Når leger blir medskyldige i innvandrermiljøenes kontroll av kvinners seksualitet

I forrige uke avslørte svensk TV4s programpost Kalla fakta at leger ansatt på sykehus utfører «uskyldskontroller» på unge kvinner og utsteder attester på at kvinnen ikke har hatt sex. Legene sier seg villige til å utføre underlivsundersøkelsen selv om de er gjort oppmerksomme på at det ikke er kvinnens eget…

I forrige uke avslørte svensk TV4s programpost Kalla fakta at leger ansatt på sykehus utfører «uskyldskontroller» på unge kvinner og utsteder attester på at kvinnen ikke har hatt sex. Legene sier seg villige til å utføre underlivsundersøkelsen selv om de er gjort oppmerksomme på at det ikke er kvinnens eget ønske.

– Jeg har gjort det hundrevis av ganger. På både barn og voksne, sier en av legene i programmet.

TV4 sendte tre unge skuespillere med skjult kamera til tre gynekologer i følge med en eldre kvinne som agerte som tante eller tolk. Legene fikk oppgitt at det var tanten eller den vordende ektemannens slekt som ønsker underlivsundersøkelsen gjennomført. I tillegg blir legen gjort oppmerksom på at kvinnen er under 18, hvilket innebærer at legen har plikt til å anmelde forholdet til sosialtjenesten eller politiet.

gynekologi

Både FN, Amnesty og Human Rights Watch er av den oppfatning at såkalte uskyldskontroller er et brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Det samme mener RFSU, som sammenligner uskyldskontroller med voldtekt. Det finnes da heller ikke noe vitenskapelig belegg for slike kontroller:

– En kvinna som blir undersökt i sitt underliv mot sin vilja är ett övergrepp, punkt slut, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU, till Kalla fakta.

Mödomshinnan är bara en myt, det finns ingen hinna. Och enligt modern vetenskap går det inte att se om en kvinna är oskuld eller inte.

– Nej, det går inte att se, inte på något sätt. Att ha sex för första gången med någon kan betyda massa saker men det förändrar inte utseendet på kroppen alls, säger Åsa Enervik.

I 2013 fastslo svensk Høyesterett at det lignende «utroskapskontroll», hvor man «tvingar en kvinne til «gynekologisk» undersøkelse for å kontrollere om hun har vært utro», er voldtekt. En mann som i denne hensikten førte to fingre opp i sin daværende samboers underliv for å sjekke om hun hadde vært utro, ble dømt for voldtekt etter å ha blitt frifunnet på dette punktet av Svea hovrätt, som tok i betraktning at han ikke hadde hatt noe seksuelt motiv for overgrepet og bare dømte ham for ulovlig bruk av tvang.

HD slår nu fast att själva syftet i sig saknar betydelse för att bedöma om det handlar om ett sexualbrott eller inte. HD skriver:

«Vissa handlingar ska alltid anses ha en påtaglig sexuell prägel. Exempel på sådana handlingar är vaginala, orala och anala samlag. Hit hör även handlingar som att föra in fingrar eller föremål i en kvinnas underliv. Avsikten med handlingen saknar betydelse. En handling av det aktuella slaget är alltid ägnad att kränka den sexuella integriteten, om den utförs utan ett giltigt samtycke.»

Men til tross for at det ikke finnes noe vitenskapelig belegg for å se om en kvinne har hatt sex eller ikke, utsteder også danske leger attester på kvinners jomfruelighet. Danske Radio24syv har snakket med i alt ti leger som alle forteller tilsvarende historier om muslimske kvinner som oppsøker dem fordi de må dokumentere sin seksuelle uskyld før bryllupsnatten:

Flere gange er overlæge Charlotte Wilken-Jensen fra gynækologisk afdeling på Hvidovre Hospital blevet opsøgt af muslimske kvinder, der på tærsklen til ægteskab har brug for at kunne overbevise familie og svigerfamilie om, at de aldrig har dyrket sex.

Derfor beder kvinderne om et lægeligt dokument, der kan overbevise omgivelserne om, at jomfruhinden er intakt. Det fortæller overlægen til Radio24syv.

Det er typisk kvinnenes vordende svigermor som forlanger slik dokumentasjon før det arrangerte ekteskapet kan inngås. Også Wilken-Jensen er klar på at det bare er en myte at man kan se på kvinners jomfruhinne hvorvidt hun har hatt sex eller ikke.

Imidlertid er de ungene kvinnene rett og slett så desperate at legene skriver en attest likevel:

»Nogle gange når vi dertil, at de simpelthen er så desperate, at vi skriver en erklæring. Personligt vil jeg ende med at skrive den erklæring velvidende, at jeg i virkeligheden ikke har kunnet se det (om de har haft sex, red.) Når de for at komme videre i deres liv har brug for, at den (jomfruhinden, red.) ser helt normal ud, så skriver jeg det,« siger Charlotte Wilken-Jensen til Radio24syv og tilføjer, at hun har skrevet sådan en erklæring tre-fire gange i sin karriere.

»Jeg skriver noget i retning af, at jeg dags dato har undersøgt den pågældende kvinde og fundet, at hendes mødom så helt normal ud,« siger hun.

Berlingske: Læger skal dokumentere kvinders jomfruelighed