Aktuelt

Flyktinger flykter hjem fra Sverige

I løpet av januar-mai 2016 har rundt 1500 irakere i Sverige trukket søknaden om asyl og i stedet bedt om hjelp til å reise hjem. Det er dobbelt så mange som i hele 2015 og over 20 ganger flere enn i 2014. Årsaken er lang behandlingstid og forsinkelser mtp familiegjenforening.

Antallet irakere som trekker asylsøknaden og reiser hjem fra Sverige er mangedoblet, melder Jyllands-Posten.

Asylsøkere på flukt fra Danmark til Sverige i september 2015.

Asylsøkere på flukt fra Danmark til Sverige i september 2015.

I løpet av perioden januar-mai 2016 har rundt 1500 irakiske asylsøkere trukket søknaden, hvilket er dobbelt så mange som i hele 2015 og over 20 ganger flere enn i 2014.

Dette skjer samtidig med terrororganisasjonen Den islamsk stat (IS) skal ha mistet kontrollen over 40 prosent av områdene de okkuperte i Irak.

Det antas at 1,5 millioner irakere oppholder seg i utlandet og så mange som 3,3 millioner er internt fordrevet. Flere internasjonale organisasjoner har imidlertid bemerket at de parallellt med asylsøkertilstrømningen i 2015 mottok stadig flere henvendelser fra irakere som ønsket hjelp til å returnere.

I Iraks ambassade i Stockholm møter det opp mellom to og fem irakere som ønsker å reise tilbake til hjemlandet. I Malmø er det etablert et kontor hvor irakere kan få veiledning om å reise hjem. Prosjektleder ved kontoret i Malmø, Muhammed Khorsid – som selv er iraker – forteller at det er lengselsen etter familien som driver de som vil returnere. Den er sterkere enn angsten for å dra tilbake til det voldsherjede Irak.

De irakiske asylsøkernes forventninger til Sverige har ikke blitt innfridd:

– De fleste, som kommer her, er ensomme og har fået et falsk billede af Sverige. Smuglerne har lovet, at de hurtigt ville få opholdstilladelse og siden kunne hente familien, men det passer jo ikke, siger han til avisen.