Danmark strammer inn igjen

Den danske regjeringen varsler nye innstramminger i asylpolitikken etter at 57.000 asylsøkere har reist inn i Danmark bare siden 6. september. Alene i forrige uke kom det nesten 11.000 migranter til Danmark. Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener den enorme tilstrømningen kan true landets sammenhengskraft: Der kommer »alt for…

Den danske regjeringen varsler nye innstramminger i asylpolitikken etter at 57.000 asylsøkere har reist inn i Danmark bare siden 6. september. Alene i forrige uke kom det nesten 11.000 migranter til Danmark.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener den enorme tilstrømningen kan true landets sammenhengskraft:

Der kommer »alt for mange« flygtninge til Europa, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Og det er baggrunden for, at regeringen nu vil stramme de danske asylregler yderligere.

»Danmark kan ikke stå åbent for alle. Det vil true sammenhængskraften i vores land,« siger Løkke på et pressemøde i Statsministeriets Spejlsal.

Indtil september var Danmark ellers mindre mærket af de europæiske flygtningestrømmene end landene omkring os. Men det har nu ændret sig, og dermed står Danmark i en helt ny situation, betoner Løkke med alvorlig mine:

De nye innstrammingene er ment å «tilpasse Danmarks politikk til den nye virkeligheten» og skal legges frem i slutten av denne uken.

Asylinnstrammingene skal blant annet innebære kortere oppholdstillatelse for flyktninger, skjerpet regelverk for familiegjenforening for flyktniger med midlertidig oppholdstillatelse, ytterligere nedsettelse av velferdsytelser til asylsøkere, styrket innsats for hjemsendelse av avviste asylsøkere og øvrige utlendinger uten lovlig opphold, endrede boligreglerfor å minske belastningen på kommunenes integreringsinnsats og ytterligere beføyelser til myndighetene for å unngå «kaotiske tilstander» på grunn av ulovlige innvandrere i landet.

Flere av de borgerlige partiene støtter forslagene.

»Endelig er regeringen kommet til den erkendelse, at den nuværende situation er uholdbar for Danmark. At den nuværende flygtninge og migrantsituation skal ændres. Det var på tide, men godt vi nu er nået dertil,« skriver han [Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl] på Facebbok fortsætter:

»Jeg ser frem til regeringens samlede pakke på fredag – håber den er markant – ellers vil vi i Dansk Folkeparti stille de forslag, som måtte mangle for at vi får udlændingesituationen på ret kurs.«

Også Liberal Alliances er klar til flere stramninger:

»Ros til Løkke for at tage situationen alvorlig. Liberal Alliance er klar til at diskutere løsninger,« skriver udlændingeordfører Simon Emil Ammitzbøll på Twitter.

Hoveddelen av asylsøkerne som har ankommet Danmark har reist videre til Sverige, men danske myndigheter antar at det vil endre seg etter at den svenske regjeringen i forrige uke opplyste at de ikke lenger kan garantere asylsøkere tak over hodet.

Jyllands-Posten: Løkke vil stramme yderligere for at bremse flygtningestrømmen til Danmark