Aktuelt

DK: 58 prosent vil innføre permanent grensekontroll

58 prosent av danske velgere vil innføre permanent grensekontroll. Med årets understatement erkjenner regjeringspartiet Venstre at det er "utfordringer i forhold til grensekontroll" og akter istedet å arbeide for å få kontroll på Europas yttergrenser. Sett på bakgrunn av de tydelige signalene fra Europakommisjonens president om at den verste oppfinnelsen noensinne er nasjonale landegrenser, er det ingen grunn til å tro at dette arbeidet blir kronet med hell med det første.

En måling opninionsinstituttet Norstat har laget for nettsiden Altinget viser at et flertall av danske velgere vil innføre permanent grensekontroll. 34 prosent er imot slik kontroll.

Etter den massive asylinnvandringen til Europa i 2015 innførte Danmark ved årsskiftet midlertidig grensekontroll som følge av at Sverige rett før innførte kontroll på grensen mellom de to landene. Den midlertidige grensekontrollen har siden blitt forlenget seks ganger og vil pågå frem til november. Får danske velgere bestemme blir den derimot permanent.

Dansk Folkeparti er ikke overrasket over resultatet:

Resultatet vækker stor glæde hos Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen:

”Det overasker mig slet ikke det fjerneste. Det er så tæskeklart, ligemeget hvor vi kommer rundt i landet, at danskerne vil have genindført en permanent grænsekontrol.

Han understreger, at en permanent grænsekontrol er Dansk Folkepartis hovedkrav i efterårets forhandlinger om 2025-plan og finanslov.

”Vi skal have kontrollen igen, og derfor vil vi have den permanente grænsekontrol genindført med politi og toldere – ligesom Danmark havde før 2001,” siger Søren Espersen og peger på, at partiet skeler til den britiske model, som er med i dele af Schengen-samarbejdet, men stadig har sin egen grænsekontrol.

Politisk ordfører i regjeringspartiet Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, erkjenner på etablerte politikeres vis at det for tiden er «utfordringer i forhold til grensekontroll» og opplyser at han selv ble berørt av bildene av «flyktninger» gående langs danske motorveier (se bildet over). – Det skapte en utrygghet hos oss alle sammen og i en slik situasjon er naturlig å si at vi må har styr på våre grenser, sier han til Altinget.

Han mener imidlertid at grensekontroll kun skal sees som et middel så lenge det er nødvendig og legger til at Venstres mål er å få kontroll på Europas yttergrenser, slik at alle igjen kan bevege seg fritt innen Europa.

Det er vel bare å ønske Venstre lykke til med det, ikke minst fordi Venstre og resten av oss står overfor en fullstendig virkelighetsfjern EU-elite hvis mentalitet nylig ble understreket av president i Europakommisjonen Jean-Claude Junckers uttalelse om at «nasjonale landegrenser er den verste oppfinnelsen noensinne».