Satire (nyhetssøk)

Halvannen kilo ren krenkelse

Forlaget Trolltekst gir ut Thomas Knarviks tegninger i en ny, stor kunstbok.

Husker du ape-debatten? Thomas Knarvik er kunstneren som skapte bråket. – Tegningen av Ali Esbati er udiskutabelt rasistisk og dessuten totalt idiotisk og infantil, skrev VGs debattredaktør Hans Petter Sjøli på Facebook.

Nå kommer et utvalg av Thomas Knarviks tegninger i en ny, stor kunstbok på forlaget Trolltekst under tittelen In your face. Hans forrige forlegger (for boka In his name) brant opp hele opplaget, trolig i panikk, før den islamkritiske boka kom i handelen. – Dette blir Norges første islamistiske bokbål, skrev Vebjørn Selbekk på twitter. Denne boka vil neppe lide samme skjebne.

Kunstboka In your face gir kunstneren den presentasjonen han fortjener. Bilder og tekster er først og fremst fra Knarviks selv, men det er også tekster fra de mange som har ment noe om ham. Ikke minst er det en rekke underholdende Facebook-sitater fra erklærte antirasister og kjente debattanter på venstresiden. Ved siden av Knarviks uærbødige tegninger av de samme debattantene er dette stor underholdning. Utvalg av tekst og tegning er gjort av forfatter Nils Gullak Horvei som også har laget intervjuet med Knarvik i boka. Satireforskeren Dennis Meyhoff Brink har skrevet forordet om europeisk religionskritisk satire, og plasserer Knarvik inn i en europeisk satiretradisjon.

– Knarviks form for satire er i slekt med den anarkistiske franske satiretradisjonen som særlig kjennetegner magasinet Charlie Hebdo, skrev Per Elvestuen til forsvar for Thomas Knarvik da debatten raste her hjemme.

Boken – som er utgitt med støtte fra Fritt Ord – vil koste 480,- kroner (porto er inkludert i prisen). De som forhåndskjøper boken vil få den tilsendt rett før lansering 5. desember. Den er også egnet som julegave, for de av oss som har familie og slekt med humoristisk sans!

Kjøp den her hos Trolltekst.

Det blir for øvrig debattmøte om boken på Litteraturhuset 5. desember. Billetter kan kjøpes her.