Aktuelt

Norske saker fra den senere tid: Del 1

Innenlands har det i den siste perioden vært stor aktivitet på feltene vi i HRS dekker, selv om redaksjonen har tatt en aldri så liten sommerferie. Her er derfor første del av en oppsummering av norske saker som vi ikke nødvendigvis har skrevet egne artikler om, men som bør nevnes.

 

DØMT FOR TRUSLER

Under et Facebook-bilde av muslimer som ba ute i Fredrikstad skrev en 37-årig mann fra Fetsund, «Bare å ta ladegrep !!one shot one kill!»

Nå er han dømt i Nedre Romerike tingrett for brudd på Straffelovens paragraf 135a, andre ledd, for å ha truet en gruppe av personer på grunn av deres trosbekjennelse. Mannen må betale 12.000 kroner i bot eller sone 22 dager i fengsel. Det er ikke klart hva som vil skje med andre brukere som kom med lignende meldinger i det samme kommentarfeltet.
(Aftenposten)

HIJAB-NEKT TIL RETTEN

Etter at Merethe Hodne i fjor nektet to hijab-kledde kvinner inngang til sin hårsalong på Bryne ble hun anmeldt og ilagt et forelegg på 8.000 kroner. Siden hun nekter å betale må hun møte i retten 8. september, og saken kan sette en viktig presedens for andre saker som har med hvordan enkeltindivider kan behandle mennesker med forskjellig religion enn dem selv.
(ABC Nyheter / Vårt Land)

SVÆRT GROV BARNEMISHANDLING

I en av de verste barnemishandlingssakene fra nyere norsk historie, er en mann på 31 år er tiltalt for å ha brukt grov vold mot sin en måned gamle datter. Hun ble ikke bare blind, men fikk også cerebral parese og vil være pleietrengende resten av livet. Etter volden nektet mannen sin kone å dra til legevakten, og jenta fikk ikke legehjelp før etter halvannen dag.

Som vanlig i norske medier benevnes ikke familiens etnisitet noe sted, men de som er interessert kan tolke hva de vil utifra opplysningene om at mannen jobbet nattevakt som drosjesjåfør, og at politiet har avhørt nære slektninger av ekteparet i Nederland.
(Dagbladet)

MUSLIMSKE SEKSUELLE OVERGREP

Den unge studenten og Drammens Tidende-spaltisten Mahira Karim tok tak i et tabubefengt og betent emne, da hun skrev «Hvorfor vi sjelden hører om voldtekt av unge jenter i muslimske miljøer» 13. august. I kronikken angriper hun den såkalte æreskulturen og patriarkatet hos norske muslimer, som åpnet opp for en videre debatt om disse emnene.
(Drammens Tidende)

RELIGIONSKRITISK KOMIKER

Komikeren Zahid Ali brukte sin sjanse i Aftenposten-serien «Komikerkronikkene» til å skrive kostelig om hvordan «Religion er steining av fornuften.» Han foreslo at religiøs indoktrinering av barn bør forbys, og at å bruke burka er litt som å være offer for Stockholm-syndromet. I tillegg påpekte han bl.a. at religiøse barn (og voksne) opplever et større skille mellom «dem» og «oss», og at dette er med på å ødelegge for integreringen.
(Aftenposten)

AFTENPOSTEN TOLKER MIGRASJON OG FAMILIEGJENFORENINGER

UDI kunngjorde at i løpet av første halvdel av 2016 fikk 8.230 mennesker familiegjenforeningstillatelser til Norge. Det er det høyeste antallet på fire år, og mye av økningen skyldes at antall syriske flyktninger i Norge er mangedoblet fra i fjor.

Aftenposten lot derimot ikke sjansen gå fra seg til å vinkle dette som en stor gladnyhet, og i stedet for å snakke om lave sysselsettingstall for syrere slo de opp saken med et romantisk bilde av et syrisk ektepar i Norge. «Som å gå fra helvete til himmelen», siterte de ektemannen på i overskriften.

Men mannen hadde i utgangspunktet ikke behov for beskyttelse i Norge, fordi han ikke befant seg i reell fare. Som så mange andre bodde han og familien trygt i et naboland (Egypt) etter å ha flyktet fra Syria i 2013, men ville videre til et rikere land med bedre utsikter for fremtiden. Forståelig nok – men det har som kjent ingenting med flyktningkonvensjonen å gjøre.

Som Kjetil Rolness skrev i en analyse på sin Facebook-side: «Alle som kan sannsynliggjøre at de er fra Syria, får automatisk flyktningstatus i Norge, selv om de har bodd som innvandrere i flere år i trygge naboland, fordi Norge ikke praktiserer retur til tredje land. Det vil si at millioner av syrere som befinner seg i trygge nærområder har rett til opphold i Norge, etter dagens praksis.»
(Aftenposten / Kjetil Rolness’ Facebook-status)