Charlie Hebdo-redaktørens tale i Arendal

– Koranen må behandles som alle andre politiske programmer. Og i et demokrati er ingen politiske programmer «hellige» men kan og bør kritiseres, diskuteres og gjøres narr av, sa redaktøren for Charlie Hebdo, Gerard Biard, i sitt innledningsforedrag under Arendalsuka. Aftenposten har oversatt talen til norsk: «Etter Muhammed-karikaturene snakker…

– Koranen må behandles som alle andre politiske programmer. Og i et demokrati er ingen politiske programmer «hellige» men kan og bør kritiseres, diskuteres og gjøres narr av, sa redaktøren for Charlie Hebdo, Gerard Biard, i sitt innledningsforedrag under Arendalsuka.

Aftenposten har oversatt talen til norsk:

«Etter Muhammed-karikaturene snakker alle om religion og respekt for religiøs tro. Det er en stor feil. For her gjelder det mer politikk enn religion. charliehebdoLa oss ta et eksempel. Da den egyptiske hæren skjøt mot tilhengerne av Muhammed Mursi i juli 2013, tegnet vår tegner Riss en forside med en muslimsk bror som beskyttet seg bak en gjennomhullet Koran. Kommentaren lød: «Koranen er noe dritt, den beskytter ikke engang mot kuler». Er den tegningen blasfemisk? Nei. Fornærmer den alle troende? Nei. I prinsippet er det mulig å si at Koranen er noe dritt. Koranen er en bok, og man har lov til å si at en bok, selv en som ser stemplet «hellig» er noe dritt. Man har lov til å si det om Koranen, Bibelen, Toraen, Mahabharata…

I vårt tilfelle er det enda mer sant. For her brukes Koranen som politisk program. Det muslimske brorskapets slagord er helt klart på dette punktet. det sier: «Islam er løsningen, Koranen er vår grunnlov.» Her er det ingen tvil.»

Les hele talen i Aftenposten.