Var det ikke en offentlig samfunnsdebatt iTromsøs redaktør inviterte til, da?

ITromsøs sjefredaktør Stig Jakobsen har flere steder, også i sine egne artikler, hevdet at Nasjonal Samling-beskyldningen mot Human Rights Service var ledd i et forsøk på å få igang en nødvendig samfunnsdebatt. - Vi må tørre å ta debatten, skrev Jakobsen. Noe offentlig debattmøte vil han imidlertid ikke stille opp på.

I helgen gikk sjefredaktør i iTromsø Stig Jakobsen hardt ut mot Hege Storhaug og Human Rights Service (HRS). Under overskriften Arven etter ABB hevdet han at «hadde de [HRS] vært født 75 år tidligere, ville et slikt politisk ståsted gjort at de var i Nasjonal Samling og støttet nazistenes okkupasjon av Norge. At de med årene har byttet ut «jøder» med «muslimer» som fiendebilde, er det eneste nye. Og hvis du lurte på hva det norske folket mente om Nasjonal Samling, skal du vite at mesteparten av medlemmene ble fengslet etter krigen, noen sågar skutt.»

– Synspunktene til Norges største terrorist lever videre, og vi må tørre å ta debatten, skrev sjefredaktøren og inviterte med dette til en offentlig debatt om HRS.

Den oppsiktsvekkende lederen ble gjenstand for mye kritikk på sosiale medier, ikke minst fra erfarne pressefolk. I avisen Nordlys måtte Jakobsen dementere at han hadde «hevdet at noen skulle skytes». Han gjentok også at «det er på tide å faktisk ta debatten».

Faksimile: iTromsø

Faksimile: iTromsø

HRS ved daglig leder Rita Karlsen svarte med å korrigere en del faktafeil i Jakobsens leder, samtidig som hun naturlig nok reagerte på omtalen og da særlig poenget med NS og skyting.

Jakobsen skrev da en ny leder, hvor han nok en gang hevder at hans ærend er at samfunnet – «vi» – må ta debatten: «Etter min oppfatning, kvalifiserer ikke HRS til å få statsstøtte, men jeg synes fortsatt de skal få delta i debatten. Knebling av politiske motstandere har jeg aldri vært tilhenger av.»

Vi tar et hint, så i et nytt innlegg tilbyr Rita seg å møte opp i Tromsø og foreslår tid og sted. Innlegget blir sendt til iTromsø, som gir tilbakemelding om at svarinnlegget vil bli publisert.

Da det kommer på trykk er det imidlertid endret på. I svarinnlegget foreslår Rita et konkret møtested og tidspunkt, hvilket iTromsø fjerner. Nå heter det «Jeg foreslår å møtes i Tromsø» (se skjermbilde).

Skjermbilde 2015-09-30 15.14.11

Merk så også hva iTromsø legger til under – i fet skrift – at sjefredaktøren har svart Rita direkte og takket ja. Dette høres jo tilforlatelig ut. Debattinvitasjonen, som i utgangspunktet kom fra sjefredaktør Jakobsen med «å tørre å ta debatten», blir tilsynelatende svart positivt på.

Men Rita kontakter iTromsø og ber dem rette opp innlegget til det opprinnelige, og da endres også det i fet skrift. Nå heter det: «Når det gjelder invitasjonen om å møtes i Tromsø, har sjefredaktør Stig Jakobsen svart artikkelforfatteren direkte og sagt at han gjerne møter henne på et senere tidspunkt

Hva er det så som skjer her? Jo, forklaringen finner vi antagelig i følgende e-post (se under), hvor det klart fremgår at Stig Jakobsen ikke ønsker noen offentlig debatt. Han vil nemlig ikke at det «vi» han mener må tørre å ta debatten, skal være tilstede:

Skjermbilde 2015-09-30 16.48.49Teksten er litt vanskelig å lese, men dette er hva iTromsøs sjefredaktør skriver:

Hei igjen.

Hvis du vil ha en prat, møter jeg deg gjerne, så lenge det kan blir mellom oss to, og vi kan være enige om å ikke lage noen publisitet rundt dette. Noe PR-stunt orker jeg ikke å være med på. Jeg er, selv hvor rart det måtte høres, faktisk interessert i å høre hvordan du tenker, uten denne støyen som normalt følger med. Tror begge vil møte med åpnere holdning hvis det gjøres på den måten. Kunne vi tatt det litt senere på mandagen, er det bedre for meg. 21.00 på Globus?

Stig

Hvilken interesse har egentlig en sjefredaktør av at et debattmøte skal være lukket for det samfunnet han hele tiden har skjøvet foran seg i denne saken? Og hvorfor vil Jakobsen bare møte Rita privat når det etter hans egne forklaringer er offentlig debatt som er hans ærend – en debatt han selv inviterte like offentlig til på lederplass hos iTromsø?

Sjefredaktøren har visst heller ikke sansen for den støyen han skapte i helgen, men Jakobsen er altså interessert i å høre hvordan Human Right Service´ daglige leder Rita Karlsen tenker. Han vil bare ikke at noen andre skal høre det med sine egne ører.

iTromsø og sjefredaktør Stig Jakobsen har et forklaringsproblem.

Et slik «hemmelig møte» som en sjefredaktør i en avis setter som premiss, er et angrep på ytringsfrihet, åpenhet og fri meningsutveksling. Alt dette er i strid med demokratiet og pressens opprinnelige ansvar. 

Sjefredaktør Stig Jakobsen bør også merke seg at det var han som startet dette med sin lederartikkel, deretter fulgt opp med en ny, for så å la seg intervjue i Nordlys. Møtet han har takket ja til med Rita er offentlig kommunikasjon, ettersom han svarer på vegne av iTromsø som sjefredaktør – og hans feighet bør følgelig tilfalle offentligheten.

Rita Karlsen har allerede kjøpt flybillett til Tromsø, men hun har ennå ikke har kjøpt noen retur. For hvem vet vel hva «senere» betyr?

Rita møter altså på G mandag 5. oktober kl. 19:00 og satser på at sjefredaktør Stig Jakobsen tør å ta debatten.