Svenske alternative medier har like stort gjennomslag som statskanalene

Forfatter, filmskaper og pr-konsulent Martin Borgs har tatt en titt på svenskenes medievaner og kommer til en oppsiktsvekkende konklusjon: alternative medier som Fria har nå like stort gjennomslag som statskanalene Sveriges Television (SvT) og Sveriges Radio.

Forfatter, filmskaper og pr-konsulent Martin Borgs har tatt en titt på svenskenes medievaner og kommer til en oppsiktsvekkende konklusjon: alternative medier som Fria har nå like stort gjennomslag som statskanalene Sveriges Television (SvT) og Sveriges Radio.

För en vecka sedan knivdödades två människor på IKEA i Västerås. Morden har dominerat nyhetsflödet och diskussionerna på sociala medier. Det gjorde mig nyfiken på hur svenskarnas mediekonsumtion verkligen ser ut.

Var har svenskarna sökt information? Och vilken information har de delat vidare?

Trafiksiffror är intressanta. Men verkligt effektiv kommunikation uppstår när människor sprider information vidare. Därför ville jag ta reda på vilka nyheter som varit de mest delade under den senaste veckan.

Jag älskar Ted Valentins www.socialanyheter.se som ger en halv bild av vad som engagerar människor just nu. En halv bild, eftersom enbart de traditionella medierna listas.

Borgs har brukt analyseverktøyet BuzzSumo og sammenligner antall delte artikler fra de etablerte mediene og alternative medier som Fria Tider og Avpixlat.

Tabloidavisene Expressen og Aftonbladet er utvilsomt størst, men nå det kommer til statskanalen jevner det seg ut. I perioden 10-17 august ble SvTs ti mest delte artikler delt 77.461 ganger. Tilsvarende tall for Fria Tider var 74.808. I samme periode ble Sveriges Radios ti mest delte artikler delt 21.407 ganger, mens Avpixlats ble delt 20.088 ganger, skriver Borgs.

Undersøkelser viser interessant nok at Public Service-medier er den samfunnsinstitusjonen de har størst tillit til, men Borges mener at faktiske delinger av informasjon veier tyngre, spesielt når folk deler nyheter fra medier/nettsider som mange i omgivelsene oppfatter som kontroversielle:

Vad säger denna ögonblicksbild om svenskarnas mediekonsumtion? Om den växande betydelsen av “de gråa medierna”?

Är resultatet överraskande?

Knappast riktningen, men däremot omfattningen. Fria Tiders genomslag är just nu jämförbart med Sveriges Televisions.

Martin Borgs: Alternativa medier vs Public Service