rett inn i folkemengden på det tradisjonelle julemarkedet på Breitscheidplatz nær den travle handlegaten Kurfürstendamm i Vest-Berlin. Julemarkedet ved Kaiser Wilhelms minnekirke er svært populært og besøkes av mer enn to millioner mennesker årlig.

Etter en kort flukt ble en mistenkt gjerningsmann pågrepet, og BBC skriver at mannen ifølge i nyhetsbyrået DPA er afghansk eller pakistansk og kom til Tyskland i februar i år som asylsøker. Han skal ha vært kjent av politiet som småkriminell. Identiteten er foreløpig ikke kjent da han iht DPA skal ha operert med forskjellige navn etter at han ankom Europa.

En polsk mann ble funnet drept i traileren, som antas å ha blitt kapret. Eieren av transportfirmaet, Ariel Zurawski, forteller at traileren ble kjørt av hans fetter som har jobbet for ham i 15 år, men både han og fetterens kone mistet kontakten med sjåføren i 16-tiden og avtalte leveranser i Berlin uteble.

Ifølge den den tyske avisen Die Welt skal politiet i flere dager ha mottatt varsler om et forestående mot julemarkedet i Berlin.

Gjennomføringen av terrorangrepet er til forveksling lik massakren i Nice 14. juli i år, da en tunisisk mann bosatt i Frankrike, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, kjørte en 19 tonn tung trailer rett inn i folkemengden som feiret Bastillens dag på den folksomme Promenade des Anglais. 86 mennesker ble drept og 434 skadet. Lahouaiej-Bouhlel, som sympatiserte med terrororganisasjonen Den islamske stat (IS), ble senere drept i en skuddveksling med politiet. Som etterforskningen skred frem ble ytterligere seks pågrepet, mistenkt for å ha bistått Lahouaiej-Bouhlel med planleggingen. Tre ble senere siktet for medvirkning til mord i forbindelse med terrorhandlinger.

Europeiske julemarkeder og -gater har de siste årene vist seg å være populære mål for militante islamister. I november gikk det amerikanske utenriksdepartementet ut med en advarsel til amerikanske turister om at «ekstreme sympatisører eller selvradikaliserte ekstremister» kunne gjennomføre terrorangrep i Europa i forbindelse med jule- og nyttårsfeiringen.

Departementet ber i en uttalelse amerikanske borgere være klar over en økt risiko for terrorangrep i Europa.

I uttalelsen heter det at de har pålitelig informasjon som indikerer at IS og al-Qaida planlegger angrep i Europa i tiden rundt årsskiftet.

16. desember ble det kjent at tysk politi hadde pågrepet en 12 år gammel tysk-irakisk gutt, som etter instruksjoner fra en IS-sympatisør hadde tenkt til å gjennomføre et bombeangrep på julemarkedet i Ludwigshafen i Rheinland-Pfalz. Gutte, som ble født i nettopp Ludwigshafen, plasserte en ryggsekk med en hjemmelaget bombe i et buskas nær markedet, som tiltrekker seg svært mange besøkende, men på grunn av en feil med detonatoren gikk ikke bomben av. 12-åringen skal ha gått gjennom «en rask radikaliseringsprosess» og siden i sommer ha uttrykt ønske om å slutte seg til IS i Syria.

I 2010 unngikk Sverige med nød og neppe å bli åsted for en islamistisk massakre i et travelt sentrumsområde noen uker før jul. Den svensk-irakiske Taimour Abdulwahab (29) sprengte først en bil, og to personer ble skadet. Abdulwahab var utstyrt med en spikerbombe og var ifølge svensk politi på vei til en «folkerik plass» da bomben gikk av ved et uhell og drepte gjerningsmannen. Terrorangrepet kan ha forgreninger til så mange som fem land, men bare en algirisk asylsøker i Skottland, Nazzerdine Menni, ble tiltalt for medvirkning. I juli 2012 ble han dømt skyldig i skotsk høyesterett.

Etter terrorangrepene i Paris i november ifjor uttrykte både tyske og franske myndigheter frykt for at årets tradisjonelle julemarkeder ville være et lett mål for islamistiske terrorister. Bare i Tyskland er det nærmere 2.500 julemarkeder som tilsammen besøkes av over 50 millioner gjester i ukene før jul. Alene Berlin har rundt 60 slike julemarkeder.