Flere terrorangrep på vei?

Den franske innenriksministeren Manuel Valls sier at den franske regjeringen var klar over at det ble forberedt terrorangrep i Europa og at forberedelsene fortsetter. Angrepene i Paris som etterlot minst 129 drepte og hundrevis av skadde, var nøye planlagt og har forbindelse med krigen i Syria, skriver Jyllands-Posten. Frankrike…

Den franske innenriksministeren Manuel Valls sier at den franske regjeringen var klar over at det ble forberedt terrorangrep i Europa og at forberedelsene fortsetter. Angrepene i Paris som etterlot minst 129 drepte og hundrevis av skadde, var nøye planlagt og har forbindelse med krigen i Syria, skriver Jyllands-Posten.

Frankrike har erklært unntakstilstand, og president François Hollande ønsker at den skal vare i tre måneder.

»Vi må leve med denne trussel. Vi må forberede os på den,« siger Manuel Valls og meddeler, at flere angreb kan komme »i de kommende dage, i de kommende uger«.

Den franske regering ved desuden, at der er ved at blive planlagt angreb ikke kun mod Frankrig, men mod andre europæiske lande, lyder det fra Manuel Valls.

Terrorangrepene ble i følge franske etterforskere planlagt av en gruppe i Belgia som støtter Den islamske stat (IS). OK-efterlyst-Salah-Abdeslam-version1Fire av gjerningsmennene er nå identifisert og den 26 år gamle Saleh Abdeslam er etterlyst internasjonalt.

Gjerningsmannen Ismail Omar Mostefai (29) er født i Frankrike og ble i 2010 ansett av franske myndigheter ansett som sårbar for radikalisering. Fransk politi har anholdt seks av Mostefais famiiemedlemmer, blant dem hans far, bror og svigerinne. En annen identifiseres som Bilal Hafdi og den etterlyste Salehs bror Ibrahim Abdesalam. En tredje bror og minst seks andre er anholdt i Belgia.

Statsadvokaten i Paris opplyser at minst tre av selvmordsbomberne i Paris var franske statsborgere. Flere skal ha bodd i Bryssel, i det beryktede boligkvarteret Molenbeek.

I tillegg har fransk politi funnet et syrisk pass ved en av gjerningsmennene og greske myndigheter bekrefter at passet tilhører en person som er registrert som «flyktning» etter ankomst på øya Leros 3. oktober.

5. november anholdt tysk politi en mand fra Montenegro på en motorvej i Sydtyskland. Da politiet ransagede hans bil fandt politiet »mange maskinpistoler, revolvere og sprængstoffer«.

Ifølge ministerpræsidenten i delstaten Bayern, hvor anholdelsen fandt sted, er der grund til at tro, at der er en forbindelse mellem anholdelsen og angrebet fredag i Paris.

Fransk politi har i natt og i morges gjennomført koordinerte husransakelser i flere franske byer som Toulouse, Grenoble, Jeumont og Bobigny. Den siste er en forstad til Paris. I Grenoble skal minst seks personer ha blitt anholdt og politiet skal ha beslagt flere våpen.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at ransagningerne og anholdelserne er foretaget som led i landets terrorbekæmpelse og ikke har en direkte forbindelse til fredagens angreb i Paris.

The Guardian rapporterer, at der i Jeumont er blevet afspærret flere gader i forbindelse med ransagningen af en bygning, og AFP fortæller i forbindelse med aktionen i Bobigny, at politiet gik rundt og afhørte områdets beboere. Myndighederne har dog ikke udtalt sig om aktionerne endnu, og mediernes oplysninger er derfor ikke blevet verificeret.