Ensomme ulver i flokk

Sympatisører av Den islamske staten (IS) står bak nesten åtte av ti terroranslag i Vesten det siste året, skriver Thomas Hegghammer og Petter Nesser ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI). Av de 33 terrorplottene i Europa, Amerika og Australia fra juli i fjor til juni i år, var hele 79 prosent inspirert…

Sympatisører av Den islamske staten (IS) står bak nesten åtte av ti terroranslag i Vesten det siste året, skriver Thomas Hegghammer og Petter Nesser ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

Av de 33 terrorplottene i Europa, Amerika og Australia fra juli i fjor til juni i år, var hele 79 prosent inspirert av eller forbundet med IS.

Zale Thompson som angrep politimenn med øks i New York, Mehdi Nemmouche Amed som drepte fire personer på et museum i Brussel, Amedy Coulibaly som skjøt en politikvinne og fire gisler i Frankrike og Omar Abdel Hamid El-Hussein som skjøt mot et debattmøte og en synagoge i Danmark er eksempler på terrorister som sympatiserte med IS, skriver Christine Svendsen i NRK.

Linken besto hovedsaklig ikke i at planleggerne fikk penger eller veiledning fra IS, men ved at de ble inspirert av terrorgruppa.

– IS har vært effektive med å påvirke sympatisører i vesten til å utføre terrorhandlinger, sier Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Etter IS i september 2014 oppfordret sympatisører til å begå «solo-jihad», har det i snitt vært to angrep i måneden i vestlige land.

De to forskerne mener at IS utgjør en formidabel trussel den dagen de bestemmer seg for å planlegge og gjennomføre angrep i Vesten selv. Så langt har de prioritert å holde på de områdene de har erobret i Irak og Syria.

Nesser sier til NRK at det viktigste er å hindre IS i å rekruttere fra Vesten og å styrke etterretningstjenestene for å finne celler som er under oppbygning. I tillegg må Vesten være forberedt på å trappe opp militære mottiltak.

Hegghammar og Nesser har også registrert IS`ledelse og meniges omtale av terroranslagene mot vestlige land:

– Det har kommet svært hatske trusler. Samtidig peker uttalelsene mot at IS vil at angrepene skal komme som en reaksjon på mottiltak vesten har gjort mot IS lokalt.

Den tydeligste terroroppfordring kom i mars 2015, da talsmann al-Adnani sa: «vit at vi vil ha Paris – med Allahs godkjennelse – før Roma og før Spania, etter at vi formørker deres liv og ødelegger Det hvite hus, Big Ben og Eiffeltårnet».

– Uttalelsen må tas ekstremt seriøst, men det er ikke et entydig løfte om nært forestående terrorangrep. Det kan også leses som en strategi om å angripe vesten en gang i fremtiden, sier Nesser.

NRK: Forskere: Så farlig er IS for Vesten