Innvandring

Nok et nytt og spennende fenomen i det europeiske facebookratiet: plyndringstokt

Ikke før vi har fordøyd den i Europa splitter nye aktiviteten «Taharrush gamea» – som innebærer at store grupper ikke-vestlige unge menn omringer jenter og kvinner på åpen gate for å begå seksuelle overgrep i flokk – før vi nå blir presentert for nok et utslag av unge innvandrermenns klanmentalitet…

Ikke før vi har fordøyd den i Europa splitter nye aktiviteten «Taharrush gamea» – som innebærer at store grupper ikke-vestlige unge menn omringer jenter og kvinner på åpen gate for å begå seksuelle overgrep i flokk – før vi nå blir presentert for nok et utslag av unge innvandrermenns klanmentalitet og påfølgende dominansatferd i form av systematisk plyndring av dagligvarebutikker på høylys dag.

NettoDanske butikker blir regelmessig plyndret for varer for tusenvis av kroner mens ansatte og kunder blir truet og/eller utsatt for kasteskyts hvis de protesterer eller forsøker å hindre de unge mennene i sitt forehavende. En butikk har hatt så store tap pga plyndring at de rett og slett har måttet nedlegge driften og følgelig arbeidsplasser.

Problemet med «utilpassede unges» herjing og sjikane i dagligvarebutikker er landsdekkende og økende, sier direktør Lars Aleksander Borke fra Dansk Erhverv, en organisasjon som blant annet har som oppgave å samle inn opplysninger om butikktyverier.

– Vi ser stadig flere tilfeller hvor bander fyller en handlevogn med varer for rundt 5.000-6.000 kroner og bare går ut av butikken, mens de truer de ansatte og kundene, sier han til Jyllands-Posten.

Pressesjefen i dagligvarekjeden Dansk Supermarked, Mads Hvitved Grand, forteller om det samme:

Det er et udbredt problem, at dagligvarebutikker og lignende forretninger bliver plyndret af unge drengebander, som det på det seneste flere gange er set i Døgnnetto på Frederikssundsvej i Brønshøj.

Det fortæller Mads Hvitved Grand, som er pressechef i Dansk Supermarked, der er Danmarks største dagligvarekæde og ejer Døgnnetto.

– Det er jo desværre noget, som vi og også andre forretningsdrivende oplever. Det er ikke en specifik Netto-udfordring. Det er også noget som andre dagligvarekæder, kiosker og tankstationer oplever, fortæller han til Ritzau.

Butikken DøgnNetto i Brønshøj er dem som er kraftig plaget. Politiet glimrer imidlertid med sitt fravær og i ren desperasjon skrev souschef Jakob – som ikke engang våger å stå frem med fullt navn fordi han frykter repressalier – et åpent brev til justisminister Søren Pind og ba om hjelp mot plyndringen, truslene og de fysiske angrepene. Landets justisminister svarte. På Facebook.

Politidirektøren i København erkender, at politiet har været for passiv efter anmeldelser om drengebandes plyndring af butik.

I går fik DøgnNetto-butikken på Frederikssundsvej i Brønshøj endelig besøg af lokalpolitiet.

Det besøg ville personalet gerne have haft for flere uger siden.

For personalet har igennem længere tid oplevet, at en bande af drenge med indvandrerbaggrund flere gange om ugen og ved højlys dag er gået ind i butikken og åbenlyst har stjålet for tusindvis af kroner, mens de kastede ting efter de medlemmer af personalet, som forsøgte at standse dem.

Politiet har derimot ikke rykket ut til butikken på forespørsel, til tross for at overvåkningskameraene i lokalene har tatt opp det som foregår.

Politidirektøren i Københavns Politi, Thorkild Fogde, opplyser at den manglende inngripen skyldes for dårlig dialog mellom politiet og butikken.

»Vi må bare konstatere, at dialogen mellem lokalpolitiet og de lokale forretninger ikke har været god nok i den konkrete sag. Men man kan forvente, at Københavns Politi nu forstærker dialogen med de forretningsdrivende i dette område. Grundproblemet er, at der i visse boligområder er nogle utilpassede unge, der falder uden for de normale normer. Det problem skal vi søge at forebygge, men vi skal også slå ned med hård hånd, når der sker sådanne organiserede butikstyverier med trusler af personalet,« siger Thorkild Fogde.

Lars Aleksander Borke synes det er positivt at politiet endelig reagerer, men legger til at det er ergerlig at problemet må omtales i mediene først. Det burde vært en selvfølge på et langt tidligere tidspunkt i forløpet, sier han. Og har antagelig rett.

Da Københavns Politi var på besøg i DøgnNetto-butikken på Frederikssundsvej i Brønshøj, mødte regionschef Thomas Clement fra Dansk Supermarkeds DøgnNetto op:

»Jeg er helt sikker på, at vore medarbejdere kan gå meget mere trygge på arbejde nu. Men det vigtigste er, at der bliver taget fat i selve problemet, nemlig at der er en gruppe drenge her i området, der løber rundt og terroriserer alle mulige folk,« siger Thomas Clement.

Flere butikker i andre byer enn København rapporterer om det samme. I Århus måtte en lokal Netto-butikk i det innvandrertette boligområdet Bispehaven legge ned etter gjentatte plyndringer og hærværk. Nå åpner den igjen som Kiwi under tidligere butikksjef Biwar Højgaard Mosa, som mener at tyverier og sjikane kan unngås ved å ansette folk fra lokalområdet.

Interessant nok har butikken bare opplevd en enkelt episode med støyende guttegjenger siden åpningen.

»Vi har bevidst ansat folk fra lokalområdet, der er positive rollemodeller for eksempel gennem sport eller andet foreningsarbejde. Vi tror på, at folk i området føler et vist ansvar over for en forretning, når det er lokale folk, der arbejder der. Når vi har haft samtaler med dem, har vi overhovedet ikke snakket butiksdrift, men kun talt om holdninger og værdier.«

Et innslag om saken på TV2 bekrefter til fulle hva dette handler om: de aktuelle guttene og de unge mennene er sterkt preget av klanmentalitet og har liten eller ingen respekt for andre enn sine egne (transkribering av Kim Møller i Document.dk). De opererer rett og slett som en stamme som står i strid til det øvrige samfunnet og alle som lever i det:

Alia Abou Khachab, butiksassistent: Vi bor her. De ved hvem vores brødre er. Hvem vores familie er, og jeg tror det betyder rigtigt meget. … eg tager det faktisk stille og roligt. Jeg vælger ikke at råbe eller noget som helst. Jeg snakke rigtigt pænt til dem, og hvis de ikke forstår det på den måde, så må jeg gøre det på en anden måde – og det er politiet.

Bettina Szucs, speak: For det handler om at være med til at give følelsen af lokal ejerskab og respekt.

Shrin Shaswar, butikselev: Hvis han kommer nogle herind og laver ballade, så vil han jo have respekt til mig, fordi jeg kender ham godt. Og når jeg siger til at ham at han skal gå ud af butikken, så vil han gøre det med det samme.

Alia Abou Khachab: Jeg bærer tørklæde og er en muslimsk kvinde. Det betyder rigtigt meget tror jeg.

Bettina Szucs: Hvorfor det?

Alia Abou Khachab: Fordi de selv har mødre og søstre som bærer det her tørklæde, og kan selv se, at hvis det var deres egen søster eller mor, som nogle andre drenge stod foran og truede, eller hvad de gjorde, så kan de selv se det. Og så tror jeg ikke de vil gøre så meget.

Kanhende burde Mosa og hans lokale ansatte også ta seg bryet med å snakke litt med de like lokale «utilpassede» om å f.eks. utvise et minimum av respekt, normal atferd og lovlydighet i andre miljøer enn bare sitt eget?