ID-kontroll innført i Sverige

Det er flere journalister enn pendlere på toget fra Danmark til Sverige, rapporterer Jyllands-Posten. I natt innførte Sverige ID-kontroll av alle som vil inn i Sverige. Formann Michael Randropp for den danske Pendlerklubben Kystbanen melder om forsinkelser og problemer for pendlere til Sverige, men ifølge Danmarks statsbaner (DSB)…

Det er flere journalister enn pendlere på toget fra Danmark til Sverige, rapporterer Jyllands-Posten. I natt innførte Sverige ID-kontroll av alle som vil inn i Sverige.

Formann Michael Randropp for den danske Pendlerklubben Kystbanen melder om forsinkelser og problemer for pendlere til Sverige, men ifølge Danmarks statsbaner (DSB) har den nyinnførte ID-kontrollen foreløpig ikke medført store køer eller utfordringer.

Det tager mellem 15 og 20 sekunder at skanne en passagers id, men de rejsende kan være med til at gøre processen let.

– DSB opfordrer kunderne til at have billed-id klar, typisk pas eller kørekort, når de kommer ned på spor 1, der fører videre mod Sverige. Alle skal vænne sig til det her, men hvis man har sit id klar, så kan vi komme af sted til tiden og få afviklet trafikken bedst muligt, siger Tony Bispeskov.

ID-kontrollen av alle togreisende mellom Øresund er anslått å koste DSB statsbaner en million (danske) kroner hver dag og Danmarks transportminister Hans Christian Schmidt (V) mener at Sverige bør ta regningen ettersom behovet for ID-kontroll skyldes deres egen feilslagne asylpolitikk:

– Det er trist, at svenskerne har ført en fejlslagen flygtningepolitik, som nu betyder, at de er nødt til at gøre det her, og det er meget trist og ærgerligt for hele regionen, siger ministeren, der er taget i lufthavnen for at se, hvordan kontrollen finder sted.

Flere nordiske journalister har i natte- og morgentimene gått på togene fra Danmark for å dokumentere de nye forholdene. En reisende svensk journalist er allerede blitt dypt forarget ettersom hun følte at pressekortetet hennes burde være nok til å komme gjennom ID-kontrollen på Kastrup. Det var det ikke og journalisten ble avvist. Hjemme i Sverige har mediene gått i sort:

»Den sorte mandag er her,« lyder det i lederen i Svenske Dagbladet, som kalder tiltaget for en fiasko for både EU, den svenske og den danske regering samt det nordiske samarbejde og øresundsintegrationen.

»Nu rejses hegnet. Mentale mure forstærkes. Sådan her kan det ikke få lov at fortsætte. Det må også beslutningstagerne i Stockholm forstå,« fortsætter den.

Tidligere utenriksminister Carl Bildt kaller det hele en «mørk dag», mens Aftonbladet mener at ID-kontrollen er et «politisk havari»:

»Id-kontrollen er allerede et politisk havari, det føles som år og ikke måneder siden, at Stefan Löfven (Sveriges statsminister, red.) sagde på et torv, at hans Europa ikke bygger mure. Noget, som han sikkert har fortrudt siden, for som resultat af id-kontrollen er der blevet skabt et murlignende stakit i Kastrup. Det er ubehageligt, når politikere fra en regering er så uforudsigelige,« skriver lederskribent Linnea Swedenmark.

Lotta Gröning i Expressen mener ID-kontrollen er en dårlig vits, samtidig som hun begrunner utsagnet med en av de viktigste årsakene til at den dårlige vitsen er innført:

»Id-kontrollen i øresundsregionen er som en vittighed, men jeg tror ikke, at pendlerne, som bliver ramt, ler. Heller ikke asylansøgerne. Mange mennesker på flugt har ingen id-papirer og andre har forfalsket dem.«