Aktuelt

Malmö med rekord i bilbranner

32 biler brant i Malmö i helgen. Byen har nå opplevd like mange bilbranner som i rekordåret 2009. Men det er positivt at ikke politiet og redningstjenesten kastes sten på nå, sier politiet.

Statistikk fra redningstjenesten viser at de gjorde like mange utrykninger til bilbranner i 2009 som de har gjort så langt i 2016. 2009 var et rekordår med mye opptøyer i den sydsvenske byen, skriver Sydsvenskan.

Politiet er urolig, men også noe oppløftet:

– Det är oroväckande så klart, säger Erik Åberg, chef för lokalpolisområde Norr.

Men det finns en stor skillnad, säger han.

– Det är inte som att man ringer efter räddningstjänst eller polis och sedan kastar sten på oss.

Så hva kan grunnen til de mange bilbrannene i helgen være? Politiet tror det kan handle om hevn mot politiet som på fredag arresterte en av Malmös tyngst kriminelle, og også fordi politiet har vært aktive gjennom uken med «flere politiinnsatser». Altså gjør politiet jobben sin, blir det mer jobb på dem. Det foregår med andre ord det som minner om en krig mot statens voldsmonopol.

Ikke Alleppo, men Malmö.

Ikke Alleppo, men Malmö.

Istället misstänker Erik Åberg att en stor del av bränderna handlar om hämndaktioner mot polisen. I fredags greps en av Malmös tyngst kriminella – en 48-årig man som varit misstänkt för mord men friats och nu misstänks för utpressning och vapenbrott – och två män i 20-årsåldern, vid Möllevången i Malmö. På lördagen och söndagen sattes bilar i brand över stora delar av Malmö.

Erik Åberg tror inte att den omfattande skadegörelsen är en reaktion bara på fredagens insats, utan på flera polisinsatser den senaste veckan.

–Han [48-åringen] har kopplingar till andra som är beredda att utföra sådana här gärningar, men det ligger närmre till hands att det är flera insatser som leder till här reaktionen.

– Det handlar både om större utredningar och löpande brottsförebyggande åtgärder där vi beslagtagit knark och vapen och stört den kriminella verksamheten, säger Erik Åberg.

De mange brannene – også i Eslöv – førte til at redningstjenesten måtte be om forsterkninger fra andre områder i Syd-Sverige. En håndfull personer er pågrepet som mistenkte.