OECD om fremtiden: Dypt bekymrende

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) er dypt bekymret for den verdensøkonomiske utviklingen. Verdenshandelen har ikke bare stagnert, men falt siden slutten av 2015. Det vil den fortsette med i 2016, sier OECD, som uttrykker dyp bekymring: Økonomisk vækst og handel går hånd-i-hånd, lige som handel…

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) er dypt bekymret for den verdensøkonomiske utviklingen. Verdenshandelen har ikke bare stagnert, men falt siden slutten av 2015. Det vil den fortsette med i 2016, sier OECD, som uttrykker dyp bekymring:

Økonomisk vækst og handel går hånd-i-hånd, lige som handel på tværs af grænserne styrker konkurrencen.

Derfor findes der ikke et mere negativt tegn på den globale økonomiske udvikling, end vigende verdenshandel.

»De data, som vi har for udviklingen i verdenshandelen i 2015, er af en karakter, som vi tidligere har forbundet med en verdensøkonomisk recession. Det er derfor, at de er så bekymrende,« understreger [OECDs generalsekretær] Angel Gurria.

OECDs prognoser for 2016 støttes av både det internasjonale pengefondet (IMF) og EU-kommisjonen, selv om sistnevnte er noe mer optimistisk på vegne av europeisk økonomi.

De verdensøkonomiske vækstrater på 5 pct., der blev set i årene op til Finanskrisen, har lange udsigter, og de tre institutioner tager ganske store forbehold for deres forventninger; især på grund af de store geopolitiske risici.

Et gennemgående træk i de tre efterårsprognoser er, at stort set alle risici, der kan påvirke forventningerne, peger i negativ retning. Der er med andre ord stort set ingen forudsigelige faktorer, der vil kunne føre til en højere økonomisk vækst, end økonomerne i de tre institutioner kalkulerer med.

Olieprisfaldet har ikke tilnærmelsesvist den effekt på den verdensøkonomiske udvikling, som tilfældet ellers har været ved tidligere perioder med lavere oliepriser, og selv hvis priserne på olie og andre råvarer skulle falde yderligere i løbet af 2016, vil der globalt være lige så mange negative konsekvenser som positive.

Jyllands-Posten Finans: OECD ser mørkt på fremtiden: »Dybt bekymrende«