Aktuelt

Islamismens europeiske hjemland

Radikale islamister har befestet seg i Bosnia, hvor de rekrutterer fremmedkrigere, misjonerer for jihad og sprer fundamentalistisk islam, skriver Der Spiegel i en artikkel som minner om at ikke lenger vil være nok å nedkjempe Den islamske staten på hjemmebane. Islamismen har nå befestet seg midt i selve Europa,…

Radikale islamister har befestet seg i Bosnia, hvor de rekrutterer fremmedkrigere, misjonerer for jihad og sprer fundamentalistisk islam, skriver Der Spiegel i en artikkel som minner om at ikke lenger vil være nok å nedkjempe Den islamske staten på hjemmebane. Islamismen har nå befestet seg midt i selve Europa, hvor de har etablert en stabil infrastruktur for terrorisme.

Det skyldes i stor grad Vestens såkalte allierte Saudi Arabias penger og misjonsvirksomhet.

Bosnia-Herzegovina. Bilde: Wikipedia

Bosnia-Herzegovina. Bilde: Wikipedia

Den amerikanske Balkan-eksperten John Schindler sier at Bosnia er ansett som et safehouse for radikale og at deres tilstedeværelse representerer en eksistensiell trussel mot den fragmenterte republikken. Ifølge det bosniske sikkerhetsdepartementet ble ammunisjonen som ble brukt i massakren på redaksjonen i Charlie Hebdo levert fra Bosnia; våpnene som ble brukt i terrorangrepet på Paris samme år var også fra det tidligere Jugoslavia, skriver Der Spiegels Walter Mayr.

I begynnelsen av året rapporterte Europol at treningsleire for Den islamske staten (IS) har blitt etablert i EUs periferi og på Balkan. De spesifiserte imidlertid ikke Bosnia. I rapporten fra Europol heter det blant annet at IS-rekruttene blir «trent i spesifikke drapsteknikker, som inkluderer halshogging.»

Tyske etterforskere mener det er rundt et dusin steder i Bosnia hvor salafister, som i gjengs tysk begrepsbruk er det samme som jihadister/potensielle terrorister, uforstyrret av landets myndigheter har samlet radikale. Det bosniske sikkerhetsdepartementet og spesialpolitistyrken SIPA benekter eksistensen av fjerntliggende «sharia-landsbyer», men statsadvokaten, som er ansvarlig for terroretterforskning, i Sarajevo innrømmer at det er steder i det nordlige Bosnia hvor opptil 40 islamistiske familier lever i henhold til sharia-lover og hvor IS-symboler har blitt oppdaget.

Bosnia grenser til EU og har rundt 3,8 millioner innbyggere. Omtrent halvparten identifiserer seg som muslimer. Bosnia beskrives etter krigens avslutning i 1995 som et «politisk ødeland» hvor det er lett å gjemme seg. Særlig området Velika Kladuša, som ligger 100 kilometer fra EU-landet Kroatia, er ansett som en hotspot for jihadister. Økonomien i området er dårlig og selv 20 år etter Balkan-krigen er arbeidsledigheten blant unge på 60 prosent.

– Vi har å gjøre med en feilslått og dysfunksjonell stat, sier statsviter Vlado Azinovic. Han er medforfatter i studien «The lure of the syrian war», som fokuserer på Bosnia-Herzegovina. Velika Kladuša truer med å utvikle seg til et brohode for islamistiske terrorister som beveger seg mot nord, med hjelp av innvandrere som har blitt radikalisert i Østerrike, Tyskland eller Italia.

Så tidlig som ved begynnelsen av Balkan-krigen på nittitallet befant det seg et salafistisk miljø i områdene rundt Velika Kladuša. I dette området overskygger en rekke pretensiøse nye moskeer de gamle, vakre moskeene med sine minareter. Miljøet ble grunnlagt med penger fra Saudi Arabia og Sudan. – Vesten burde glemme faren fra øst; den virkelige faren kommer fra den grønne fargen til islam, sa den daværende radikale lederen i regionen, hvor flere tusen jihadister fra arabiske og nordafrikanske land hadde samlet seg for å hjelpe bosniske muslimer i kampen mot serberne og senere kroatene.

Fremmedkrigerne brakte imidlertid ikke bare med seg våpen, men også den fundamentalistiske islam-tolkningen Saudia Arabia abonnerer på – wahabisme – som til da hadde vært fremmed for de fleste bosniaker.

It increasingly looks as though a new sanctuary for IS fighters, planners and recruiters has been established right in the middle of Europe. In some remote villages, the black flag of IS is flown and, as a share of the population, more fighters from Bosnia-Herzegovina have joined IS than from any other country in Europe, except for Belgium. Around 30 Bosnians have lost their lives in the Middle Eastern battlefields, with some 50 having returned home.

Intense Suspicion

They are of particular interest to the terrorism investigators. Those who fought at the front and who are suddenly allowed to return home are under intense suspicion of having received orders to carry out a deadly assignment. Indeed, there are not many other reasons to return home. Bosnia-Herzegovina has responded by tightening its criminal law such that mercenaries returning from the Middle East and their supporters now face up to 10 years in prison.

Det har også forekommet islamistiske angrep i Bosnia. Rett før angrepet på Paris i november, skjøt og drepte en islamist to soldater i en forstad til Sarajevo. I en sjelden solidaritetsmarkering tidlig i desember, kom 37 muslimske lærde med krav om offentlig motstand mot terrorisme: «Vi fordømmer enhver oppfordring til hat og vold». Appellen ble signert av stormuftien i Bosnia, Husein Kavazovic. Bare to måneder senere truet en bosnier som har sluttet seg til IS med å skjære halsen over på stormuftien, som siden har levd under politibeskyttelse.

Der Spiegel har snakket med Sefik Cufurovic, hvis 19 år gamle sønn Ibro ble islamist og en av de 200-300 som har dratt fra Bosnia for å slutte seg til IS eller al Qaida. Før han reiste ødela han nesten alle bilder av seg selv fordi bilder av mennesker etter strenge sharia-tolkninger er forbudt. De siste han sa til sin far før han dro var at han ikke kom til å be for faren når han var død fordi faren er en vantro.

De nidkjære islamistene med sine lange skjegg og tildekkede kvinner utgjør en minoritet i Bosnia, men gjør seg stadig mer gjeldende i samfunnet. Så også i Sefiks hjemlandsby, hvor hatpredikanten Husein «Bilal» Bosnics fire koner og 18 barn holder hus. Fra høytalere på hustaket lyder innkalling til bønn og alle konene går fullt tildekket i nikab når de en sjelden gang forlater huset.

Påtalemyndighetene mener at Bosnic er en sentral figur for bosniske radikale og han skal ha et ekstremt godt kontaktnett i utlandet. I november 2015 ble han fengslet for syv år for rekruttering til IS og for å oppfordre til terrorisme. Sefik var en av påtalemaktens vitner og klandrer predikanten for sin sønns radikalisering. Han forteller at Ibro ble kjent med Bosnic og kort etter flyttet inn til ham. Sommeren 2014 gjenommgikk han militærtrening og deretter forsvant han til Syria.

Bosnic var i Mujaheedin-brigaden under krigen, men da den sluttet ble han omreisende predikant. Han ble invitert til moskeer i Tyskland, Italia og Sveits. Det finnes videoopptak av ham hvor han synger «med eksplosiver på vårt bryst baner vi veien til paradis» for tilhengerne sine, skriver Der Spiegel.

Bosnians are not the only ones in the Balkans to follow such calls. Muslims from Kosovo, Macedonia and Serbia are also among the 22,000 names of IS fighters that were revealed in early March. Poverty and a lack of state order ensure plenty of recruits.

The liberal ex-imam from the village where Ibro Cufurovic grew up speaks of the mysterious art of «completely transforming young people in just a few days.» He says the boy was long a model pupil and later a mosque assistant and muezzin. The faithful even collected donations for Ibro and his attendance at an Islamic university was under consideration. But then things turned out differently.

Ibro began insulting his father and telling older Muslims in the village how to pray properly. He also began leaving the mosque early, prior to the closing prayers that are standard in Bosnia but which are not normal in Saudi Arabia. In farewell, he told the village imam — a man who had supported him like his own son: «You don’t have a clue about Islam.»

‘They Confiscated Everything We Had’

Ibro was 19 at the time, Sefik, his father, recalls. «He didn’t even have a thick enough beard to look like a Salafist. But not long later, he was gone.» The first sign of life from Syria came by telephone: Ibro demanded that his mother leave her husband and come to Syria to find a new mate from among the IS fighters — the «brothers» — there.

EUs eksterne grense går ved utkanten av landsbyen Bosanska Bojna, som også er en islamistisk hotspot. De som ønsker å smugle mennesker, våpen og penger inn i EU kan knapt finne et bedre sted å gjøre det på, konstaterer Der Spiegel. Dersom Kroatia blir en del av Schengen, vil disse fjerne grensetraktene representere en i all hovedsak åpen sydlig flanke inn i EU.

Statsadvokaten i Sarajevo tror at salafistene kjøpte 20 dekar eiendom fra serberne som pleide å bo i området. Kjøptesummen, 200.000 dollar, skal de har fått i gave av Qatars emir. Fundamentalistene i Bosnia har for vane å kjøpe eiendom i fjerntliggende strøk, der det både er billig og lite sannsynlig at man får uønsket besøk.

Since the end of the war in 1995, Bosnia and Herzegovina has been a political wasteland where it is easy to hide. It is divided into two distinct entities along with the the Brčko District, a self-governing administrative unit. There are 10 cantons. In order to reach the Salafist stronghold of Gornja Maoča, for example, federal police must enter the autonomous region and report to their counterparts there. «Plenty of time,» says an investigator, «for the radicals to pull in their IS flags.»

Units of the Bosnian special force SIPA, which comb through villages searching for those who might be preparing to travel to Serbia, are measured in their response to queries: «There are a number of places where people live who are of interest from the perspective of security. But they are under constant surveillance by security officials.»

Lederen for sikkerhetsministerens kabinett i Sarajevo, Igor Golijanin, sier til Der Spiegel at de islamistiske miljøene tiltrekker seg stadig flere tilhengere og at de hermetisk lukkede nettverkene er vanskelig å trenge igjennom .

– Vi snakker om landsbyer der barn ikke lenger på offentlige skoler, men istedet privat skolegang i henhold til jordanernes læreplan. Vi snakker om voldstilbøyelige mennesker som kommuniserer med hemmelige koder i video-spill. Vi snakker om skjult virksomhet: det som engang kunne gjenkjennes som treningsleire, forsvinner i dag under dekke av å være en NGO, sier han.

Those are remarkable admissions of impotence — from a representative of a country which received €90 billion in postwar funding from the international community in order to establish stability.

Hardliners of All Stripes

Already three years ago, the International Crisis Group said that Islamism and nationalism were dancing a «dangerous tango» in Bosnia. And the beneficiaries of the dispute between the Bosniaks, the Serbs and the Croats have always been and still are hardliners of all stripes.

Most recently, 64 illegal Muslim communities suspected of radicalism have been counted. Since March 1, security forces are empowered to take action against the renegades. Otherwise, chaos could ensue, warns Bakir Izetbegovic, the Bosniak member of the tripartite presidency of Bosnia-Herzegovina.

For many, though, this warning comes too late. Ibro Cufurovic is one of them. Recently, a new photo has appeared in the Internet, showing a young man with sparse blonde hair and blue eyes: Ibro. Anybody, including his father Sefik, can take a look — the wanted photo for the arrest of Ibro Cufurovic has been posted in the Interpol website since Feb. 26, 2016.

The charges against the young Bosnian read as follows: «Organizing a terrorist group related to the criminal offense of terrorism.»

Der Spiegel: Sharia Villages: Bosnia’s Islamic State Problem<