Primært tidligere flyktninger og innvandrere bak menneskesmugling i privat regi?

Dansk TV2 intervjuer en kvinnelig konvertitt som smugler migranter og flyktninger gjennom hele Europa til Danmark og Sverige. Kvinnen hevder at det primært er tidligere flyktninger og innvandrere til Danmark som engasjerer seg i menneskesmuglingen. Samtidig opplyser en norsk-syrisk menneskesmugler at det finnes et stort nettverk av folk i Norge som føler seg hevet over loven og er klare til å smugle migranter inn i Norge.

Dansk TV2 intervjuer en kvinnelig konvertitt som smugler migranter og flyktninger gjennom hele Europa til Danmark og Sverige. Kvinnen hevder at det primært er tidligere flyktninger og innvandrere til Danmark som engasjerer seg i menneskesmuglingen.

På flukt fra Danmark til Sverige og Norge.

På flukt fra Danmark til Sverige og Norge.

Normalt hører menneskesmugling til en af de mest lyssky brancher. Men nu vælger en af dem, der selv har arbejdet som smugler at fortælle, hvorfor hun igen og igen kørte til Wien og Milano for at hente flygtninge til Danmark og Sverige.

– Den primære grund til, at jeg begyndte at køre de her transporter var medmenneskelighed. Jeg ville hjælpe nogle mennesker i nød til at komme op til deres familie, siger kvinden, der ønsker at være anonym af frygt for at få problemer med politiet.

Menneskesmugleren er en etnisk dansk konvertitt til islam, som giftet seg med en syrisk mann i Danmark noen år etter konverteringen. Slik kom hun inn i et velorganisert nettverk av menneskesmuglere.

– Det er primært tidligere flygtninge og indvandrere i Danmark, der står bag. De har forbindelser til hele Europa. Og på den måde kan flygtninge når som helst blive hentet fra for eksempel Sydeuropa til Danmark.

Transporten foregår typisk med personbiler og etterspørselen er stor:

– Mange flygtninge er usikre på hvad der sker, og om de alligevel risikerer at blive taget i en kontrol og tvunget til at søge asyl i et andet land, end der hvor de er på vej hen. Måske fordi de har familie i Danmark eller Sverige. Derfor er der stadig flygtninge, der bruger menneskesmuglere. Så er der styr på transporten, siger hun.

Kvinnen hevder selv at hun gjør det av et «godt hjerte» og medmenneskelighet, men forteller at en migrant/flyktning betaler mellom 1000 og 1500 euro (9200-13.800 NOK) for å bli fraktet fra Wien til København. Vanligvis tar menneskesmuglerne tre ulovlige innvandrere i bilen.

Heraf skal der fratrækkes udgifter til benzin, færgebilletter og forplejning.

– Typisk tjente jeg 3000 kroner på at køre sådan en tur. Og jeg skulle bruge tre dage på det. Jeg synes det er en ussel løn. Så hvis folk tror menneskesmuglere er sådan nogle kyniske og pengegriske mennesker, så kan de altså godt tro om, siger kvinden, der har kørt cirka 12 ture med flygtninge.

Men når du siger, du gjorde det her af medmenneskelighed, hvorfor skulle du så overhovedet have penge for det?

– Jeg gør det af et godt hjerte, men jeg vil også gerne tjene lidt lommepenge. Jeg brugte en masse tid og kræfter på de der køreture, og så er det meget rart at få bare lidt penge for det. Så er der lidt ekstra til børnene, siger hun.

Andre danske medier har rapportert at store menneskemengder har hjulpet uregistrerte migranter å flykte fra politiet. En stor del av dem har det som i Danmark beskrives som «annen etnisk bakgrunn enn dansk». mange av dem har hatt bilene sine i umiddelbar nærhet for å smugle migrantene videre. En av dem var salafisten Adnan Avdic – som tidligere i år hyllet terroristen Omar Abdel Hamid El-Hussein som drepte to under terrorangrepet i København i februar – deltok i menneskesmuglingen.

Noen nyhetsklipp:

Samtidig fik de angiveligt hjælp af mellem 300 og 400 personer, der var stimlet sammen ved afkørslen.

– Mange af dem løb hen til afkørslen og hjalp til med at distrahere politiet, så flygtningene kunne stikke af. Mange af dem havde dog selv held til at løbe over i den anden vejbane og op ad afkørslen på den modsatte side, uden at politiet fangede dem, siger DR’s journalist Ida Nathan.

Mange af de fremmødte havde anden etnisk baggrund end dansk, fortæller hun videre.
….
– Der stod biler klar ved dagligvarebutikkerne, som har kørt nogle af dem væk. Derudover var der også nogle, som slap væk i en hestetrailer. Noget tyder derfor på, at det var planlagt, siger Ida Nathan til dr.dk.

«Alle dem, der vil smugle folk mod Sverige, har haft deres biler holdende langs vejen hele dagen, og de er næsten alle sammen væk nu. De går i kæmpestore grupper lige forbi politiet og snakker åbenlyst om at køre dem til stationen. Politiet gør ingenting,» siger hun.

Det svenske toldvæsen – Tullverket – har natten til onsdag tilbageholdt tre biler og foretaget fire anholdelser med mistanke om menneskesmugling på Øresundsbroen. Det oplyser den presseansvarlige ved politiet i Malmø, Lars Förstell, til TV 2.
Tall fra den danske riksadvokaten viser at antallet dømte for organisert menneskesmugling har femdoblet seg fra første halvår i 2013 til første halvår i år, hvor 64 er dømt inntil videre.

Den samme brohode-effekten, hvor privatpersoner hjelper til med å smugle tidligere landsmenn inn i land de selv er bosatt i, har også vist seg i Norge. I forrige uke stanset politiet fire menneskesmuglere i to biler med til sammen ni ulovlige innvandrere (syv fra Syria) på Svinesund. De fire anmeldte er selv fra Syria og i Dagbladet er den ene anmeldte kvinnen oppbrakt og fortørnet over at norsk lov faktisk også gjelder henne.

Hun opplyser imidlertid at det finnes nettverk som føler seg hevet over loven i Norge som i Danmark:

– Vi kjørte bevisst gjennom tollen fordi vi ikke hadde noe å skjule. Vi har bare plukket opp haikere, vi. Nå er vi plutselig anmeldt for menneskesmugling, sier hun oppgitt.

Kvinnen er uenig i at hun har begått menneskesmugling.

– Menneskesmugling er noe du gjør hvis du har noen vinning å få ut av det. Det er det ikke for vår del, hvis du ser bort fra gleden ved å kunne ta slitne mennesker inn i bilen din, sier hun.

Hun sier det er et stort nettverk med frivillige som snakker sammen i Norge, Sverige, og Danmark for å hjelpe flyktninger med å komme seg til Norge og Sverige.

– Mitt inntrykk er at det er et stort nettverk av folk som nå gir blaffen i treige politikere, sier hun. 

Initiativtakeren bak den såkalte folkebevegelsen «Refugees Welcome to Norway», Mona Bentzen, oppfordrer da også folk til å begå kriminalitet ved å smugle mennesker til Norge. Hun mener nemlig personlig at loven er helt feil:

Initiativtaker til folkebevegelse oppfordrer folk til å hjelpe flyktninger over grensen til Norge.

– Personlig synes jeg ikke det de gjør er ulovlig. Det myndighetene gjør er derimot et overgrep, sier hun.

Helt feil
Bentzen – som nå har trukket seg ut fra styret i bevegelsen – mener det er helt feil at folk ikke skal få lov til å velge hvilket land de søker asyl i, og mener Dublinavtalen – som vil sende asylsøkere tilbake til første ankomstland – ikke fungerer.

Å ja, da så. Da er det selvfølgelig fritt frem for å gjøre akkurat som det passer seg.

TV2: Dansk menneskesmugler: Jeg gør det af et godt hjerte – men tjener penge på det