Migrantkaos her og der

Politiet på den greske øya Kos mistet kontrollen da nærmere 1500 migranter ble urolige i køen for å registrere seg. Migrantene krevde raskere registrering og demonstrerte ved å blokkere hovedveien i turistøyas største by mens de ropte slagord som ‘Vi vil ha papirer, vi vil spise». Faksimile: Daily Mail…

Politiet på den greske øya Kos mistet kontrollen da nærmere 1500 migranter ble urolige i køen for å registrere seg. Migrantene krevde raskere registrering og demonstrerte ved å blokkere hovedveien i turistøyas største by mens de ropte slagord som ‘Vi vil ha papirer, vi vil spise».

FaksimiledailymailFaksimile: Daily Mail

Da politiet forsøkte å relokalisere den agiterte folkemengden til en fotballstadion, eskalerte situasjonen og en håndfull politibetjenter så seg nødt til å bruke batonger og til slutt spraye mengden med brannslukningsapparater. Flere hundre flyktet deretter i panikk.

NRK melder imidlertid at volden startet med at grupper av migranter som slåss mot hverandre.

De greske øyene er i likhet med den italienske øya Lampedusa fullstendig overveldet av det enorme antallet migranter som daglig ankommer i båter fra den tyrkiske kysten. Lignende protester og spenninger har i de siste ukene forekommet på flere av de greske øyene, hvor migrantene slår seg ned i parker og på torg. Flesteparten som ankommer søker seg deretter videre til rikere europeiske land som Tyskland, som bare i løpet av juli mottok 79.000 asylsøknader. Tyske myndigheter har allerede måttet oppjustere det forventede antallet asylsøknader i 2015 fra 400.000 til en halv million.

I årets syv første måneder har det ankommet minst 124.000 personer til de greske øyene; en økning på 750 prosent ift samme periode ifjor. Bare i juli ankom det 50.000 personer – 70 prosent skal være fra Syria. Det greske politiet opplyser at 156.726 migranter er blitt arrestert for å entre eller forbli ulovlig i landet fra januar til juli iår, sammenlignet med 32.070 i samme periode i 2014.

Migrantene betaler rundt 500 dollar (4120 NOK) for den korte overfarten fra Tyrkia til en av de greske øyene, forteller den nyankomne Sajid fra Afghanistan. Ankomstene er nå så vanlige at lokalbefolkningen ser uanfektet på når et titalls pakistanere punkterer gummiflåten sin, samler tingene sine og spør etter det nærmeste mottakssenter.

For øvrig treffer Daily Mail somaliske Mukhtar, som har tatt seg ulovlig over til Lesbos på vei til familien som bor i Norge.

I tillegg til de som har ankommet Hellas har nærmere 80.000 ankommet Italia hittil i år, mens over 110.000 har tatt seg ulovlig via landeveien inn i Ungarn. Sistnevnte har derfor bygget et fire meter høyt gjerde langs den 175 kilometer lange grensen til Serbia fra hvor det daglig ankommer nye migranter. Gjerdet skal være ferdig 31. august og bevoktes av flere tusen soldater.

Ungarns kontroversielle gjerde har møtt stor motstand fra europeiske institusjoner.

I den franske havnebyen Calais oppholder det seg til enhver tid minst 5000 migranter, som daglig går løs på sperringer i forsøket på å ta seg ulovlig inn i Storbritannia. 70 prosent lykkes.

Dailymail1Faksimile: Daily Mail

Ifølge politisjef i Kent – hvor migrantene ankommer – Alan Pughsley tar så mange som 900 seg ulovlig inn i Storbritannia hver måned. Noen av dem har reist gjennom halve Europa først. En av dem er 22 år gamle Niamat Ullah fra Afghanistan, som kom via Tyrkia til Bulgaria. Han dro imidlertid videre til Calais i Frankrike, da «det bulgarske folket er verre enn Taliban».

Hellas – som befinner seg i gigantisk økonomisk krise – sliter med å håndtere den massive tilstrømmingen. På fastlandet har regjeringen revet et stort, lukket mottakssenter i utkanten av Athen, hvilket har ført til at migranter har satt opp telt i offentlige parker. Et nytt mottakssenter oppføres nå mer sentralt i Athen og regjeringen opplyser at migrantene der vil være frie til å komme og gå som de lyster.

Til tross for den pressede – i den grad at den er tilnærmet umulig – situasjonen Hellas` sparsomt befolkede øyer befinner seg i, er lederen for Europa-avdelingen hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) Vincent Cochetel særdeles misfornøyd. Han sparer da heller ikke på pepperet etter å ha sett seg rundt på Kos, Lesvos og Khios.

– Det er et totalt kaos, sier Cochetel til AFP. Han sikter naturligvis til de greske øyenes graverende mangel på nok organiserte mottak, mangel på matutdeling, mangel på sanitære forhold, mangel på overnattingssteder og mangel på søppelhåndtering.

Med all rett, for Hellas` befolkning kan jo bare tegne noen?

Daily Mail: Europe’s migrant crisis boils over: Kos police break up refugee protest with batons and fire extinguishers after 1,500 migrants stage sit-in at football stadium chanting ‘we want to eat’