Terrorisme og ekstremisme

Terrorangrepet i Berlin: Politiet etterlyser kjent islamist

Tysk politi jakter på navngitt mistenkt for terrorangrepet på julemarkedet i Berlin.

Ifølge tyske medier leter politiet nå etter tunisieren Anis A. i forbindelse med terrorangrepet i Berlin melder Jyllands-Posten.

Anis A.s identitetspapairer skal ha blitt funnet under et av setene i semitraileren som ble brukt til å drepe 12 mennesker og skade 48 på julemarkedet ved Keiser Wilhelms minnekirke.

Den 21 år gamle tunisieren skal være kjent av politiet som en radikal islamist og ansett som potensiell terrortrussel. Han opererer imidlertid med flere identiteter, og er mellom 21 og 23 år. Ifølge Süddeutsche Zeitung, NDR og WDR søkte han om asyl i Tyskland i april 2016. Süddeutche Zeitung opplyser også at han skal ha fått oppholdstillatelse og bodd på et asylmottak i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Men ifølge Tagesspiegels oplysninger er tuneseren 24 år og har opholdt sig i landet siden juli 2015.

Süddeutsche Zeitung skriver, at han har boet i Nordrhein-Westfalen samt Berlin og skal have kontakt til prædikanten Abu Wallas netværk. Abu Walaa, som blev arresteret i begyndelsen af november, blev indtil da regnet for at være en central figur blandt tyske islamister og skal have rekrutteret adskillige unge mænd til Islamisk Stat.

Politiet har ifølge flere medier allerede været opmærksom på, at tuneseren udgjorde en potentiel trussel pga. sine kontakter til det salafistiske miljø. han skal således have figureret på en liste over radikaliserede personer, men var gået under jorden de seneste uger. Samtidig skal han også være kendt af politiet for groft overfald.

Den pakistanske asylsøkeren Naved B., som ble pågrepet kort etter angrepet, er nå sjekket ut av saken og løslatt.