Østerrike sender soldater til grensen og EU godkjenner militæraksjoner mot smuglernettverk og -båter

Østerrike innfører strengere grensekontroll og sender 2200 soldater til grensen mot Ungarn. Samtidig melder NTB at EU har godkjent militæraksjoner mot smuglernettverk og -båter, også i libyske farvann. Saken oppdateres løpende.

Østerrike innfører strengere grensekontroll og sender 2200 soldater til grensen mot Ungarn.

Samtidig melder NTB at EU har godkjent militæraksjoner mot smuglernettverk og -båter, også i libyske farvann.

Ungarn har satt politiet i alarmberedskap, hvilket betyr at alle politifolk i de aktuelle regionene må melde seg til tjeneste innen to timer. Beredskapen gjelder tre regioner langs grensene mot Serbia og Romania, samt Pest fylke hvor hovedstaden Budapest ligger.

Tyskland melder at de har oppgradert den siste prognosen for antall forventede asylsøkere til 1 million bare i år. Det er 200.000 flere enn tidligere antatt, melder NTB.

Søndag innførte Tyskland grensekontroll og stanset all togtrafikk fra Østerrike i et forsøk på å få kontroll over den enorme tilstrømmingen av migranter og flyktninger. Bare på lørdag ankom det hele 13.000 migranter til München.

I Østerrike ankom 7000 migranter og flyktninger i løpet av lørdagen og dagen etter ventet man at så mange som 500 ville spasere over grensen fra Ungarn hver time.

Eu har blitt enige om at betingelsene for å iverksette militære aksjoner mot menneskesmuglere og fartøy som brukes til å smugle migranter over Middelhavet. Aksjonene vil innebære å identifisere, beslaglegge og ødelegge fartøyer – også i libysk farvann – og bryte opp smuglernettverk som opererer i det krigsherjede Libya:

The European Union has approved military action against human traffickers in the Mediterranean Sea, AFP reported, citing sources. The authorities plan to seize and destroy vessels to break up networks operating out of war-torn Libya.

In June, the EU launched European Union Naval Force Mediterranean (EUNAVFOR Med) “to undertake systematic efforts to identify, capture and dispose of vessels and enabling assets used or suspected of being used by migrant smugglers or traffickers.” Now it will be allowed to stop and if necessary destroy boats which are used to carry illegal migrants.

«The conditions have been met» to launch the new phase of the military operation, one European diplomat told AFP.

However, the second phase of the operation, which was approved Monday, still restricts EU NavFor Med to action in international waters. The third phase would involve military action against people smugglers inside Libyan territorial waters, aiming to destroy their boats and networks before they set sail, AFP reports.

Saken oppdateres.