Islam

– Bruken av religion som politisk instrument må stoppes før det er for sent

Forfatteren og grunnleggeren av det franske Rådet for eks-muslimer, Waleed al-Husseini, advarer Europa om at politisk islam vil fylle mer og mer i takt med at de europeiske landene tillater etablering av kulturelt isolerte enklaver som vokser seg større og større. De farligste landene i Europa er i så måte er Frankrike, Tyskland og Sverige, da de tillater fremvekst av parallellsamfunn som igjen skaper grobunn for ekstremisme. Slike parallellsamfunn vokser frem i alle land med stor muslimsk innvandring, og al-Husseini tror da også at det om 10-15 år vil se like ille ut i Danmark som det gjør i Frankrike i dag.

– Tanken om å skape en europeisk form for islam virker ikke, sier Waleed al-Husseini i et intervju med Berlingske.

Palestinske Waleed al-Husseini er forfatter og aktuell med boken «Allahs fængsel: Min rejse fra muslim til ateist og følgerne af det, som nylig ble utgitt på dansk. 27-åringen er sekulær ateist og har grunnlagt organisasjonen Rådet for eks-muslimer i Frankrike. I oktober 2010 ble han arrestert på Vestbredden for å ha postet blasfemiske ytringer på Facebook. Han satt i fengsel, hvor han ble torturert, i ti måneder. Sikkerhetsmyndighetenes trakassering forsatte etter at han slapp ut under kausjon i påvente av rettssaken, dødstruslene haglet og al-Husseini flyktet til Frankrike hvor han søkte om asyl.

Forfatteren har følgelig følt på egen kropp hvordan det er å leve i samfunn styrt av politisk islam. Han advarer Europa mot å la humla suse mens muslimske borgere lar religion fylle mer og mer i tilværelsen.

Waleed al-Husseini voksede op på i det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden. Han var kvik og klarede sig godt i skolen, men han begyndte allerede som barn at stille spørgsmål ved den religion, som han mente gennemsyrede alle aspekter af et samfund, der på papiret skulle være sekulært. Ingen kunne besvare hans kritiske spørgsmål, så han læste alle de religiøse tekster, han kunne finde, blot for at blive chokeret over deres indhold.

Som ung mand blev han ateist og oprettede en række blogs og internetfora, hvor han stillede spørgsmål ved den religiøse lære – dog under pseudonym, da han godt var klar over, at frafalden muslim var det værste, man kunne være.

Selv om al-Husseini var forsigtig, fandt myndighederne frem til ham. Han blev i 2010 arresteret af sikkerhedstjenesten og udsat for forhør, der varierede fra samtale og hårde ord til søvnberøvelse, psykisk og fysisk tortur, gennem næsten et år.

Efter internationalt pres blev han løsladt, indtil hans sag skulle for retten, og den unge mand benyttede lejligheden til at flygte gennem Jordan til Frankrig, hvor han i dag lever i eksil og er medstifter af og formand for Rådet for Eksmuslimer i Frankrig (CEMF).

Al-Husseini er frittalende og legger ikke fingrene i mellom når det gjelder religionskritikk. Som tilfellet er for så mange andre islamkritikere i Europa, foregår alle hans offentlige opptredener under tung bevoktning av bevæpnet politi.

Han vil dog ikke kaldes islamofob og understreger, at der har været forsøg fra indvandrerkritiske dele af højrefløjen på at kapre CEMFs dagsorden, hvilket foreningen tager afstand fra.

– Det handler ærlig talt ikke om islam som religion. Det er jeg likegyldig til. Det er mellom deg og din gud. Det vi bør bekjempe er islamsk fascisme, altså politisk islam, sier han til Berlingske.

Forfatterens kamp er for alle menneskers frihet, kvinners likestilling og utbredelsen av sekularismen som det franske samfunnet er bygget på. Den største trusselen mot disse verdiene er islam som politisk instrument, mener al-Husseini. Derfor er han blant annet imot retten til å bruke hijab i det offentlige rom. – Særlig i Frankrike er hijab blitt et redskap for politisk islam for å vise hvor mange følgere de har. Akkurat som når man avholder bønn på gaten, forklarer han.

Men er du også imod en kvindes ret til at bære det?

»Ja. Hør her, jeg kan ikke acceptere, at nogen ønsker at være slave. Hijabbens betydning er, at kvinden skal dække sig til for ikke at friste mændene. Hun er en andenrangsborger i forhold til manden. Man kan ikke ønske ligestilling og tale for hijab. Selv i frihedens navn. Frihed betyder ikke, at folk skal have lov til at leve som slaver, hvis de vil.«

Al-Husseini påpeker at arabiske land stort sett er blitt mer religiøst konservative enn de var før. Og tanken om å skape et europeisk islam er forfeilet, fordi satelitt-TV og internett bidrar til å ensrette nettopp islam som den dyrkes i både Midtøsten og Europa. En belgisk eller fransk muslim kan for eksempel søke svar på spørsmål fra en imam i Qatar, som aldri har satt sine ben i Europa.

allahs-faengsel– Jeg ser ingen moderate muslimer. Selv de som kaller seg moderate er ikke det. Vi skal endre folks måte å se de religiøse tekstene på. Se på hvordan de kristne begynte å tolke bibelen på en ny måte uten å behøve å endre teksten. Det bør muslimer også gjøre, sier han.

På spørsmål om han mener at det ikke finnes moderate muslimer, svarer al-Husseini at det finnes noen få moderate, men ingen samfunn som er det. – Si meg: hvor mange muslimer tror på likestilling mellom kjønnene, hvor mange på retten til å begå blasfemi og til å være homoseksuell? Hvor mange er imot flerkoneri?, spør han.

Han tror at politisk islam vil fylle mer og mer i takt med at Europa tillater etableringen av kulturelt isolerte enklaver som vokser seg større og større. Etter hans mening lever vi i ekstreme tider, og de farligste landene i Europa i så måte er Frankrike, Tyskland og Sverige, da myndighetene tillater fremvekst av parallellsamfunn som igjen skaper grobunn for ekstremisme. Denne typen parallellsamfunn vokser imidlertid frem i alle land med stor muslimsk befolkning og/eller innvandring, og al-Husseini tror da også at det om 10-15 år vil se like ille ut i Danmark som det nå gjør i Frankrike.

Al-Husseini advarer derfor mot å la det stå til mens islam fyller mer og mer. Han understreker at han ikke er ute etter islam som religion, men også at man ikke skal være redde for å bli kalt islamofob når man forsvarer det sekulære samfunnet.

– I Europa bruker man uttrykk som rasist og islamofob – i Midtøsten sier man forræder, sionist eller vantro. Man bruker disse ordene for å få folk som ellers lytter til deg, til å vende seg fra deg. Det er samme strategi med forskjellige ord, konstaterer han.

»Islam er ideer. Og ideer bør man kunne kritisere. Også i form af en tegning. Hvis man er utilfreds med en tegning, står det en frit for at svare, men ikke med en Kalashnikov. Muslimer kritiserer i et væk andre religioner, men finder sig ikke selv i kritik.«

Waleed al-Husseini vil med egne ord altid kæmpe videre for de sekulære værdier, han elsker, men hvis de skal overleve, må brugen af religion som politisk instrument stoppes, inden det er for sent.