Kan vi få regningen, takk?

Den enorme tilstrømmingen til Sverige vil koste mer enn hele forsvarsbudsjettet. Sverige venter mellom 140.000 og 190.000 asylsøkere i år og kostnadene vil utgjøre 3,2 prosent av landets samlede statsbudsjett. i 2016 vil regningen bli på rundt 60 milliarder – 6,4 prosent av statsbudsjettet – hvilket er nesten like mye…

Den enorme tilstrømmingen til Sverige vil koste mer enn hele forsvarsbudsjettet.

Sverige venter mellom 140.000 og 190.000 asylsøkere i år og kostnadene vil utgjøre 3,2 prosent av landets samlede statsbudsjett. i 2016 vil regningen bli på rundt 60 milliarder – 6,4 prosent av statsbudsjettet – hvilket er nesten like mye som hele driften av det svenske helsevesenet. Eksperter tror at kostnadene til asylinnvandringen vil få konsekvenser for velferdssamfunnet.

Ekspert i internasjonal migrasjon Joakim Ruist ved universitetet i Gøteborg tror at både Sverige og Tyskland snart blir nødt til å stenge grensene på grunn av den omfattende asylinnvandringen:

Flere eksperter peger på, at regningen for at modtage op mod 190.000 flygtninge i år først nu er begyndt at gå op for svenskerne – og at det uundgåeligt vil komme til at gå ud over det svenske velfærdssamfund, hvor der bliver færre penge til skole, ældrepleje og socialvæsen.

Og der vil komme endnu flere og større regninger de kommende år, mener lektor og ekspert i international migration Joakim Ruist fra Handelshögskolen ved Gøteborgs Universitet.

»De økonomiske udgifter vil fortsætte også på det meget lange perspektiv. Det tager lang tid, inden flygtninge finder arbejde og et sted at bo. Og udgifterne for Sverige bliver ikke betalt tilbage – selv ikke hvis de finder arbejde,« lyder vurderingen fra Joakim Ruist.

Ruist mener den svenske regjeringen bedriver ønsketenking når de hevder at flyktningene og migrantene som en investering i fremtiden som «vil betale seg selv».

– Pengene blir ikke tilbakebetalt. Det er ikke skjedd historisk og det kommer slett ikke til å skje fremover, sier han til Jyllands-Posten. Han påpeker at det er mangel på arbeidsplasser for ufaglærte/uutdannede og legger til at Sveriges flyktningpolitikk vil bli merkbar på de offentlige budsjettene. Mottaket av asylsøkere vil føre til at det blir mindre penger til skole, sykehus og pleie av eldre.

Den svenske forsker, der er en af dem med størst indsigt i økonomien bag flygtninge og migranter, forudser, at både Sverige og Tyskland, der har været de helt store modtagere af flygtninge de seneste mange måneder, meget snart vil blive tvunget til helt at lukke grænserne, fordi landene ikke kan magte at modtage flere flygtninge.

I Sverige viser en prognose fra Migrationsverket, der svarer til Udlændingestyrelsen i Danmark, at regningen for at modtage de mange flygtninge vil vokse endnu mere de kommende år. Fra 27,5 mia. svenske kr. i år til godt 60 mia. næste år og til 73 mia. svenske kroner i 2017 – hvorefter udgiften ifølge Migrationsverket fortsat vil ligge her også i 2018 og 2019.

Den svenske regerings forslag til finanslov for 2016 lyder på i alt 933,9 mia. svenske kr. og et underskud på 9,6 mia.

Jyllands-Posten: Gigant-regning venter svenskerne