Eksterne skribenter

Totalt fravær av rasisme er ikke det samme som rasisme

Styremedlem i Senter for sekulær integrering Farjam Movafagh skriver åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand om at rasisme mot muslimer er et voksende problem.

Kjære Laial Ayoub,

I Utrop i går klager du over at du har opplevd «grove holdninger» mens du var på jobbintervju. Du ble spurt om du kunne tenke deg å ta av hijaben mens du er på jobb, noe du svarte nei på, med det resultatet at intervjuet ble avsluttet med en gang.

Dette er ikke rasisme. Dette er likebehandling. Eller om du vil: totalt fravær av rasisme. Og det må du bare finne deg i.

Ble du forvirret? Ok. La meg forklare.

Hvis jeg møter opp på jobbintervju med en genser der det står «Jesus lives, saves and heals», må jeg bare finne meg i at arbeidsgiver legger avgjørende vekt på det. Det samme hvis jeg møter opp med en T-skjorte der det står «MOORNAAA JEEEENS!» og jeg krever å bruke denne hver dag på jobb. Det er arbeidsgivers rett å avgjøre om det er åpent for slikt på arbeidsplassen. Denne retten er spesielt sterk hvis jeg i stillingen representerer bedriften. Jeg må derfor bare finne meg i at arbeidsgiver finner en annen enn meg.

Ser du hvor jeg er på vei? At du ikke får jobb pga. hijab betyr faktisk at du blir likebehandlet med alle andre som på død og liv skal synliggjøre tilhørighet til ett eller annet. Likebehandling er fravær av rasisme. Skjønner du?

Jeg syns i grunn du skal slutte å trekke rasismekortet bare fordi du ikke får viljen din. Så kan det hende den anklagen ikke mister all sin kraft den dagen du faktisk blir offer for rasisme.

Sikher roper ikke om rasisme. Hinduer roper ikke om rasisme. Ei heller bahaier, ahmediyyaer, katolikker, pastafariere eller eksistensialistisk orienterte individualister (som meg selv).

Eller jo, det har jeg gjort. Men kun en gang, og da mot reell rasisme.

Og faktisk: Heller ikke moderate og sekulære muslimer føler seg utsatt for rasisme.

Vi har mange minoriteter i Norge i dag. Men bare den du tilhører roper høyt om rasisme i hytt og hatt. Når du ser denne helheten, kan ikke den tanken slå deg (vær så snill) at det kan hende du må rettet blikket ditt mot deg selv hvis du vil finne svaret på hvorfor det er litt friksjon mellom deg og resten av samfunnet?

Og en ting til. Du klager også over at media bruker Ubaydullah Hussain og Mullah Krekar som representanter for alle muslimer. At disse tegner et feilaktig bilde at islam. Dette er feil. Media gjør ikke det.

Men vet du hva? Jeg kjenner mange muslimer som er dritt lei av at media holder mikrofonen for konservative muslimer som krever stor plass for sin religion i samfunnet, og at de aktivt bruker rasismekortet for å tvinge dette gjennom. De ønsker overhodet ikke å assosieres med dere.

Jeg håper du ble litt klokere av mine tanker om ditt siste utspill.

Med vennlig hilsen
Farjam Movafagh

Artikkelen ble først publisert i Nettavisen 14. desember 2016, og er gjengitt i sin helhet med forfatterens vennlige tillatelse.