Aktuelt

Oppsummering av internasjonale saker fra den senere tid: Del 1

HRS tar en kort titt på viktige saker fra den senere tid. For til og med om sommeren skjer det mye mer enn vi rekker å lage separate artikler om, så her er første del av en oppsummering av noen viktigste internasjonale saker fra den senere tid.

ENGLAND

Rettssaken mot 19-åringen Zakaria Bulhan er satt til februar 2017. Den norsk-somaliske mannen er siktet for å med kniv ha skadet flere mennesker og drept den amerikanske kvinnen Darlene Horton, 3. august på Russell Square i London. I følge Heat Street skal 19-åringen ha vært registrert siden 2014 på tjenesten Good Reads med minst én samling tekster som omhandler voldelig jihad, nemlig «Riyad-us Saliheen». Sporet har hverken blitt fulgt opp eller avkreftet av større medier, som har fokusert på gjerningmannens mentale helse i stedet for mulig jihadisme, som i så mange lignende saker.
(The Guardian / Wikipedia / Heat Street)

Eks-statsråd Sir Eric Pickles presenterte en rapport om fusk og uregelmessigheter i lokalvalg, bestilt av daværende statsminister David Cameron. Rapporten konkluderer med at «politisk korrekt oversensitivitet ovenfor etnisitet og religion» hos myndighetene hadde gjort det mulig for bl.a. tidligere borgermester Lutfur Rahman og andre minoritetspolitikere å korrumpere valgprosessen på forskjellige måter. Politiet er rett og slett redde for å bli kalt rasister hvis de griper inn i åpenbart valgfusk.
(Telegraph / Independent / Express)

Etter at Storbritannia endret retningslinjene sine om Det Muslimske Brorskap, kan nå medlemmer i organisasjonen søke om politisk asyl. De forente arabiske emirater og Egypt klassifiserer offisielt brorskapet som en terrororganisasjon, og bl.a. politiets forhørsmetoder i disse statene er som kjent ikke like humane som i de fleste vest-europeiske land.

På grunn av «en frykt for forfølgelse eller alvorlig skade fra staten» kan derfor medlemmer av eller støttespillere til organisasjonen nå bli asylsøkere hos Teresa May. Dette er dypt tragikomisk, siden de som antageligvis vil bli «forfulgt» er nettopp de mest kriminelle og farlige menneskene som Egypt og emiratene er på jakt etter, og disse burde neppe prioriteres eller tas inn av demokratiske land i Europa.
(International Business Times)

Han er en islamistisk ideolog som har oppfordret til jihad i over 20 år, men det var ikke før i begynnelsen av august at England endelig arresterte Anjem Choudary, for konkrete oppfordringer om å slutte seg til ISIS. Man kan lure på hvorfor landet ikke har klart å gjøre noe med ham før, men bedre sent enn aldri.
(BBC Magazine)

TYRKIA

Over 50 mennesker ble drept i et selvmordsangrep mot en bryllupsfest i Gaziantep 19. juli, og det antas at selvmordsbomberen kan ha vært så ung som bare 12 år gammel. Ingen har ennå påtatt seg ansvaret for angrepet, men Erdoğan pekte raskt på ISIS. Og selv om det var et kurdisk par og deres bryllupsgjester som var målet for angrepet, sa presidenten til og med at det ikke var «noen forskjell» på Gulens tilhengere, det kurdiske partiet PKK og Daesh/ISIS.
(MSN / Dagbladet)

Tidligere denne måneden opprettholdt utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu at Tyrkia kan «slutte å holde tilbake» strømmen av flyktninger og migranter til Europa, dersom ikke EU kan garantere 80 millioner tyrkere visumfri tilgang fra første oktober. Europakommisjonens leder Jean-Claude Juncker fastholdt derimot at dette bare kan skje dersom alle EUs krav innfris, inkludert oppgraderte antiterror-lover.
(Reuters / Hurriet)

Den svenske utenriksministeren Margot Wallström var blant svært mange som misforsto nyheten om at Tyrkia skal gjøre om lovene for sex med mindreårige, og i en tweet skrev hun at barn trenger mer beskyttelse mot seksuelle overgrep. Dette ble ikke tatt godt imot i Ankara, og i samarbeid med Ataturk flyplass og den regjeringsvennlige avisen Gunes ble det hengt opp store bannere som sa, «Reiseadvarsel! Visste du at Sverige har den høyeste voldtektsraten i hele verden?» Den svenske ambassaden la deretter ut en melding som forklarte hvordan Sverige klassifiserer begrepet voldtekt forskjellige fra mange andre land.
(International Business Times / Den Svenske Ambassaden)

SVERIGE

I en ny svensk meningsmåling utført av YouGov er Sverigedemokraterna landets største parti, med 24.8% av stemmene.
(Samtiden)

Moderaten Tapani Juntunen vil at partiet hans skal danne en allianse med Sverigedemokraterna og at Sverige skal bevege seg mot et rendyrket «kvotesystem» i forhold til mottak av flyktninger.
(Dagens Nyheter)

Antall påsatte bilbranner har aldri vært høyere enn nå, og politiet har bestemt seg for å utføre en nasjonal kartlegging av alle bilbranner denne sommeren.
(Sveriges Radio / Dagens Nyheter)

Aida Hadzialic fra Socialdemokratene trekker seg frivillig fra statsrådstillingen etter at hun ble stoppet i enpromillekontroll på Øresundbroen 11. august. Siden hun selv fratrer sin stilling har hun i Sverige muligheten til å søke om såkalt avgångserstatning, som i hennes tilfelle betyr ett års full lønn, altså over 1.5 millioner svenske kroner. Og selv etter denne fadesen erklærer partikollega og socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på Facebook at «För mig är hon framtid.  Smart, engagerad, dedikerad, kunnig. Hon har i detta som nu skett också visat mognad och ansvarsfullhet.»
(Svenska Dagbladet / Facebook)