Anbefalt litteratur

Islam. Den 11. landeplage: Bestselgeren går i 4. opplag

I dag ble det klart at et 4. opplag av boken min bestilles, kun to uker etter lanseringen i Fredrikstad. 2. opplag er helt utsolgt før bøkene ankommer Norge mandag ettermiddag. 3. opplag kommer om en uke. Det betyr et totalopplag nå på 12 000 bøker. Dette er overveldende, og langt…

I dag ble det klart at et 4. opplag av boken min bestilles, kun to uker etter lanseringen i Fredrikstad. 2. opplag er helt utsolgt før bøkene ankommer Norge mandag ettermiddag. 3. opplag kommer om en uke. Det betyr et totalopplag nå på 12 000 bøker. Dette er overveldende, og langt fra hva jeg våget å håpe da boken gikk i trykken. Min intensjon da jeg skrev boken var å opplyse folket om hvilke verdier som står på spill i vår urolige tid. Folket har talt. Suget etter kunnskap er betydelig.

Jeg ble advart kraftig fra godt hold om at jeg ikke måtte finne på å gi ut boken i all hast denne høsten på Kolofon forlag, et forlag de fleste noe skriveføre kan gi ut bøker på, og som kan hive seg rundt og publisere et manus på rundt fire uker. Jeg visste at valget om ikke å vente til over nyttår på et ordinært forlag, betydde at boken min ikke ville være innkjøpt av bokhandlere når den forelå. Jeg visste også at valget mitt kunne bety at meningsmotstandere ville bruke forlagsvalget mitt mot meg: Se, hun får ingen ordinære forlag til å gi ut boken! Implisitt, så dårlig er den, og så videre, hvilket selvsagt noen har prøvd seg på uten å ha lest boken.

Men jeg turte ikke å vente til nyåret. Da manus forelå helt i slutten av september, opplevde jeg at Europa stod i en mer og mer uoversiktlig situasjon grunnet asylstrømmen og migrasjonen. Jeg så for meg at alvorlige hendelser (som eksempelvis terrorangrep) kunne føre til at inngangspremisset for boken kunne endre seg. Hodet og magen sa: Ta sjansen. Sats!

De vanvittige koordinerte terrorangrepene i Paris for en uke siden, forsøk i Tyskland på liknende, arrestasjonen av potensiell terrorist i Sverige i går, forteller meg at satsen var godt timet.

At jeg to uker etter lanseringen (15 dager, for å være presis), skulle stå i en situasjon der bokkjedene står i kø – bokstavelig talt – for å få boken inn i butikkene sine, hadde jeg ikke forestilt meg. Men dette er nå realiteten. Tiden var mer enn moden for informasjonen og budskapet i boken.

Denne er i dag utdatert. 12 000 skal det nå hete.

Denne er i dag utdatert. 12 000 skal det nå hete.

Grorud samfunnshus var meget godt besøkt i går kveld under mitt bokforedrag. Jeg hadde holdt tilbake 50 bøker til foredraget. De forsvant umiddelbart. Jeg skal besøke flere byer og steder før jul (mer informasjon om arrangementene kommer). Her er listen:

  • 28. november: Tromsø (Hotell Scandic ved flyplassen).
  • 1. desember: Larvik (Sliperiet).
  • 3. desember Sola (kulturhuset).
  • 8. desember: Oslo (Cosmpolite).
  • 9. desember: Arendal (kulturhuset).
  • 14. desember Asker (kulturhuset).

Det er svært givende å få lov til å møte folket. Mange forteller at de følger med på rights.no daglig. De blir det flere og flere av. Det er vel så hyggelig! I går på Grorud var det ekstra morsomt å treffe lokalbefolkningen, da en mann av pakistansk og sunnimuslimsk herkomst, far til fire jenter etter 28 års botid i Norge, med stor entusiasme inviterte meg til opprinnelsesbyen sin, Karachi, inkludert full losji og sightseeing. For en sjenerøsitet! Karachi er en storby jeg har vandret i som journalist mange ganger, og der jeg allerede har nære venner å besøke. La oss se om det blir en reise på sikt.

Morgenbladet har anmeldelse av boken i dag. Tittelen er «Farvel, Storhaug». Den er ikke tilgjengelig på nettet, så jeg har ikke lest analysen, signert forskeren ved FAFO, Olav Elgvin. La oss si at akademiker Elgins tittel-farvel er riktig. Da er kanskje «Velkommen, S…», folkets anmeldertittel?

Hans Rustad hos document har tatt for seg anmeldelsen. Kanskje vi også kommer med noe mer om akkurat dette.

Det er flere som har tatt lokalinitiativ for å få meg til å komme på besøk med foredrag. Jeg setter umåtelig pris på dette. Fortsett! Boken er nok minst like aktuell neste år – dessverre.