Nesten halve Norge vil stenge grensen mot Russland – 65 prosent vil ha strengere asylpolitikk

En meningsmåling foretatt av InFact på oppdrag fra avisen Nordlys viser at nær halvparten – 47,6 prosent – av befolkningen vil stenge grensen mot Russland for å få ned antallet asylsøkere. 65 prosent ønsker i tillegg en innstramming av norsk asylpolitikk. Selv blant Venstre- og Sp-velgerne er andelen som…

En meningsmåling foretatt av InFact på oppdrag fra avisen Nordlys viser at nær halvparten – 47,6 prosent – av befolkningen vil stenge grensen mot Russland for å få ned antallet asylsøkere. 65 prosent ønsker i tillegg en innstramming av norsk asylpolitikk. Selv blant Venstre- og Sp-velgerne er andelen som ønsker innstramming hhv. 48,9 og 67,2 prosent.

Forrige uke kom det 2452 asylsøkere til Norge. Det er ny ukesrekord og har skapt et massivt press på norske myndigheter for å håndtere situasjonen.

Samtidig svarer 65 prosent av de spurte i en nasjonal undersøkelse InFact har gjort for Nordlys, at de ønsker strengere asylbestemmelser i Norge.

– Tallenes tale er tydelige, men dette er noe vi har været de siste ukene. Sentrale politikere har i løpet av noen få, korte uker, skiftet fra å kappes å legge til rette for en asylstrøm til Norge, til å kappes om å være tøffest i klypene, sier Kjell Arne Røvik, professor ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Bare 4,7 prosent mener at Solberg-regjeringen har håndtert situasjonen svært godt, mens nesten en av fem mener at regjeringen har håndtert situasjonen svært dårlig.

Etter Røviks oppfatning er meningsmålingen et uttrykk for en «voldsom reorientering» i befolkningen og at dette skyldes et inntrykk av at regjeringen står nesten uten verktøy for å håndtere tilstrømningen til Norge.

Nordlys: Nesten halvparten av det norske folk vil stenge grensen: – Det er et utrolig drastisk grep