Aktuelt

Tyskland: Ansatt i etterretningstjenesten pågrepet for å spre fortrolige opplysninger og islamisme på nett

En ansatt i den tyske etterretningstjenesten er pågrepet, mistenkt for å ha spredt islamistiske holdninger og fortrolig informasjon på nett. I følge tyske sikkerhetstjenester har islamister også infiltrert militæret. Minst 20 tidligere soldater i Forsvaret har dratt til Midtøsten for å slutte seg til terrororganisasjoner som Den islamske staten og øvrige islamistiske grupper.

Den 51 år gamle mannen skal ha spredt islamistiske holdninger under falsk navn på nett og å ha avslørt intern informasjon om etterretningstjenesten (Bundesamtes für Verfassungsschutz, BfD) i såkalte chatrooms, melder Jyllands-Posten. Tidlige meldinger fra Die Welt og Der Spiegel gikk ut på at han også var mistenkt for å planlegge et bombeangrep mot BfDs hovedkvarter, men dette avvises av BfDs talsmann.

– Manden er anklaget for at være kommet med islamistiske udtalelser på internettet under et falskt navn og for at afsløre fortrolig information i chatrum på internettet, siger en talsmand fra BfD ifølge Reuters.

Talsmanden sagde ifølge Reuters desuden, at den mistænkte har tilbudt at videregive information, der kunne have bragt BfD’s arbejde i fare.

Den 51-årige tyske statsborger arbejdede for Bundesamtes für Verfassungsschutz, BfD.

BfD overvåger interne forhold i Tyskland og har til formål at sikre, at intet kan true den forfatningsmæssige orden i landet.

En talsmand for tjenesten siger til Die Welt, at der ikke rejst en konkret sigtelse mod den 51-årige.

51-åringen ble opprinnelig knyttet til BfD for å overvåke det islamistiske miljøet i Tyskland.

I begynnelsen av november advarte sjefen for BfD, Hans Georg Maassen, at etterretningstjenesten anslår at det finnes 40 000 islamister i landet, hvorav 9 200 antas å være ultrakonservative.

– Vi er fortsat et mål for islamisk terrorisme og vi må formode, at Islamisk Stat eller andre organisationer vil udføre et angreb i Tyskland, hvis de kan, sagde han under interviewet.

Tyske myndigheter har da også uttrykt bekymring for at islamister har infiltrert Forsvaret. I begynnelsen av november ble det kjent at landets militære sikkerhetstjeneste (Militärische Abschirmdienst, MAD) hadde avslørt 20 islamister som hadde vervet seg mtp å skaffe seg militærtrening. Ytterligere 60 personer var mistenkt, og den tyske regjeringen er i ferd med å utarbeide en lovendring for å gjøre sikkerhetssjekk av alle som søker seg inn i Forsvaret til en permanent ordning.

I mars ble en tysk soldat ble kastet ut av Forsvaret etter man fant jihadistisk materiale på PC`en hans, og kort etter advarte sjefen for MAD, Christof Gramm, om at den tyske hæren uforvarende kunne gi islamister militær opplæring. Minst 20 tidligere soldater i Forsvaret har reist til Midtøsten for å tilslutte seg terrororganisasjoner som Den islamske staten og øvrige islamistiske grupper.

– Vi ser en fare for, at militæret kan bruges som en træningslejr for voldelige islamister, siger chefen for Tysklands militære efterretningstjeneste, MAD, Christof Gramm, til avisen Die Welt.