Aktuelt

Norske saker fra uke 37 og 38

Her er en oppsummering av en del norske nyheter relatert til HRS-områder, for uke 37 og 38.

Anders Magnus i Sverige igjen

Gravejournalisten Anders Magnus tok en ny tur til forsteder i Sverige, og i to Dagsrevyen-reportasjer på rad forrige helg tok man opp mer av den samme kriminelle miseren som vi så i hans forrige kontroversielle reportasje i mai. Denne gangen førte oppmerksomheten til at også folk som leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad og justisminister Anders Anundsen uttalte seg, og begge uttrykte bekymring for at de ser begynnelsen på de samme problemene i Norge.

Også regionallensmann Arne Johannessen i Indre Sogn, og tidligere leder av Politiets Fellesforbund, sier at politiet allerede mangler ressurser på mange forskjellige plan. I bydeler som f.eks. Søndre Nordstrand ser man nå også tendenser til manglende respekt for loven og samfunnsregler.

– https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA02091716/17-09-2016
– https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA03091816/18-09-2016#t=15m55s
– https://www.nrk.no/urix/mohamed-er-pa-flukt-_-innad-i-sverige-1.13138814
– https://www.nrk.no/urix/svenske-politifolk-frykter-at-de-taper-kampen-mot-kriminelle-1.13138829
– https://www.nrk.no/urix/_-sverige-er-ille.-men-vi-ser-de-samme-krisetegnene-i-norsk-politi-1.13139913
– http://www.dagbladet.no/video/cNpdipK_CIM
– http://www.aftenposten.no/osloby/Ber-politiet-om-hjelp-til-a-stoppe-slasskamper-pa-Mortensrud-605047b.html

Homofile muslimer blir hetset av konservative muslimer

Den homofile samfunnsdebattanten og muslimen Kaltham Alexander Lie skrev nylig noen brannfakler av noen kronikker. Den ene tok for seg problemer rundt nikab, og at muslimer må skjønne hvorfor samfunnet reagerer på et slikt islamistisk plagg.

I andre tekster skildret han en hverdag hvor han og hans venner blir diskriminert av og truet av forskjellige muslimer fordi han er homofil, og han oppfordret statsminister Erna Solberg og likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til å ta muslimers trakassering av homofile på alvor. Også NRK-programleder Noman Mubashir mottok en del hets etter at han nylig kom ut som homofil.

– http://www.dagbladet.no/2014/09/09/kultur/meninger/niqab/islam/debatt/35201652/
– http://www.dagbladet.no/kultur/jeg-blir-diskriminert-fordi-jeg-er-muslimsk-homofil/63204279
– http://www.vg.no/nyheter/meninger/islam/vi-maa-ikke-la-oss-styre-av-religioese-foelelser/a/23791505/
– http://www.side2.no/aktuelt/noman-mubashir-navngir-homo-hetser-pa-facebook/3423261302.html
– http://www.tv2.no/a/8578501/
– https://www.gaysir.no/artikkel.cfm?cid=17961

SV-ere vil ha mer sekularisme – ca. 10 år for sent

Fra SV-hold kom Bård Vegar Solhjell (stortingsrepresentant) og Ketil Raknes (tidligere statssekretær) med et kronikkforsøk på å sette et slags standpunkt for sekularisme, og mot f.eks. nikab i skoleverket, «Fem prinsipp for religion i nye Noreg.» Mange mener nok at de burde ha tatt tak i dette da de begge faktisk var aktive i politikken, eventuelt at noen andre i SV burde ha skrevet en slik tekst – og så fulgt opp prinsippene i realpolitikken.

KrF-leder Knut Arild Hareide på sin side mente at prinsippene preges av «aggressiv sekularisme», mens fagsjef i Human-Etisk Forbund og tidligere partisekretær for SV Bente Sandvig mente at duoen «blander problemstillinger, og svarer med enkel medisin».

– http://www.vg.no/nyheter/meninger/islam/fem-prinsipp-for-religion-i-nye-noreg/a/23798138/
– http://www.vg.no/nyheter/meninger/islam/fravaer-av-religion-i-det-offentlige-rom-er-ikke-noeytralt/a/23804065/
– http://fritanke.no/nyheter/skivebom-fra-solhjell-og-raknes-om-islam/19.10256

Førstemann tiltalt for terrorrekruttering

For første gang har en norsk statsborger blitt tiltalt for terrorrekruttering, og det er selvsagt Ubaydullah Hussain som har fått den tvilsomme æren. I tiltalen står det at han «tilrettela og organiserte reiser for personer som sluttet seg til eller forsøkte å reise til ISIL i Syria», og at han hjalp til med rådgivning, innkjøp av utstyr og videreformidling av kontaktinfo til ISIL-personell.

Personer han har hjulpet skal være bl.a. Ishaq Ahmed, Abdul Hakim Sanchez Hammer, Adam Magomadov, Shamal Hagigi og Carlos Alberto da Coasta Garcia. Han er også tiltalt for trusler mot et vitne. Rettssaken vil starte den 3. november i Oslo tingrett, og det er satt av seks uker.

– http://www.tv2.no/nyheter/8600264/

FRP vil studere konsekvensene av ikke-vestlig innvandring

Frps programkomité har kommet med flere drypp fra sitt utkast til neste periodes stortingsprogram, og foreslår bl.a. å etablere et «nasjonalt senter for studier av langsiktige konsekvenser av høy ikke-vestlig innvandring for demografi, økonomi, sosiale forhold, radikalisering, terror og nasjonal sikkerhet.»

Vel – disse områdene har bl.a. vi i HRS og andre alternative aktører dekket i årevis, så vi regner med å være soleklare kandidater til et slikt senter. 🙂 Tør vi også foreslå at det samme senteret kan studere hvordan massemediene altfor ofte unnlater å ta opp negative fakta rundt disse områdene?

– http://www.aftenposten.no/norge/politikk/Frp-foreslar-nasjonalt-senter-for-a-vurdere-konsekvenser-av-ikke-vestlig-innvandring-604724b.html

Sekkingstad sluppet fri på Filippinene

I Filippinene ble gisselet Kjartan Sekkingstad endelig løslatt av Abu Sayyaf, etter ett år i fangenskap. To av hans medgisler ble drept av islamistgruppa. Norske myndigheter henviser til sin praksis om å ikke betale løsepenger, og det er ennå ikke klart nøyaktig hvorfor Sekkingstad ble frigitt, eller om noen i så fall skal ha betalt for å få dette til. Det er heller ikke uproblematisk at det brutale regimet kan ha vært med på å hjelpe nordmannen.

– http://www.dagbladet.no/nyheter/stor-sjanse-for-at-noen-har-betalt-losepenger/63107883
– http://www.vg.no/nyheter/innenriks/abu-sayyaf-geriljaen/kjartan-sekkingstad-i-norge-det-var-et-psykisk-press-og-et-spill/a/23801810/

Mohyldeen Mohammad trakasserer Abid Raja og konvertitt

Trakasseringen fra konservative muslimer rammer mange, nå senest Venstre-politikeren Abid Raja. Etter å ha uttalt at han «blir flau og føler på vemmelse» når han ser kvinner i nikab og burka, fikk han flere aggressive SMS-er fra islamisten Mohyeldeen Mohammad. Raja kommer til å politianmelde blandingen av hets og trusler, og det samme vurderer konvertitt og samfunnsdebattant Maryam Trine Skogen, som Mohammad også har sendt lignende meldinger til.

– https://www.nrk.no/norge/abid-raja-fikk-hatmeldinger-fra-mohyeldeen-mohammads-telefon-1.13149914
– https://www.nrk.no/norge/ble-kalt-_skitne-homo-elsker-hore_-av-mohyeldeen-mohammad-1.13150966

Listhaug blir stadig mer populær

I en måling utført av Ipsos i august, svarer 41 prosent at Sylvi Listhaug (Frp) gjør en god jobb som innvandrings- og integreringsminister, mens 26 prosent mener hun gjør en dårlig jobb. Da Ipsos stilte det samme spørsmålet i februar, svarte 31 prosent at hun gjorde en god jobb, mens 33 prosent svarte at hun gjør en dårlig jobb.

– http://www.dagbladet.no/nyheter/kan-sole-seg-i-glansen-med-jubeltall/62469830

Selvsensuren i Norge er sterk

Forskningsdagene tok til 21. september, og i en god kronikk tok journalist Bård Amundsen bl.a. opp hvor reell ytringsfriheten er i Norge. Flere undersøkelser viser at innvandring «er et betent politisk tema som ganske mange kvier seg for å diskutere. Det gjelder spesielt dem som er kritiske til innvandring.» Anbefalt lesning.

– http://www.forskningsdagene.no/artikler/grenser-for-ytringsfriheten-kan-gjore-noen-stemmer-tause

22/7-minnesmerket blir kanskje forkastet

I striden mot staten om et minnesmerke for 22/7 har Utøya-naboenes vunnet en liten seier, siden Regjeringen tilbyr å forkaste Jonas Dahlbergs omstridte verk «Memory Wound». Men kommunalminister Jan Tore Sanner (H) fastholder at selve stedet for minnesmerket skal være Sørbråten.

– http://www.dn.no/nyheter/politikkSamfunn/2016/09/15/1124/regjeringen-tilbyr–forkaste-22-juliminnesmerke
– https://www.nrk.no/kultur/kan-forkaste-omstridt-sorbraten-minnesmerke-1.13134836

Sp går inn for å fjerne trostilskudd til utlendinger

I sitt førsteutkast for nytt partiprogram for neste stortingsperiode, foreslår Senterpartiet å fjerne 175 millioner kroner som tros- og livssynssamfunn får i statstilskudd for utenlandske statsborgere som er bosatt i Norge. Et modig utspill, som kanskje vil være et bidrag til den større debatten som må tas – nemlig hvordan man kan strupe all økonomisk støtte til alle trossamfunn.

– http://www.vl.no/nyhet/vil-fjerne-175-trosmillionar-1.778059
– http://www.vg.no/nyheter/innenriks/den-norske-kirke/senterpartiet-vil-fjerne-trosstoette-til-utenlandske-statsborgere/a/23793240/

Staten vil rekvirere private bygg til asylmottak

Finansavisen meldte nylig (ikke på nett) at Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) foreslår at staten skal få rett til å bl.a. rekvirere private bygg og bruke dem til asylmottak. Land som Tyskland har allerede den samme muligheten, noe som har ført til mye kritikk. Det norske forslaget er nå sendt ut på høring.

– http://www.finansavisen.no

Ny PST-rapport

I en ny PST-rapport kommer det bl.a. frem at en femtedel av radikaliserte islamister i Norge er konvertitter, en langt høyere andel enn sikkerhetstjenesten tidligere har omtalt. Ellers gjengir rapporten velkjente problemer – de i faresonen er som oftest unge menn som har falt utenfor utdanningsløpet og arbeidslivet, og gjerne er tilknyttet kriminalitet og rusmisbruk. Over halvparten er førstegenerasjons innvandrere, og en femtedel er født i Norge.

– http://www.pst.no/media/82236/2016_09_08_radikaliseringsprosjektets-rapport_ugradert.pdf