UD-rapport bekrefter anklagene mot det Nato-allierte, vordende EU-medlemmet Tyrkia

Klassekampen avslører at Utenriksdepartementet (UD) sitter på en hemmeligholdt rapport som bekrefter anklagene om at Nato-landet og det vordende EU-medlemmet Tyrkia mottar olje fra terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). Ifølge avisen Financial Times skal IS ha solgt olje for rundt fire milliarder kroner det siste året. Rapporten er utarbeidet…

Klassekampen avslører at Utenriksdepartementet (UD) sitter på en hemmeligholdt rapport som bekrefter anklagene om at Nato-landet og det vordende EU-medlemmet Tyrkia mottar olje fra terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). Ifølge avisen Financial Times skal IS ha solgt olje for rundt fire milliarder kroner det siste året.

Rapporten er utarbeidet av Rystad Energy for UD.

Tyrkiske myndigheter har lenge blitt beskyldt for å tillate transport av våpen, olje og jihadister til de IS-kontrollerte områdene i Syria og Irak, og de siste månedene har flere internasjonale medier, den irakiske statsministeren og Russlands president Vladimir Putin anklaget Tyrkia for å tillate IS å smugle olje i tankbiler over grensen til landet.

UDs rapport, som norske myndigheter har hemmeligholdt siden juli, bekrefter anklagene:

Den hemmelige rapporten slår fast at store mengder olje har blitt smuglet over grensa til Tyrkia fra IS-kontrollerte områder i Syria og Irak.

Rapporten er fra juli i år. På bakgrunn av egne kilder konkluderer forfatterne med at «oljen som ISIL selger på det svarte markedet» for det meste går «via tankbiler gjennom smuglerruter over den tyrkiske grensa».

IS selger denne oljen «til sterkt reduserte priser, fra 25 til 45 dollar fatet».

FNs sikkerhetsråd skal i dag avholde møte i et forsøk på å stanse IS` oljeinntekter. Et av forslagene er å innføre sanksjoner mot land som tillater eller handler med terrororganisasjonen.

Det stadig mer autoritære Tyrkia er (angivelig) Nato-alliert, og flere EU-ledere har i løpet av høsten tatt til orde for å outsource oppgaven med å kontrollere og beskytte EUs yttergrenser til tyrkiske myndigheter. I oktober meldte avisen Independent at den tyske kansleren Angela Merkel således hadde tilbudt seg å fremskynde Tyrkias EU-søknad i bytte mot at landet stanser strømmen av asylsøkere til Europa.

Merkel&ErdoganI begynnelsen av måneden rapporterte The Guardian at Merkel også hadde avholdt et hemmelig møte med lederne for syv andre EU-land før toppmøtet mellom EU og Tyrkia om migrantkrisen. På det offisielle møtet ble Tyrkia – med sine over 77 millioner innbyggere – lovet 3 milliarder euro (27,8 milliarder NOK) og visumfrihet for tyrkiske borgere for å stanse den omfattende asyltilstrømningen.

På møtet i forkant skal imidlertid Merkel i samråd med presidenten for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, og de syv andre lederne ha inngått en avtale om å årlig hente kvoter på 300.000-400.000 asylsøkere direkte fra Tyrkia til Europa.

Europarådets president Donald Tusk uttalte derimot at Europa ikke må være naive, og påpekte at Tyrkia ikke er den eneste faktoren som kan løse migrantkrisen. – Det viktigste er vårt ansvar for og plikt til å beskytte våre ytre grenser. Vi kan ikke outsource denne forpliktelsen til et tredjeland. Jeg vil gjenta dette: uten kontroll på våre yttergrenser, vil Schengen bli historie, sa han.

Klassekampen: Terror-olje til Nato-alliert