Innvandring

Det andre Nice

Syv personer er pågrepet i forbindelse med Mohamed Lahouaiej Bouhlels terrorangrep i Nice. Reuters presenterer oss for et litt annet bilde enn det vi vanligvis forbinder med den vakre kystbyen, som de siste årene har blitt Frankrikes fremste rekrutteringsområde for jihadister.

Ytterligere to personer er pågrepet av fransk politi i forbindelse med Mohamed Lahouaiej Bouhlels terrorangrep, som etterlot minst 84 drepte og flere hundre skadde under feiringen av Frankrikes nasjonaldag. Det skal dreie seg om en mann og en kvinne. Til sammen er nå syv personer pågrepet.

I en artikkel presenterer nyhetsbyrået Reuters oss for et litt annet bilde enn det vi vanligvis forbinder med den vakre kystbyen Nice, som i tillegg til å være Frankrikes andre største turistattraksjon også er landets fremste rekrutteringsområde for jihadister. Dusinvis av muslimske innbyggere har de siste årene reist til Syria for å krige.

– Nice er den byen som i størst grad har blitt påvirket av jihadist-fenomenet, sier ekspert på radikalisering i Frankrike, David Thomson til Reuters.

Nice. Bilde: Wikipedia.

Nice. Bilde: Wikipedia.

Han forklarer at en av hovedgrunnene er at den militante islamisten og hatpredikanten Omar Diaby har drevet utstrakt predikantvirksomhet i de fattige områdene av Nice siden 2010. Diaby er opprinnelig fra Senegal og er kjent som en av landets mest aktive rekrutteringsagenter for jihadister til terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) i Syria. Han skapte seg et internasjonalt navn med en rekke propagandavideoer ved navn «19HH» i 2012. Det er antatt at han nå befinner seg i Syria.

De lokale myndighetene i regionen Alpes Maritimes, hvor Nice er hovedstaden, har opplyst at hele 236 personer ble overvåket i flere måneder som del av et overvåkningsprogram og at det kom til fem nye personer hver uke i 2015.

Det bor bare litt over en million mennesker i regionen, som ikke desto mindre har avlevert hele ti prosent av samtlige franske statsborgere som har dratt til utlandet som jihadister. I 2014 ble det rapportert at 11 personer i en og samme familie hadde sluttet seg til jihadistene i Syria.

Samme år opplyste politiet at de hadde avverget et nært forestående terrorangrep på karnevalet i Nice, som er verdens tredje største karneval etter Rio de Janeiro og Venezia. Etter at unntakstilstand ble erklært som følge av massakrene i Paris 13. november 2015, har lokalmyndighetene i Nice stengt fem ulovlige religiøse sentre mistenkt for å spre islamsk ekstremisme.

Jihadist-problemet i Nice er desto mer slående fordi den er en av de best politibevoktede byen i Frankrike, påpeker Reuters. Den tidligere ordføreren for Nice, nå regionspresident, Christian Estrosi, er svært opptatt av sikkerhet og sørget i sin tid for å få innstallert et omfattende kameraovervåkningssystem i byen.

Siden 2015 har regionens myndigheter også iverksatt et program for å utdanne 1300 sosialarbeider og øvrig medisinsk personell i den hensikt å identifisere personer som kan være i faresonen for radikalisering.