Kriminalitet

Bryter det svenske politiet sammen?

Hittil i år har 240 politibetjenter forlatt det svenske politiet. Dette er 60 prosent flere enn i fjor. Offisielt heter det at for mye «administrativt arbeid» er årsaken til politiflukten. Vel, følger man eksempelvis den nye nettsiden swedenwatch.com, kan det se ut til å være helt andre årsaker til at folk slutter i jobben. Skyting, drap, ran, voldtekter og bilbranner preger det nye Sverige. «Slutt å ignorere krisen i svensk politi», sier en politiinspektør i Stockholm, som tegner et svært dystert bilde av den svenske tilstanden.

Vi snakker antakelig om en generasjonskrise i Sverige, som overhodet ikke vil gå over med det første. Tvert om. Som politiinspektør Lisa Reventberg sier det: «Stopp den ekstremt negative ‘trenden’ som pågår og sprer seg i våre svenske forsteder.» Reventsberg fortsetter slik: «Vi er naive om vi tror at det bare skal gå over av seg selv. Nei, det her føder bare mer og mer forakt mot samfunnet i stort.»

240 politibetjenter har sluttet så langt i år. Er det virkelig for mye administrativt arbeid som fører til flukten fra politiet? Reventsberg peker på helt andre forhold: – Folk flykter på grunn av lave lønninger, underbemanning og uholdbart arbeidsmiljø. – Politiet slokker branner. Noe mer enn det er det ikke snakk om, fortsetter hun.

Reventsverg er absolutt inne på noe der. Som da politiet i Malmö rykket ut etter melding om husbråk. Ti minutter senere kom det inn melding om brann. Så viste det seg at det var politiets egen bil som stod i flammer.

sverige_bilbrann2

Eller som en pensjonert politibetjent sa til meg på telefon nylig: Når politiet nå rykker ut til områder som Rosengård i Malmö, må de rykke ut med tre biler med minimum to politibetjenter i hver bil. Så høyt er aggresjons- og voldsnivået.

Swedenwatch

En ny nettside dukket opp i august, swedenwatch.com,  som kun legger ut engelskspråklige lenker til registrerte hendelser uten kommentarer. Man kan bli svimmel av langt mindre enn dette (ta gjerne en sjekk av kartet over hendelser nederst). Her et resymé av gårsdagen:

Lomma 5th September. Attempted robbery: Woman threatened with a gun through a window in her home.

05-09-2016

http://www.sydsvenskan.se/2016-09-05/kvinna-hotad-med-pistol-genom-fonstret

Halmstad 5th September. 70-year old woman robbed by two men with guns at Nyhems Torg.

05-09-2016

https://polisen.se/Varmland/Aktuellt/Handelser/Halland/2016-09-05-2131-Ran-Halmstad/

Trollhättan 5th September. Moped on fire outside Lextorps School.

05-09-2016

https://polisen.se/Varmland/Aktuellt/Handelser/Vastra-Gotaland/2016-09-05-2034-Brand-Trollhattan/

Vänersborg 5th September. Man assaulted and robbed by knife at Poppelvägen.

05-09-2016

https://polisen.se/Varmland/Aktuellt/Handelser/Vastra-Gotaland/2016-09-05-1722-Ran-forsok-Vanersborg/

Göteborg 5th September. An autistic boy was robbed by two youths near a school in Angered.

05-09-2016

http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/pojke-r%C3%A5nad-av-tv%C3%A5-g%C3%A4rningsm%C3%A4n-1.3756025

Örebro 5th September. Robbery in a store at Långbro torg.

05-09-2016

https://polisen.se/Varmland/Aktuellt/Handelser/Orebro-lan/2016-09-05-1340-Ran-Orebro/

Eskilstuna 5th September. Attempted robbery in Torshälla/Mälby.

05-09-2016

https://polisen.se/Varmland/Aktuellt/Handelser/Sodermanland/2016-09-05-1020-Ran-ovrigt-Eskilstuna/

Göteborg 5th September. Explosion at a balcony at Klarvädersgatan in Biskopsgården.

05-09-2016

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6510177

Stockholm 5th September. Robbery against minimarket at Götgatan, Södermalm.

05-09-2016

https://polisen.se/Varmland/Aktuellt/Handelser/Stockholms-lan/2016-09-05-0309-Ran-ovrigt-Stockholm/

Malmö 5th September. Car torched at Ramels väg.

05-09-2016

http://www.sydsvenskan.se/2016-09-05/bilbrand-pa-ramels-vag

Nykvarn 5th September. Arson in industrial premises at Färgvägen.

05-09-2016

https://polisen.se/Varmland/Aktuellt/Handelser/Stockholms-lan/2016-09-05-0025-Brand-Nykvarn/

Stockholm 5th September. Man shot in a leg in Solberga.

05-09-2016

 Several people were running from the scene shortly after the incident, according to witnesses.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23460506.ab

Stockholm 5th September. Shop robbed and stabbed by two teenagers in Kista.

05-09-2016

Two young men in ski masks robbed a grocery store in Kista today, and when the owner ran after them, they cut him in his throat with a knife.
– He came out of the shop with blood all over him, says a witness.
The police has arrested two young men, they are in their late teens.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23463386.ab

Eskilstuna 5th September. Several youths in a big fight near school in at Krongatan.

05-09-2016

One of the youths is arrested, while another one is hospitalized.
http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.4341982-en-gripen-och-en-till-sjukhus-efter-brak-vid-skola

Eskilstuna 5th September. 37-year old man was assaulted and beaten after refusing to lend phone to stranger at Klostergatan.

05-09-2016

http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.4342279-fula-overfall-anmalda-till-polisen

Eskilstuna 5th September. A 25-year old woman was beaten and robbed by the railway station.

05-09-2016

http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.4342279-fula-overfall-anmalda-till-polisen

De sårbare ofres på alteret

Når politiet ikke har ressurser til å straffeforfølge grov kriminalitet, vil dette få en selvforsterkende effekt. Fra ille til altså enda verre, fordi kriminalitet ikke får konsekvenser for forbryteren.

Typisk er det samfunnets mest sårbare denne tilstanden rammer hardest. – Det er med nød og neppe vi klarer å håndtere oppdrag som handler om frihetsberøvelse, heter det fra politiet i Lindköping.

Fra Norrköping lyder samme bekymring: Vold i relasjoner og mot barn legges bort grunnet ressursmangel.

Ran, branner, skyting, drap og voldtekt

En kvinne på over 70 år fortalte følgende til meg da jeg besøkte Malmö i 2013 for å hente inn virkelighetsbeskrivelser til Islam. Den 11. landeplage.  Kvinnen bodde da i gangavstand fra Malmös kjerne, i en blokk på fire etasjer:

I løpet av årene etter 2010 har hun personlig opplevd ran, ransforsøk, overfall og å bli bevisst påkjørt på fortauet.

I tillegg har hun med forskrekkelse sett en eldre kvinne i rullestol like ved boligblokken som fikk en pistol rettet mot seg av to unge menn av arabisk og somalisk herkomst. De ville ha rullestolen til den gamle som leketøy. … Videre følger minst 10 påsatte branner i en og samme blokk på kun én måned, særlig i kjellerrom (som nå er låst av for uvedkommende), tre påtente branner i den lokale barnehagen (til slutt totalt nedbrent), skolebrann, bilbombe utenfor balkongen, bilbombe i enden av gaten ved boligen hennes, bombe mot den lokale politistasjonen, bombe mot et hus, hærverk av den lokale svømmehallen som måtte stenge, og brannbombe mot menighetshuset der hun pleide å spise middag til en rimelig penge. Denne hverdagsrutinen våger hun ikke lenger. Ikke minst fordi også personalet der er skutt mot hele fire ganger.

(…) Mer inngående blir hun når hun forteller om en 82 år gammel kvinne som ble voldtatt bak den lokale ICA-butikken for tre år siden. Sjokket sitter i ryggmargen og magen til 70-aringen den dag i dag. Et par uker for vi møttes, ble en person skutt og drept like ved boligblokken, antakelig i et narkooppgjør. Slike oppgjør er blitt en del av Malmös nye virkelighet. – De skyter hverandre stort sett i beina, antakelig for å unngå grundig politietterforskning, sier hun.

Det swedenwatch.com daglig fanger opp, er sannsynligvis bare toppen av isfjellet.

Det er antakelig ikke å gå for langt hvis man spår at det svenske politiet kommer til å bryte sammen hvis ikke (usannsynlige) dramatiske endringer skulle skje. (Ja, man kan vel si at sammenbruddet delvis har skjedd allerede i de såkalte forstedene. 55 områder er av politiet selv definert som utenfor deres kontroll.) Bryter statens maktmonopol sammen, vet vi hva som skjer: kaos, mafia, gjenger og motgjenger, borgervern og etterhvert potensial for borgerkrig.