Islam

– Etter Nice, kan vi endelig erkjenne sannheten om denne krigen?

Demokratiske stater er i krig - en krig mellom to gjensidig utelukkende fremtidsvisjoner, skriver Amir Taheri.

Neo-islam, i alle sine varianter, fra Den islamske stat (IS), Taliban i Afghanistan eller khomeinistene i Iran, vil påtvinge hele menneskeheten sin vilje, ved bruk av terror om nødvendig, skriver den amerikans-iranske skribenten Amir Taheri i New York Post.

Den franske riviera er det stedet i Europa som er nærmest bildet av et jordisk paradis. I hjertet ligger den fransk-italienske byen Nice, Frankrikes største turistattraksjon etter Paris, fortsetter han:

On Wednesday night, as the French celebrated the anniversary of their Great Revolution, Nice was jam-packed with tens of thousands of tourists from all over the world, many of them on the golden mile between the iconic Negresco hotel and the Palais de Mediterranee to watch the annual fireworks.

To a committed Islamist, Nice was the very symbol of a sinful “deviation from the Right Path.”

– Det var da Mohamed Lahoueiej Bouhelel kjørte sin gigantiske hvite trailer på Promenade des Anglais for å drepe så mange han kunne, skriver Taheri. Han klarte å drepe minst 84 mennesker og skade enda fler før han ble skutt av en politimann. Det var 20 forskjellige nasjonaliteter blant ofrene, noen av dem var franske muslimer med nordafrikansk bakgrunn.

It was the fourth time in just over two years that France was being attacked by what President François Hollande was quick to label “Islamic terrorism.”

In January 2015, three days of attacks by gunmen in Paris left 17 dead, starting with the raid on the offices of the satirical magazine Charlie Hebdo to execute its editorial staff.

In November 2015, parallel attacks by seven gunmen in Paris killed 132 and injured 350 more in the deadliest terrorist “incident” in French history.

This June, a man claiming to operate on behalf of ISIS killed two police officials in Magnaville, a suburb of Paris.

– Det har vært unntakstilstand i Frankrike de siste 18 månedene, den lengste i landets historie. I denne perioden har fransk politi jobbet overtid, i den grad at det nærmer seg utmattelse, mens hæren har blitt utkommandert i Paris og minst fem andre store byer. Og likevel, som angrepet i Nice viser, er ikke Frankrike noe sikrere enn før, konstaterer Taheri.

Nathalie Goulet, who heads the French Senate’s foreign affairs committee, describes the situation as “a nightmare.” “The question is: Are we able to prevent [such attacks]? And my answer is: Unfortunately no.”

Should France prepare itself to regard terrorism as the “new normal”? This is what Prime Minister Manuel Valls suggests.

“France has to learn to live with terrorism,” he said Thursday, repeating what he had said in the security conference in Munich last February.

Amir Taheri. Bilde: Wikipedia.

Amir Taheri. Bilde: Wikipedia.

Den største svakheten i Frankrikes antiterror-strategi er landets ledelses manglende evne til å bli enige om en brukbar definisjon av trusselen de står overfor, mener Taheri.

– Mange klamrer seg til oppfatningen om at Bouhelel og andre terrorister forsøker å ta hevn på Frankrike for landets kolonialistiske fortid. Men Tunisia, hvor Bouhelels familie kom fra på 60-tallet har vært uavhengig i mer enn 60 år, over dobbelt så langt som livet til terroristen – som aldri hadde vært der, selv ikke som turist, fortsetter han.

– Noen, som islamologen Gilles Kepel, klandrer det franske samfunnet for å ha påført muslimske innvandrere en «følelse av ekskludering.» Ser man bort fra selv-ekskludering er det imidlertid få barrierer franske muslimer ikke kan klyve over. I dag er minst to av Valls kabinetter ledet av muslimske minstre.

– Atter andre hevder at Frankrike blir angrepet på grunn av muslimers misnøye over Palestina-konflikten, til tross for at påfølgende franske regjeringer har lagt seg i selen for å sympatisere med den «arabiske saken». Frankrike var også den første nasjonen som innførte våpenembargo mot Israel i 1967 og det første landet i Vesten som anerkjente PLO.

– Imidlertid øker sinnet mot Iran i Paris. Iran har iverksatt en propagandakampanje for å klandre fransk politikk for angrepet i Nice. Talsmannen for den franske nasjonalforsamlingen, Claude Bartolone, har avlyst et lenge planlagt offisielt besøk til Teheran.

– Skyld på offeret-folket hevder også at Frankrike blir angrepet på grunn av rotet i Midtøsten, til tross for at Frankrike ikke tok del i krigen mot Saddam Hussein og i all hovedsak har holdt seg på sidelinjen i konflikten i Syria.

– Er det ikke mulig at denne nye typen terrorisme, praktisert av neo-islam, ikke er relatert til noe spesielt saksområde?, spør Taheri.

– Er det ikke mulig at Bouhelel ikke ville noe spesfikt han ville ha alt, fra og med retten til å drepe mennesker, ikke for hva de gjorde, men for det de var?

«Den muslimske kriger (ghazi) bør forsikre seg at ingen er trygge noen steder medmindre han underkaster seg islams autoritet», skrev den avdøde teoretikeren til Al-Qaida og IS, Sheik Yussef al-Ayyeri.

– I alle sine varianter, enten det er IS, Taliban eller khomeinister, krever dette ny-islam å påtvinge hele menneskeheten sin vilje, ved bruk av terror om nødvendig, fastslår Taheri. – Det er ikke noe mer nytteløst enn å debattere hvorvidt dette er den «sanne islam», skriver han og fortsetter:

– Stormoskeen i Paris fordømmer angrepet i Nice, men i sine vanlige seremonier fordømmer de også alt Nice representerer.

– For ti måneder siden inviterte Irans øverste leder Ali Khamenei i et åpent brev vestlige demokratier til å forlate sin nåværende nasjonale og internasjonale politikk og utvikle nye strategier i nært samarbeid med den islamske verden. Med andre ord: underkast dere eller dø, skriver Taheri og avslutter:

– President Hollande må erkjenne at landet hans, kanskje hele den demokratiske delen av planeten, er i krig. En krig mellom to gjensidig utelukkende fremtidsvisjoner.