Aktuelt

Østerrikes kansler: Send alle migrantene tilbake

Østerrikes kansler Werner Faymann krever at EUs grensebyrå (Frontex) sender alle migranter og flyktninger som forsøker å nå Europa tilbake til Tyrkia. Faymann – som er leder av Østerrikes sosialdemokratiske parti – mener at politiet skal redde alle som forsøker å krysse Middelhavet, men umiddelbart deportere dem til Tyrkia. Dersom…

Østerrikes kansler Werner Faymann krever at EUs grensebyrå (Frontex) sender alle migranter og flyktninger som forsøker å nå Europa tilbake til Tyrkia.

Faymann – som er leder av Østerrikes sosialdemokratiske parti – mener at politiet skal redde alle som forsøker å krysse Middelhavet, men umiddelbart deportere dem til Tyrkia. Dersom sistnevnte ikke vil ta dem imot, vil Østerrike utvide egen grensekontroll, sier han, og legger til at dette er det eneste tiltaket som er radikalt nok til å stanse den omfattende tilstrømningen til Europa.

The left-wing leader said this approach was ‘the only totally effective measure to break the human trafficking’ of migrants, The Local reports.

Austria is set to introduce a new border management system at Spielfeld, a key crossing point on its south-eastern border with Slovenia, which aims at speeding up applications and making the country less attractive to asylum seekers.

More such border management facilities on other routes may be needed if Turkey does not respond to his proposal, the chancellor was quoted as saying.

Faymann said Turkey must make a decision by February 18, when EU leaders meet for a summit.

FaymannFaymann mener at det ikke er noen løsning at en Tyrkisk grensekontroll fører til at 10.000 ankommer EU istedet for 20.000. I så fall må Europas grenser sikres ytterligere, mener han.

Uttalelsene kommer bare måneder etter at Feymann ga Ungarn kraftig kritikk for hvordan landet håndterte «flyktningkrisen». Den østerrikske kansleren sammenlignet Ungarns metoder med nazistenes forfølgelser av jøder under Holocaust. Senest i september 2015 antydet Faymann at statsminister i Ungarn Viktor Orbans behandling av flyktninger tilsvarte deporteringen av jøder til nazistenes dødsleire.

‘Sticking refugees in trains and sending them somewhere completely different to where they think they’re going reminds us of the darkest chapter of our continent’s history,’ he said, making a thinly-veiled allusion to the way thousands of Hungarian Jews were transported to Auschwitz in 1944.

I 2015 mottok Østerrike – som har 8,4 millioner innbyggere – rundt 90.000 søknader om asyl, og har derfor satt et tak på at de ikke vil akseptere fler enn 37.500 i 2016. I november ble EU og Tyrkia enige om en avtale som innebar at Tyrkia skulle bremse tilstrømningen, men så har foreløpig ikke skjedd og asylinnvandrere strømmer stadig inn i Hellas. Det ankom over 60.000 bare i januar.

Turkey, a key country on the migrant route to Europe, is central to Ms Merkel’s diplomatic efforts to reduce the flow. Germany saw an unprecedented 1.1 million asylum seekers arrive last year, many of them fleeing conflicts in Syria, Iraq and Afghanistan.

In her weekly video message on Saturday, Ms Merkel said European Union countries agree that the bloc needs to protect its external borders better, and that is why she is seeking a solution with Turkey. She added that, if Europe wants to prevent smuggling, «we must be prepared to take in quotas of refugees legally and bear our part of the task».

«I don’t think Europe can keep itself completely out of this.»

Daily Mail: Send them all back’: Austrian chancellor demands EU border patrols return every migrant picked up trying to reach Greece to Turkey