Innvandring

– Jeg forstår at de som advarte og ble frosset ut er sinte

Leder for partiet Moderaterna Anna Kinberg Batra har endret mening om svenske innvandringspolitikk og går inn for større kontroll, midlertidig oppholdstillatelse som hovedregel og høyere krav til innvandrere om integreringsvilje og evne til å forsørge seg og sine. Mest bemerkelsesverdig er imidlertid Batras uttalte forståelse for at de som advarte mot utviklingen og nettopp den situasjonen Sverige befinner seg i idag og ble oversett eller direkte motarbeidet som følge av det, er sinte.

Leder for partiet Moderaterna Anna Kinberg Batra har endret mening om den svenske innvandringspolitikken hennes eget og andre etablerte partier i en årrekke har vært pådrivere for, og i en artikkel i Aftonbladet redegjør hun for hvorfor. Ikke bare det, men hun gjør noe så sjelden fra innvandringsliberalt hold at hun uttrykker forståelse for at de som advarte mot den samme politikken og ble frosset ut som følge av det, er sinte.

– For femten år siden skrev jeg under på en riksdagsproposisjon med overskriften «Fri innvandring». Mitt motiv var ideologisk. «Om vi mener alvor når vi snakker om menneskers rett til frihet, må dette innebære fri bevegelse selv for mennesker», åpner hun.

Jag kommer alltid att vara fast övertygad om att öppenhet mot omvärlden är en överlevnadsfråga. Handel och utbyte över gränser har gjort Sverige till ett rikt land, oavsett om man mäter i pengar eller på annat sätt. Min egen familj hade inte funnits utan rörlighet från en kontinent till en annan.

Men öppenhet betyder inte samma sak som kravlöshet. Att bejaka öppenhet mot omvärlden är inte detsamma som oreglerad invandring.

Batra mener nå at hvert land må ha kontroll over hvilke mennesker som lever der. Et åpent samfunn gir mennesker mulighet til å forme sine liv, men etterlater dem ikke i utenforskap. Hun påpeker at Sverige i mange år valgte å føre en innvandringspolitikk som avvek både fra landets nordiske naboer som resten av Europa. PÅ kort tid har Sverige i forhold til folketallet tatt i mot flere innvandrere enn noe annet sammenlignbart land.

På samme tid har det klart fremgått at Sverige ikke har klart oppgaven med å gi nyankomne en reell mulighet til å selv etablere seg i det svenske samfunnet, fortsetter Batra, som åpenbart må ha fått med seg de etterhvert så velkjente, nedslående tallene: Bare en av fire som ankom Sverige i 2008 har en heltidsstilling i dag.- Allianseregjeringen har mislykkes med integrasjonen, skriver hun.

Noen mener at reformer for å styrke integrasjonen vil gjøre det undøvendig å endre innvandringspolitikk, men de tar feil. Behovet for reformer er stort, men kan ikke erstatte tiltak for å sikre en kontrollert innvandring. Begge deler må til, konstaterer Batra.

Därför har jag omprövat Moderaternas migrationspolitik, med skärpt kontroll över Sveriges gränser, tillfälliga uppehållstillstånd och tydligare krav på egen försörjning.

Jag har drivit på så att dessa förslag har blivit verklighet. Ett anständigt samhälle ska hjälpa människor på flykt – men inget land kan hjälpa alla. De som kommit till Sverige måste också komma in i samhället, på riktigt.

Det finns de som tror att jag har omprövat av taktiska skäl. Andra tror att jag har ändrat mig tillfälligt. Båda har fel. Jag vill inte tillbaka till den gamla politiken. Den var inte hållbar.

Den som motiverar viljan att strama åt migrationspolitiken med en generell misstro mot främlingar har inget att hämta i det parti jag leder.

Moderaterna menar allvar med öppenhet, välkomnande och tolerans. Det är viktigare vad en människa vill göra i framtiden än vad hon har gjort tidigare.

– Samtidig finnes det mennesker som på seriøst grunnlag har advart mot en uholdbar situasjon, men som ikke har blitt lyttet til, i blant direkte motarbeidet eller frosset ut. Jeg forstår at de føler sinne eller skuffelse, medgir Batra og fortsetter:

Migrationspolitiken är beroende av omvärlden, av beslut i såväl EU som FN och andra länder. Men i Sverige måste vi fatta egna beslut om hur en långsiktigt hållbar migrationspolitik ska se ut. Vi behöver en egen tydlig linje och kan inte bara hoppas på att EU – eller någon annan – ska lösa våra problem. Den politik jag tar ansvar för kombinerar öppenhet och kontroll.
Min utgångspunkt är att Sverige ska värna öppenheten mot och nyfikenheten på omvärlden. Ett land som sluter sig inåt blir fattigt. Det vore farligt för Sveriges möjligheter att värna jobb och välfärd. Men vi ska också värna rätten och möjligheten att kontrollera hur många som kommer hit och vilka som får stanna här.

Partilederen mener at en langsiktig holdbar og ansvarlig innvandringspolitikk innebærer at midlertidig oppholdstillatelse er hovedregelen, at det stilles tydelige krav til forsørgelse av seg selv og familiegjenforente og like tydelige krav for å bli svensk statsborger.