Aktuelt

Internasjonale saker fra uke 35

Vi starter med ukentlige oppsummeringer for nyheter relatert til HRS-områder, og her er noe av det som skjedde internasjonalt i og før uke 35.

TYSKLAND

I Mecklenburg-Vorpommern gjorde CDU i helgen et av sine dårligste valg siden andre verdenskrig. Delstaten er Angela Merkels egen valgkrets – men det kristenkonservative partiet fikk bare 19% av stemmene, mens innvandringskritiske AfD endte på nesten 21%. Tross det soleklare nederlaget erklærer Merkel allikevel at hun står fast ved migrasjonspolitikken sin.
(Politico / Politico / Guardian / Independent)

Ett år etter at Angela Merkel påla befolkningen å ta i mot migranter og flyktninger under mottoet «wir schaffen das», publiserte Sueddeutsche Zeitung 31/8 et lengre intervju hvor landsmoderen kommer med oppsiktsvekkende uttalelser om hvordan Tyskland og EU feilet i å håndtere migrasjonsstrømmen på en god nok måte. Men hun erklærte jo selv både i 2010 og 2015 at multikulturalisme ikke fungerer – så fiaskoen burde ikke komme som noen stor overraskelse.
(Sueddeutsche Zeitung / Reuters / Spiegel)

I Ruedesheim prøvde en syrisk migrant å drepe kona si med tennvæske, men endte opp med å antenne seg selv, og døde senere av skadene. Allikevel ble kvinnen alvorlig forbrent, og var før helgen ennå ikke utenfor livsfare. Saken ser ut som et typisk forsøk på æresdrap, og mannen totalskadet samtidig en bolig som huset 14 migranter.
(Daily Mail)

En 19-årig afghansk migrant angrep første nyttårsdag en tysk kvinne i Hamburg og tvang henne til seksuelle handlinger, men da dommen falt i forrige uke slapp Zmaray N. unna med to års betinget fengsel – begrunnet bl.a. med at han ikke var vant til vestlig og frigjort kultur.
(Bild / Spiegel)

Forrige helg under en musikkfestival i Oberhausen ble et eldre ektepar alvorlig skadet, da de ble knivstukket av en 26-åring som ropte «Allahu Akbar». Lite er kjent om gjerningsmannen, men politiet sier at han er fra Duisburg.
(Focus / Mirror)

Bavarias finansminister Markus Söder uttalte til Spiegel at mange migranter og flyktninger utgjør en stor sikkerhetsrisiko for Tyskland. Han sa også at store områder i landene migranter kommer fra er trygge, at tyskere ikke ønsker et multikulturelt samfunn – og at det tross alle gode hensikter ikke vil fungere å få til en suksessfull integrasjon av for mange mennesker fra en fullstendig fremmed kultur.
(Welt / Breitbart)

Med den økende sensuren av sosiale medier i Tyskland, har den russiske «Facebook-klonen» VKontakte fått et økende antall tyske brukere.
(Welt / VK)

FRANKRIKE

De mye omtalte lokale forbudene mot burkini ble midlertidig blokkert av Le Conseil d’État, landets høyeste administrative organ, som erklærte dem for ulovlige. Omtrent samtidig hyllet statsminister Manuel Valls et Eugène Delacroix-maleri av nasjonalsymbolet Marianne og hennes nakne bryster, og sa at «Hun er ikke tilslørt, fordi hun er fri! Det er republikken!»
(Independent / Guardian)

En Ipsos-undersøkelse viste nylig at 64% av franskmenn ikke vil at burkini skal brukes på landets strender. 30% sa de var hverken for eller mot, og bare 6% var for plagget.
(Le Figaro)

I oktober i fjor ble et kjærestepar i Douai angrepet av to unge menn – fordi de hadde skinke på pizzaen sin. Fatah Bouzid og Youness Boussaid (begge 27) prøvde først å selge kokain til paret, ropte at de ville «ende opp i helvete» for å spise grisekjøttet, og angrep deretter fysisk. Kvinnen har fått psykiske plager i etterkant, og nylig ble de muslimske mennene dømt til 18 måneders fengsel, samt en erstatning på 1.500 euro hver.
(The Sun / La Voix Du Nord)

I Toulouse stakk algerieren Abderrahmane Amara ned en politikvinne mens han ropte at han «var lei av Frankrike». Mannen har tidligere angrepet politiet og en synagoge under demonstrasjon for Palestina i 2014, og skal ha sluppet ut fra et psykiatrisk sykehus i februar.
(Independent / La Depeche)

Noen dager etter Toulouse skjedde nok et angrep, denne gangen i Vincennes. Drabantbyen ligger i utkanten av Paris, og en 29-årig mann skal ha tilkalt en ambulanse. Han angrep så sykepleieren, og da politiet kom til stede ble en kvinnelig betjent knivstukket i nakken og alvorlig skadet, før mannen ble skutt og drept av hennes kolleger.
(Independent / The Sun / Le Parisien)

Det franske kontoret for den tyrkiske avisen Zaman legger ned, etter over 200 dødstrusler som redaktøren Emre Demir sier kommer fra partiet AKP. Den regjeringskritiske avisen har også tidligere vært et mål for Erdoğan, og truslene må sees i sammenheng med regimets ekspandering i Europa.
(Breitbart / Kurier)

SVERIGE

Pressetalsmann Christer Nordström i Uppsala-politiet har jobbet i politiet i 47 år. Nylig gikk han ut med en kraftig advarsel om at det svenske politivesenet er i forfall, mye fordi ressursmangelen er verre enn noensinne. «Vi hinner inte med det vi ska göra helt enkelt», sa han og la til at feilprioriteringer har ført til at selv om utrykning skal ha høyeste prioritet skjer ikke det i dag, og at tendensen er å henlegge saker i stedet for å utrede dem.

Mye av det samme advarer eks-politimann Martin Melin om, og forfatteren Hanne Kjöller påpeker en til tider svært dårlig internkultur. Men statsminister Stefan Löfven sier på sin side at «Jag tycker inte att vi ska sätta någon krisstämpel», og sier i tillegg at han har tillit til den mye kritiserte rikspolischefen Dan Eliasson.
(SVT / Expressen / Martin Melin / SvD)

Det finnes ikke nok studentboliger i hovedstaden og andre store byer, og studentorganisasjoner er nødt til å dele ut telt til desperate studenter som ikke har noe sted å bo. I Stockholm finnes det 85.000 studenter, men bare 13.900 studentboliger – ventetiden på en hybel kan være over et år, og flere år for en leilighet. Med fjorårets migrasjonsstrøm har denne krisen bare blitt drastisk forverret, og nå lider både studenter, flyktninger og migranter av en skremmende mangel på planlegging fra svenske myndigheter.
(DN / SR)

Ivar Arpi i Svenska Dagbladet hadde rett før helgen en ypperlig kommentar om rasismen få vil snakke om, nemlig diskrimineringen mot de med hvit hud. Han tar for seg bl.a. Makthavarna, en separatistisk nettplattform for de «rasifierade». Organisasjonen erklærer at «Hos oss är vita människors åsikter inte välkomna,» fordi «de som inte själva har upplevt rasism ska inte heller få uttala sig.» Arpi illustrerer godt hvordan dette målet i seg selv fører til pur rasisme mot alle med hvit hud, og at disse menneskene derfor ikke er noe bedre enn dem de prøver å bekjempe.
(SvD)

Dagens Nyheters korrespondent i Jerusalem heter Nathan Shachar, og skrev nylig en refleksjon om hva det eksplosive antallet bilbranner egentlig betyr. Politisk korrekte svensker mener de er et symptom på såkalt utenforskap («et slagord som inte uthärdar saklig prövning») og sosiale problemer, mens Shachar konkluderer med følgende brannfakkel;

«Bilbränder är en fråga om makt, ett billigt och effektivt sätt att syna polisens och statens kort. Alla begriper det utom de som har till uppgift att begripa det.»
(DN)

På Al-Azharskolan i Stockholm får gutter og jenter kjønnsdelt undervisning i faget idrett og helse. For dette ble den muslimske skolen anmeldt, og rektor Hussein Ibrahim argumenterte for at en stor del av skolens elever har «muslimsk kulturbakgrunn», og at «många av dem skulle utebli helt från idrottsundervisningen om den var gemensam för flickor och pojkar». Dette godtok Skolinspektionen.
(Lärarnas Nyheter / Tino Sanandaji)

ENGLAND

Det nye prosjektet Project Diamond er opprettet for å sikre «diversity», og støttes av alle de største TV-kanalene i Storbritannia. Formålet er å samle inn data om medarbeiderne som jobber med alle TV-programmene, og alle fra skuespillere til lydteknikere skal konfidensielt og kryptert oppgi kjønn, etnisitet, ev. funksjonshemming, alder, seksuell legning og kjønnsidentitet. Det er ikke klart om det er mulig å nekte og svare på spørsmålene.
(Guardian)

Tall fra ONS viser at over 25% av barn født i England og Wales i 2015, tilhørte utenlandskfødte innvandrere. Av mødre var det flest fra Polen, etterfulgt av Pakistan og deretter India. For fedre er det pakistanere som leder statistikken, etterfulgt av Polen og igjen India. En av åtte innbyggere i Storbritannia er nå født utenlands, til sammen 8.6 millioner mennesker. Av disse er 2/3 født utenfor EU.
(Breitbart)

En anonym asyldommer tok nylig bladet fra munnen, og beskrev i Daily Mail at migrasjonspresset mot England er altfor høyt. Bare i London antar dommeren at det kan bo over en million illegale innvandrere. Det mest frustrerende er allikevel dette – av de som får asylsøknaden sin avslått, er det bare mellom fem og ti prosent som faktisk blir sendt ut av landet.
(Daily Mail)

I England vokser motstanden mot det heldekkende plagget burka, og en YouGov-undersøkelse viser at 57% støtter et forbud lignende det Frankrike har, mens 25% er i mot et forbud. Ikke uventet er det forskjeller mellom både alders-, velger- og kjønnsgrupper. Den samme undersøkelsen viste også at 46% vil forby burkini, mens 30% vil tillate plagget.
(Telegraph)

En rapport fra Home Affairs Select Committee anklager sosiale medier som Facebook, Twitter og YouTube for ikke å fjerne jihadistisk propaganda fort nok – eller i det hele tatt. Samtidig brukes det nå paradoksalt nok stadig mer ressurser på å fjerne hatprat eller såkalt islamofobisk innhold, og selskapenes sensur blir stadig mer drastisk og rettet mot upopulære, men fullt ut lovlige, grupper.
(Breitbart / Parliament.uk)

Hos NRK kan du helt frem til 28/9 se «Hunt For Britain’s Sex Gangs». Channel 4-dokumentaren fra 2013 ble filmet over tre år, og viser hvordan ikke-vestlige og hovedsakelig muslimske menn i Telford tar for seg av britiske og ofte ressurssvake jenter, og misbruker dem på det groveste seksuelt og psykisk. Og det mest tragiske er at akkurat samme type kriminalitet fortsatt pågår i store deler av Storbritannia, fordi politiet av flere grunner (bl.a. frykt for rasismeanklager) ikke har klart å stoppe disse gjengene.
(NRK / Independent / Channel 4)

ITALIA

I august fikk Italia gjennomslag for en avtale som gjør det mulig å sende grunnløse asylsøkere fra Sudan tilbake til landet. Hittil har 48 mennesker blitt sendt tilbake i charterfly, men siden det fortsatt ankommer 10.000 asylsøkere til Italia hver eneste uke, er dette bare som en dråpe i havet å regne. De 48 ble tatt fra byen Ventimiglia, en by som begynner å få problematiske migrantcamper à la de i Calais. Aktivistgrupper har protestert mot hjemsendelsene, og mener migrantenes menneskerettigheter ikke blir respektert.
(Express / Breitbart)

EU-topper øker tempoet mot å bygge en europeisk hær.
(Telegraph)

NEDERLAND

Geert Wilders, som lever under dødstrusler og konstant beskyttelse, har trappet opp retorikken. Nylig foreslo partilederen av PVV å stenge alle moskeer i landet og å forby Koranen totalt, som et ledd i kampen mot det han mener er den økende islamiseringen i landet. Han vil også jobbe for en Nexit – altså at Nederland følger Storbritannias eksempel. Partiet har tiltrukket seg potensielle velgere som er lei av Nederland og EUs håndtering av migrasjonsstrømmen, og ligger godt an i forhold til neste års valg.
(Express)

USA

Facebook har simpelthen fjernet en video som kritiserer PBS for å redigere bort nøkkelsegmenter fra et intervju med Jill Stein. Hun er presidentkandidat for Green Party, og til PBS sa hun flere ting om Hillary Clinton og TPP som ble redigert bort da intervjuet skulle sendes. Journalisten Matt Orfalea påpekte dette i en video han la ut både på YouTube og Facebook – hvorpå Facebook tok bort denne og flere andre av hans videoer, selv om ingen av dem bryter med noen retningslinjer. Dette tilsier langt på vei at både Clinton og TPP har utstrakt sensurmakt hos Facebook, som er svært betenkelig og bekymringsverdig.
(Breitbart)

TYRKIA

Erdoğans etterretningstjeneste MIT har lenge blitt beskyldt for å vedlikeholde et utstrakt spionnettverk, og bare i Tyskland alene skal det tyrkiske regimet ha 6.000 spioner som overvåker ca. 3 millioner personer med tyrkisk bakgrunn. Til sammenligning hadde Stasi 10.000 spioner i Vest-Tyskland for å følge med på ca. 60 millioner tyskere – så tallene er sjokkerende. Også i Østerrike skal den tyrkiske befolkningen være under påvirkning av MIT, og en miljøpartipolitiker foreslår å utvise agentene.
(TheLocal.de / The Times / Intel News / Breitbart)

Journalisten Fredrik Drevon skriver om Tyrkia, de over 2,7 millioner syrerne som bor der, og om det er mulig å integrere dem? Han påpeker at den tyrkiske debatten om syriske flyktninger har passert godt under radaren til norske medier, som ikke har klart å undersøke mulighetene for integrering i Tyrkia, eller retur til Syria. De har heller «i stor grad reprodusert action-fortellingen om flyktningers farlige ferd til Vest-Europa.» Til slutt nevner han at Erdoğans plan om å gi statsborgerskap til syrere også kan sees i sammenheng med Erdogans ønske om (muslimsk) befolkningsvekst.
(Aftenposten)

Europarådet publiserte 17. august en ny rapport om den tyrkiske flyktningsituasjonen. Spesialutsending Tomáš Boček skriver at landet allerede har store problemer med å sikre verdige boforhold for de over tre millioner flyktningene [og migrantene, journ. anm.] som befinner seg under Erdoğans beskyttende vinger. Han anslår at bare ca. 20% av menneskestrømmen har fått plass i flyktningeleirer, og at resten sliter med å overleve – som igjen blir en av viktigste pushfaktorene mot Europa.

Forekomsten av barnearbeid har «eksplodert», og antallet familier som tvinger sine svært unge døtre inn i tvangsekteskap med eldre menn øker kraftig – tragisk nok skjer dett ofte i den tro at det beskytter dem mot seksuelle overgrep) .
(EU Observer)

PAKISTAN

Den ekstremt urettferdige blasfemisaken mot Asia Bibi har fått en ny vending. Etter press fra det internasjonale samfunnet vil Pakistan la fembarnsmorens advokat få fremme saken hennes i Høyesterett i oktober, og det er hennes siste sjanse til å unngå dødsstraff.

Som kjent skal 51-åringen være utsatt for justismord, fordi en gruppe muslimske kvinner i Sheikhupura ble sinte da den kristne og «urene» kvinnen Bibi drakk av den samme vannmuggen de brukte. De gikk til politiet og beskyldte henne for å spotte profeten, og Bibi ble dømt til døden. Siden har hun sittet seks år i fengsel mens menneskerettighetsorganisasjoner har jobbet for å redde livet hennes.
(Christian Post / British Pakistani Christians)

Rådet for islamsk ideologi har erklært at DNA-prøver er «uakseptabelt» å bruke som fellende bevis i voldtektssaker, kun som støttende bevis.
(Dawn)

DANMARK

Den voldelige ISIS-sympatisøren som skjøt to politibetjenter og en sivilperson i København i forrige, ble fredag skutt og drept av politiet. 25-årige Mesa Hodzic kom fra Bosnia-Herzegovina til Danmark som fireåring, og allerede som 15-åring fikk han sin første voldsdom. Noen år etter ble han siktet for å stikke ned en mann – sammen med sin far, mor og lillebror.

Hodzic passer perfekt til profilen islamistiske organisasjoner ser etter når de rekrutterer, og ble plukket av islamistene i Millatu Ibrahim. Spørsmålet er – hvor mange som ham er det der ute?
(Berlingske / BT)

Mediene hoppet med full iver på nyheten om Danmarks første kvinnelige moské, ledet av syrisk-finsk-danske Sherin Khankan. Men dette er nok ikke så mye å glede seg over. For det første er den bare åpen for kvinner, og muslimske menn ville uansett ikke respektert kvinnelige ledere. For det andre representerer moskeen bare enda mer islam, noe Danmark og Europa trenger mindre av – uansett hvor «progressiv» den er. Og for det tredje skriver Nicolai Sennels i Ekstrabladet at Khankan har opptil flere problematiske skjeletter i skapet.
(Guardian / Vårt Land / Aftenposten / Extrabladet)

Et svært høyt antall utsendelser av asylsøkere blir avbrutt fordi personene gjør så mye fysisk motstand at sikkerheten for de andre passasjerene på flyet er i fare, og utsendelsesprosessen må avbrytes. Kunnskapen om denne muligheten har spredt seg som ild i tørt gress, og fra 1/1 til 23/8 var antall avbrytelser kommet opp i 172. Dette koster selvsagt myndighetene store summer og ressurser, og man kan spørre seg hvor mye dette skjer i andre land også? Sikkert er det i hvert fall at bare et fåtall asylsøkere faktisk blir returnert, så for de fleste lønner det seg å komme til Europa, siden sjansen for å bli sendt ut er mye lavere enn sjansen for å få bli.
(Jyllands-Posten)