16.000 nye migranter til Østerrike på to dager

Bare i løpet av helgen har nærmere 16.000 migranter krysset grensen fra Ungarn til Østerrike. Fulle busser og tog ankom Østerrike fra Ungarn, Kroatia og Slovenia, som enten har gitt opp eller ikke lykkes i å demme opp for menneskestrømmen. Da svært få av migrantene ønsker å bli…

Bare i løpet av helgen har nærmere 16.000 migranter krysset grensen fra Ungarn til Østerrike. Fulle busser og tog ankom Østerrike fra Ungarn, Kroatia og Slovenia, som enten har gitt opp eller ikke lykkes i å demme opp for menneskestrømmen.

Da svært få av migrantene ønsker å bli i de sistnevnte landene, har Kroatia unnlatt å registrere migrantene iht EUs regelverk og i stedet hjulpet mange til Ungarns grense. På sin side har Ungarn hjulpet de uregistrerte migrantene videre til grensen mot Østerrike.

I følge østerriksk politi ankom det dermed hele 11.000 bare på lørdag. Samme dag uttalte Østerrikes innenriksminister Johana Mikl-Leitner at hun ikke har noen forståelse eller sympati for miganter og flyktninger som ikke søker asyl på i balkanlandene, men heller forsøker å dra til mer velstående land i Europa.

Land etter land segner under den enorme tilstrømningen og flere har begynt å stenge grensene, hvilket så langt bare har tjent til å flytte grensekaoset fra et sted til et annet.

grensekaos

Dermed oplever Østrig for anden gang inden for kort tid en massiv tilstrømning. I sidste weekend tvang det massive pres af flygtninge og migranter både Østrig og Tyskland til at genindføre grænsekontrol.

Samtidig opplyser Kroatia at 21.000 migranter og flyktninger strømmet til landet på bare fire dager. Landets president har gitt beskjed til hæren om å være i beredskap som følge av uro i særlig grensebyen Tovarnik, der flere migranter har stukket av fra politiet.

En gruppe flyktninger klarte torsdag ettermiddag å komme seg unna politiet i byen som grenser mot Serbia, sier et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Flyktningene satte deretter kursen mot jernbanelinjen og gjennom noen åkre, ifølge vitnet.

– De vil ta oss med til leire, men vi vil ikke det, sier en mann som ikke oppgir navnet sitt.

Innenriksminister Ranko Ostojic sier at Kroatia er ikke i stand til å ta imot flere.

EU-landenes innenriksminstre og justisministre halser som vanlig etter utviklingen og vil fortsatt diskutere fordelingen av 160.000 migranter og flyktninger, til tross for at antallet som har krysset Middelhavet og tatt seg ulovlig inn og gjennom Europa nå er over 430.000.

Lørdag uttalte innenriksminister i Østerrike, Johana Mikl-Leitner, at hun ikke har noen forståelse for eller sympati med miganter som ikke søker asyl på Balkan, men i stedet forsøker å dra til mer velstående land lenger nord i Europa.

– Vi ser en trend der folk knapt vil søke asyl i Kroatia eller Slovenia. Det har jeg ingen forståelse for, sa Mikl-Leitner ifølge det østerikske innenriksdepartementet.

– Ingen kan hevde at Kroatia og Slovenia er utrygge land der man ikke har noen fremtid, la hun til.

Mikl-Leitner mener at EU bør begynne å fordele kvoter, hvilket hun håper vil få slutt på asylvandringen. – Man har rett til beskyttelse i Europa, men ikke til å selv velge seg ut det mest attraktive landet, sier hun.

Søndag begynte Østerrike å avvise migranter og flyktninger som kommer uten reisedokumenter via Slovenia og nekter å la seg registrere iht gjeldende regelverk.

Forskjellsbehandlingen skyldes at Slovenia i motsetning til Ungarn ikke avviser å ta tilbake migranter som har krysset grensen til andre land.

Strømmen går for øvrig også til og gjennom Danmark. Ifølge det danske Rikspolitiets har minst 10.800 migranter reist til og/eller gjennom landet i perioden 6. til 19. september.

Etter at Tyskland og Sverige har bekjentgjort at alle syrere får permanent opphold, har menneskesmuglere med base i Tyrkia fått en ny lukrativ forretningsmulighet og selger nå falske syriske pass og EU-pass. Ifølge Berlingske skjer salget i full åpenhet.