Busser forlater Syria med migranter på vei mot Europa

Syrere har sett den store menneskestrømmen som ankommer Europa, hørt klappsalvene når de ankommer Tyskland og at den tyske kansleren Angela Merkel ønsker dem velkommen. Nå forlater buss etter buss Syria med migranter på vei til Europa, skriver dansk TV2. Flere av de som drar bor i sikre deler…

Syrere har sett den store menneskestrømmen som ankommer Europa, hørt klappsalvene når de ankommer Tyskland og at den tyske kansleren Angela Merkel ønsker dem velkommen. Nå forlater buss etter buss Syria med migranter på vei til Europa, skriver dansk TV2.

Flere av de som drar bor i sikre deler av Syria, men er lei av å vente på at borgerkrigen skal ta slutt. I følge FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) er hele 72 prosent av de som ankommer Europa menn.

Migranter går ombord i tog og busser i Makedonia.

Migranter går ombord i tog og busser i Makedonia.

Annenhver dag går det nå fullpakkede busser fra Damaskus til Tripoli, hvor syrere kan reise videre med ferge til Tyrkia. Libanon har setngt grensen, så syrere som vil reise må garantere at de akter å dra videre til andre land. Libanesiske myndigheter plasserer en person på hver buss for å forsikre seg om at ingen går av i landet.

”Mange af mine venner planlægger nu at rejse mod Europa. De bor ellers i den mere sikre del af Syrien, men de er trætte af at vente på, at krigen er forbi. De har set i tv, at det kan lade sig gøre at komme til Europa, så nu prøver de”, fortæller vores Syriske tolk Rana, der arbejder for det syriske informationsministerium.

Tolken Rana forteller at hans omgangskrets er velutdannede, men har mistet troen på en fremtid i Syria. Han er bekymret for hjerneflukten:

”Min omgangskreds er veluddannede, og de tror ikke længere på en fremtid her i Syrien, hvor mange i øjeblikket ikke kan bruge deres uddannelse til noget. Det er spild af liv, men på den anden side er jeg også enormt bedrøvet over, at vi mister vores unge hjerner. Så kan vi jo slet ikke klare fremtiden.”, siger Rana, der ikke har planer om at forlade Damaskus.

I en foreløpig undersøkelse UNHCR har foretatt (side 11 i rapporten) av syriske migranter og flyktninger i Hellas, er majoriteten arabiske (78%), sunnimuslimske (87%) menn (83%) i aldersgruppen 18-35 (71%). 45 prosent var gift og 44 prosent hadde barn.

60 prosent av de spurte opplyste at de hadde tilbrakt tid i Tyrkia – 31 prosent svarte ikke på spørsmålet – enten på hotell eller hospits. To tredjedeler svarte at de ikke hadde fått noen assistanse i Tyrika og majoriteten oppga at de hadde forlatt Tyrkia på grunn av arbeidsledighet og mangel på økonomisk bistand.

90 prosent opplyste at de ville søke om asyl i EU, hovedsakelig i Tyskland og Sverige, på grunn av bedre assistanse og arbeidsmuligheter. Mer enn halvparten aktet å søke om familiegjenforening så snart de ankom destinasjonslandet.

TV2: Bus efter bus efter bus forlader Syrien – pakket med flygtninge