Skjerper grensekontrollen i Schengen etter terrorangrepet

EU vil skjerpe sikkerheten i Europa etter helgens blodige terrorangrep i Paris, melder Jyllands-Posten. På et hastemøte i dag skal EU-landenes justis- og innenriksministere diskutere en mer omfattende registrering og bedre utveksling av informasjon for å få has på potensielle terrorister som f.eks. syriafarere som vender tilbake til Europa.

EU vil skjerpe sikkerheten i Europa etter helgens blodige terrorangrep i Paris, melder Jyllands-Posten. På et hastemøte i dag skal EU-landenes justis- og innenriksministere diskutere en mer omfattende registrering og bedre utveksling av informasjon for å få has på potensielle terrorister som f.eks. syriafarere som vender tilbake til Europa. Man vil derfor skjerpe kontrollen med mennesker som passerer Schengen-landenes grenser, hva enten det er EU-borgere eller andre.

– Medlemslandene vil øjeblikkeligt implementere de nødvendige systematiske og koordinerede kontroller ved de ydre grænser, også for personer, der nyder retten til fri bevægelighed, hedder det i teksten.

Det betyder, at EU-borgere ikke blot får kontrolleret deres pas, når de passerer ind over en ydre grænse, men at de fremover også kan tjekkes i databaser.

Særlig Frankrike presser hardt på for mye større kontroll enn den nåværende fordi etterforskningen har vist at det var EU-borgere fra Frankrike og Belgia sto bak helgens massakre. I tillegg har en av de mistenkte ankommet Europa med falsk syrisk pass som en del av migrasjonsstrømmen via Hellas.

Den antatte hovedmannen bak terrorangrepet, den belgiske islamisten Abdelhamid Abaaoud, blev onsdag skutt og drept under en politiaksjon i St. Denis. Franske myndigheter trodde imidlertid at han befant seg i Syria, så hans tilstedeværelse i Paris har reist spørsmål både om Schengen-områdets gjennomhullede ytre grenser og utvekslingen av opplysninger mellom EU-landene.

Et av punktene på hastemøtets dagsorden er at det skal tas fingeravtrykk av alle migranter, som så skal sikkerhetssjekkes i eksisterende databaser. Europol skal dessuten utstasjonere gjestepolitifolk som skal bistå på såkalte hotspots hvor flest migranter entrer EU.

– Alle må forstå, at det haster med, at Europa vågner op og organiserer sig selv og forsvarer sig mod terrortruslen, sagde den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, torsdag.

Han klager især over, at Frankrig ikke modtog informationer fra andre europæiske lande om, hvor Abdelhamid Abaaoud befandt sig.

EU-landene ventes på fredagens møde også at opfordre til at få vedtaget EU’s stærkt forsinkede register over passagerer på både flyvninger ind og ud af EU samt internt i EU.

Jyllands-Posten: EU vil skærpe grænsekontrol i Schengen-lande efter angreb