Islam

Terrorkobling til svenske moskeer

Svensk sikkerhetstjeneste gikk til arrestasjon av en mann i dag som de mistenker står bak rekruttering til Den islamske staten. Sikkerhetstjenesten peker på koblinger til moskeer i Österbro og Eskiltuna.

Aftonbladet skriver:

Under måndagen har Säkerhetspolisen genomfört en insats i Örebro där en man i 45-årsåldern gripits.

Han är misstänkt för brott mot lagen för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorbrott, enligt åklagaren Ronnie Jacobsson. islam.2jpg

Ska förhöras

– Han är misstänkt för att ha rekryterat personer till terrororganisationer i konfliktområden, säger Ronnie Jacobsson, åklagare Riksenheten för säkerhetsmål, till Aftonbladet.

Mannen ska förhöras senare under måndagen, enligt åklagaren.

– Därför kan jag inte säga så mycket ännu. Han är skäligen misstänkt, säger Ronnie Jacobsson.

”Säkerhetspolisen har en tydlig bild av att det pågår radikalisering och rekrytering i Örebro. Tillslaget är en del i insatsen som görs mot den lokala rekryteringen. Säkerhetspolisen ser att det finns kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna. Moskéerna har fungerat som samlingspunkt”, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Da er det greit å ha i mente at hva Ahmed Akkari sier i boken sin Min afskjed med islamismen: moskéledelser tar varmt imot hjemvendte jihadister/terrorster:

”Mange av dem vendte siden tilbake til moskeene, der de visste at de alltid kunne få hjelp og beskyttelse.” Det ble ”nærmest slått ring rundt disse typene. Uansett hvem de var og hva de hadde gjort, ble de ikke angrepet. Tvert imot ble de mottatt med store smil og varm mat i kafeteriaen. Mange betraktet dem som helter, og selv de som bestemt ikke gjorde det ville aldri finne på å forråde fellesskapet ved å gå til politiet.

De få gangene vold er blitt fordømt fra disse kretsene har det vært i taktiske utspill til danske medier”.

Spørsmålet er om svensk sikkerhetstjeneste også prøver seg med taktisk utspill når de videre sier at: ”Moskéerna har fungerat som samlingspunkt. Rekryteringen har främst skett i organiserad form på andra platser såsom kaféer och andra samlingslokaler. Vi vill poängtera att det inte är religiösa församlingar som pekas ut. Det är en enskild individs brottsliga verksamhet som står bakom rekryteringen.”