Politikk

– De kutter for meningsmotstandere

– Makten brukes gjennomgående til å økonomisk hemme krefter man er politisk uenig med og dra fram de man er enig med, sier Christian Tybring Gjedde (Frp) om budsjettforslaget det av- eller påtroppende Byrådet i Oslo la frem onsdag, skriver Dagsavisen. I går startet den økonomiske dragkampen i Oslo…

– Makten brukes gjennomgående til å økonomisk hemme krefter man er politisk uenig med og dra fram de man er enig med, sier Christian Tybring Gjedde (Frp) om budsjettforslaget det av- eller påtroppende Byrådet i Oslo la frem onsdag, skriver Dagsavisen.

I går startet den økonomiske dragkampen i Oslo byråd mellom Ap, MDG, SV, Høyre, Frp, Venstre og KrF. Det er stor avstand i en rekke spørsmål. Inkludert spørsmål som har stor betydning for den offentlige debatten i Norge.

Det er pengebruken på særlig disse områdene Tybring Gjedde nå rykker ut med kraftig kritikk mot. Han anklager byrådet for å systematisk kutte i støtten til organisasjoner de er uenig i, mens i de mange tilfeller øker støtten til organisasjoner de er enige med:

– I 2015 er det også et spørsmål om penger, for det koster penger og ressurser å ytre seg, sier han. Tybring Gjedde legger til at han hadde forstått det om de var prinsipielt mot å bruke offentlige penger på presse og organisasjoner, men at det ikke er noe som tyder på at det er det som ligger bak kuttene.

Men Venstres Hallstein Bjercke har sett seg lei på politiske anklager fra statsstøttede organisasjoner og varsler nå full gjennomgang av frivillige såkalte NGO-er når budsjettet skal gjennom bystyret som enten får et borgerlig eller rødgrønt flertall, litt avhengig av hvorvidt Høyre klarer å få til et samarbeid med MDG eller ikke.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) er derimot opprørt over det uhørte angrepet på ytringsfriheten:

– Jeg opplever det Bjercke sier som et alvorlig angrep på ytringsfriheten og frivilligheten. Frivillighetens funksjon skal – som det ligger i begrepet – være fri. Den skal utfordre, sier kulturminister Thorhild Widvey til Dagsavisen.

 ( … )

– Når Bjercke sier at han vil gi penger til organisasjoner som er nyttige og nøytrale, ber han om mer konsensus, færre utfordringer og mindre nytenkning, sier Widvey.

Har jeg gjengitt Dagsavisens artikkelfeil, sier du? Du har i så fall rett; jeg har endret på navn og partier.

Innholdet er derimot helt korrekt.

Bare med den lille forskjellen at det var SVs Bård Vegar Solhjell som ble opprørt over det han da mente at var den borgerlige regjeringens knebling av organisasjoner som ikke er politisk enige med dem.

Og det var Aps Hadia Tajik som uttalte at det var et «alvorlig angrep på ytringsfriheten og frivilligheten» fordi FrPs Per Sandberg antydet at han kunne tenke seg å fjerne statsstøtten fra Antirasistisk Senter (ARS).

Etter Tajiks mening ville dette faktisk føre til «mer konsensus, færre utfordringer og mindre nytenkning».

Bare tanken på at en organisasjon som ARS kunne miste økonomisk støtte gjorde for øvrig likestillings- og diskrimineringombud Sunniva Ørstavik så ute av seg at hun grep til storslegga:

Oppfyllelse av menneskerettighetene er en forutsetning for et sunt og levedyktig demokrati. Meningsbrytning er ikke grunn god nok til å trekke tilbake statsstøtte.

Med mindre det rammer ens egne meningsmotstandere, selvsagt, for da stiller jo saken seg helt, helt annerledes.

Man er nemlig prinsippfaste på venstresiden, må vite!

Som kjent har byrådet i Oslo Kommune i dag foreslått å fjerne all økonomisk støtte til HRS.

Vi har imidlertid vært ute en vinternatt før, så dette betyr på ingen måte at HRS blir borte eller tier stille. Vi skal tvert i mot fortsette å bidra til mindre konsensus, flere utfordringer og mer nytenkning så godt vi kan.