Lov og rett (nyhetssøk)

Et angrep på demokratiet

Storbritannia er i sjokk og sorg etter drapet på Labour-politikeren og tobarnsmoren Helen Joanne «Jo» Cox. Den 41 år gamle politikeren ble stukket med kniv og skutt ned på åpen gate da hun var på offisielt besøk i sin lokale valgkrets.

Storbritannia er i sjokk og sorg etter drapet på Labour-politikeren og tobarnsmoren Helen Joanne «Jo» Cox. Den 41 år gamle politikeren ble stukket med kniv og skutt ned på åpen gate da hun var på offisielt besøk i sin lokale valgkrets.

En 77 år gammel mann ble også skadet i angrepet da han forsøkte å beskytte Cox.

Drapsmannen er 52 år gamle Thomas Mair, som har en lang historie med psykiske problemer og gikk på medisiner. Imidlertid har politiet funnet nazistisk litteratur og memorabilia i hans hjem. Det første han sa i retten var «død over forræderne, frihet for Storbritannia» og han skal siden ha forholdt seg taus.

Jo Cox. Bilde: Wikipedia.

Jo Cox. Bilde: Wikipedia.

Mairs mentale forstyrrelser står sentralt i den pågående etterforskningen, men politiet etterforsker også muligheten for et høyreekstremt nettverk. I Mairs hjem har politiet f.eks. funnet en bruksanvisning for hvordan man bygger et gevær fra en høyreekstrem gruppering i USA.

Cox beskrives som en kommende politisk stjerne og var kjent som EU-tilhenger. Det spekuleres i om motivet for drapet kan ha vært at Cox var aktiv i kampanjen for å få britene til å stemme for å forbli i EU under folkeavstemningen 23. juni.

Drapet forteller imidlertid også noe om et samfunnsmaskineri i forfall. Som følge av sitt samfunnsengasjement hadde Cox mottatt massive mengder hatpost og vært gjenstand for verbal trakassering i en tremåneders periode. Politiet ble bedt om å øke sikkerheten rundt tobarnsmoren, men forespørselen ble bare lagt til vurdering.

Her hjemme anmeldte nylig Frp-politikeren Aina Stenersen en person for å ha drapstruet henne på Twitter.

Hun fikk først følgende Twitter «Ser du har blokkert meg og andre på Facebook, men det er vel noe som er vanlig for et nazihønsehode som du er».

Så: «Det beste som kunne skje er at du reiser til Syria og får ei kule i hodet».

Hun svarte høflig på den og fikk følgende svar:

«Dersom du noensinne kommer til et land jeg har kontakter, skal du komme like fort hjem igjen. Forpulte fitte».

Utrolig nok henla politiet saken på grunn av kapasitetproblemer.

Mye tyder på at det også har vært kapasitetsproblemer i tilfellet Mair. Naboer forteller at einstøingen med tvangstanker ikke hadde fått noen formell behandling for sine mentale helseproblemer på fem år. Dagen før drapet oppsøkte han et alternativt behandlingssenter. Helsekonsulenten oppfattet ham som i en krise, men etter en 15 minutter lang samtale ble han bedt om å komme tilbake på et senere tidspunkt.

Dagen etter ble to barn berøvet sin mor, en mann mistet sin hustru og Storbritannia sitter igjen i sjokk og sorg.

Et angrep på folkets tillitsvalgte er et angrep på demokratiet og derfor på oss alle.

Politikere som får personllige drapstrusler må og skal beskyttes bedre. I et Europa som flere ganger har opplevd drap på folkets valgte representanter, burde det ikke være nødvendig med mer blod i gatene før politiet tar drapstrusler på sosiale medier alvorlig. Èn myrdet Jo Cox er èn for mye, uansett hvor uenige man ellers måtte være om politikk.

Jo Cox` forferdelige og for tidlige død er et svært trist kapittel for demokratiet.