Flystyrt var terrorangrep

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB bekrefter nå at passasjerflyets styrt i Egypt skyldtes en bombe.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB bekrefter nå at passasjerflyet som styrtet i Egypt ble sprengt av terrorister, melder NRK. FSB har funnet spor av sprengstoff i restene av flyet, som hadde 224 mennesker ombord da det styrtet.

Amerikansk etterretning meldte tidlig at det trolig dreide seg om et terrorangrep.

Britisk etterretning har også meldt at de tror det var en bombe i lasterommet som forårsaket flystyrten på Sinaihalvøya.

Britisk etterretning tror at noen med tilgang til lasterommet på flyet, plasserte en bombe der rett før flyet tok av for St. Petersburg i Russland.

Flyet A321 styrtet 23 minutter etter avgang fra flyplassen i Sharm el Sheikh, som i ettertid har blitt kraftig kritisert for manglende sikkerhetsrutiner. Terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) påtok seg umiddelbart ansvaret for ugjerningen, men egyptiske myndigheter avviste det som propaganda.

– Under flygningen ble en hjemmelaget bombe med sprengstoff tilsvarende 1,5 kilo TNT detonert. Som følge av dette ble flyet ødelagt i luften, hvilket kan forklare at flyets vrakdeler ble spredt i så vid omkrets, sier FSB-sjefen Aleksandr Bortnikov ifølge rt.com.

I en TV-sendt tale sa president Vladimir Putin at han personlig vil sørge for å finne de ansvarlige hvor enn i verden de befinner seg. Han la til at han har gitt russiske spesialstyrker ordre om prioritere jakten på de skyldige og at Russland kommer til å trappe opp luftangrepene på IS terroritorium i Syria som følge av terroraksjonen mot passasjerflyet.