Vold og overgrep

Den totale mangelen på empati

Det finnes antakelig ikke noe mer grotesk utslag av islams tekster og ideer kombinert med æreskultur, enn fraværet av ideen om menneskets egenverdi. Dette fraværet skaper «tvillingen» voldelig psykopati, med andre ord en total empatiløshet. De to siste utslagene av denne umenneskeligheten ser vi nå på video av to tyrkiske soldater som brennes levende til døde av Den islamske staten, og unge asylsøkere i Berlin som satte fyr på en hjemløs mann. Det er et vanvidd de fleste av oss ikke klarer å fatte – heldigvis.

Den islamske statens profesjonelle aktører har muligens produsert den mest avskyelige videoen noensinne. To menn i et bur, med kjettinger, som ledes ut av buret krypende som hunder, og som deretter festes til brennbart material. De to tyrkiske soldatenes siste minutt på jorden i de mest ekstreme smerter, filmes på nært hold.

Hvis du orker er lenken til videoen i denne artikkelen.

En av soldatene som brennes til døde av Den islamske statens bødler.

Det brennes også i Berlin

Vi har knapt kommet over sjokket fra julemarkedet i Berlin og terroristen som brukte en lastebil i massakre av julestemte mennesker, til neste nyhet når oss: Unge av det mannlige kjønnet i alderen 15 til 21 år, alle asylsøkere, setter fyr på en uteligger. Fem av de unge som er arrestert skal være fra Syria, en fra Libya. De har ankommet i perioden 2014 til 2016, melder Die Welt.  Øyevitner reddet den 37-årige mannen.

Jeg kan ikke erindre at et liknende overgrep er utført mot en forsvarsløs person, en hjemløs som jeg antar de fleste av oss har medfølelse med, av en innfødt europeer.

Det verste kultursjokket

Det var nettopp denne grenseløsheten overfor et individ som for meg var det største kultursjokket den gang jeg i 1993 ble kjent med pakistanske kultur. Jeg møtte unge kvinner som lå for døden på sykehus etter å ha blitt satt fyr på av svigerfamilien, der sistnevnte ikke utviste noen som helst medfølelse med det lidende offeret.  Det samme gjaldt unge kvinner med avsvidde ansikt etter å ha blitt dynket med syre. Det samme gjaldt også unge kvinner som ble «æresdrept». Steinansikter møtte meg. Omgivelser som utviste en mangel på innlevelse som minner om scenene vi ser utspille seg i Den islamske staten. Kombiner denne såkalte æreskulturen (nådeløs trussel- og fryktkultur) med den grunnleggende fatalismen i islam – at Allah har forutbestemt enhver hendelse i et menneskes liv – og vi står overfor en ufattelig hardhet. Kontrasten til vår kultur basert på kristendommens budskap om barmhjertighet, tilgivelse og nåde, er nærmest ubeskrivelig, bokstavelig talt.

I møte med disse barbariske kreftene som også utspiller seg på europeisk jord, er det menneskets egenverdi og ukrenkelighet som står på spill. De unge mennene i Berlin har diskvalifisert seg fra et et liv på europeisk jord.